ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jakou roli hraje čas ve světě investic?

Zaručených způsobů a návodů jak načasovat trh a správně investovat existuje nepřeberné množství. Jakou roli hraje čas a investiční období? Je to role hlavní nebo spíše vedlejší?

Čas je jedním z důležitých ukazatelů a zásadním bodem, o kterém investoři přemýšlejí při výběru svých investic.

Na Fingoodu jsme si všimli, že během jara a ještě začátkem léta měli investoři tendenci volit investice do úvěrů s kratší dobou splatnosti. To proto, aby měli svůj kapitál co nejdříve zpět. Nyní, když se ekonomická a geopolitická situace trochu uklidnila, opět volí raději delší investiční horizont. Proč je to pro ně výhodnější obzvlášť v období, kdy úrokové sazby dosahují dvouciferných hodnot?

Čas, nejlepší přítel investora

Ve světě investic platí obecně uznávané univerzální pravidlo – čas je nejlepší přítel investora. Delší časové období hraje v jeho prospěch hned v několika ohledech:

Vyšší výnos

Delší úrokové období přináší investorům vyšší výnosy. Investice na Fingoodu nabízí velmi srovnatelné investiční parametry. Proto je delší časový horizont z pohledu investora výhodnější.

Pojďme si to ukázat na příkladu srovnatelných investic:

REZIDENCE KARTÁČ – 12 % p. a., 24 měsíců splatnost investice, balonová splátka

cbm publications s.r.o. – 12 %, 6 měsíců splatnost investice, balonová splátka

Pokud se rozhodneme pro průměrnou investici 25 500 Kč, tak u REZIDENCE KARTÁČ dostaneme výnos 6120 Kč. Oproti tomu v případě investičního období dlouhého jen 6 měsíců nám v peněžence přistane jen 1530 Kč.

Spočítejte si výnos z Vaší investice >>

Lepší rozložení splátek

Z pohledu společnosti splácející úvěr je delší časový horizont lepší pro plánování firemního cashflow. Delší časový horizont také přináší menší splátky a tím rozložení rizika v delším časovém horizontu.

Diverzifikace

Čas je také jedním z dobrých nástrojů diverzifikace. Investice lze diverzifikovat mezi jednotlivými odvětvími, typy splátek, ale také z pohledu času.

Dobře vyvážené investiční portfolio by mělo obsahovat investice s krátkým i s delším časovým horizontem. Kratší časový horizont poslouží k rychlému reinvestování peněz. Zatímco ten delší nabízí možnost vyššího a dlouhodobě stabilního, pevně stanoveného příjmu z výnosů.

Jak vyvážené je Vaše portfolio?

Pokud Vám v něm chybí investice s delším časovým horizontem, tak nyní máte skvělou možnost zhodnotit své peníze o pevně stanovený výnos 12 % p. a., a to s investicí do společnosti REZIDENCE KARTÁČ.

Díky tomuto projektu vznikne 12 nových bytových jednotek a 3 nebytové prostory určené pro komerční účely. Za projektem stojí pan Vyhlídal, který má za sebou 33 let byznysové praxe. Investice je navíc zajištěna zástavou nemovitosti v hodnotě 34,9 milionů korun!