ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

5 mýtu o investování a proč začít investovat s finGOOD

Schovávala si vaše babička peníze do hrníčku v kuchyni a vy jste si říkali, že to není nejlepší nápad? Víte, že pokud se svými financemi nepracujete a necháváte je volně ležet na bankovním účtu, tak děláte to samé jenom v moderním pojetí? V době, kdy inflace dosahuje maxima z posledních x let, je přímo žádoucí se svými financemi pracovat a smysluplně je investovat. 

V našem seriálu o finanční gramotnosti jsme si představili výhody a nevýhody jednotlivých druhů investic, práci s investičním rizikem nebo důvody proč se vyplatí dlouhodobě investovat. 

Teď si vyvrátíme 5 největších mýtů, které okolo investování panují a proč byste se neměli bát začít investovat s platformou finGOOD:

Investování je jen pro bohaté

  • To je jeden z největších mýtů, který okolo investování panuje. Investování je opravdu pro každého. K vaší první investici nepotřebujete mít obrovské balíky peněz. 
  • Investice u finGOOD začínají na 5000 Kč. Svou investiční cestu můžete zahájit hezky pozvolna a pravidelným reinvestování svých výnosů a investic postupně překlopit peníze, aby pracovaly pro vás. 
  • Navíc investování s finGOODem je zcela bez poplatků

Banka se o mé peníze stará dostatečně

  • Spořící nebo běžný účet stále patří mezi populární způsoby, jak lidé pečují o své úspory. Jenže banky na svých účtech pravidelně snižují úroky a ty už dávno klesly hluboko pod hladinou inflace (3,2 %). To je pro takto uložené peníze špatná zpráva. Každým dnem se totiž, právě díky inflaci, reálná hodnota vašich úspor o malý kousek sníží.
  • finGOODem naopak máte jistotu, že se vaše finance budou zhodnocovat. Naše úrokové míry se pohybují mezi 6 – 10 % a díky pravidelnému reinvestování si můžete velmi snadno vybudovat pasivní příjem, který vám každý měsíc bez starostí přistane na účtu.

Investování je příliš riskantní

  • Jako není ohně bez kouře, tak není investice bez určitého rizika. Každá investice má svá jedinečná specifika. Nelze však házet veškeré investování do pytle s nápisem nebezpečné. Více o riziku investování a přístupu k němu se dozvíte v článku Rizika investování a jak jim předcházet >>.
  • Ve finGOODu minimalizujeme rizika naší důkladnou risk analýzou. Každá investiční příležitost projde pečlivou kontrolou ostříleného týmu risk manažerů, kteří zkoumají vše od cashflow, kontrolu účetnictví až po business plán. 
  • Tento „hlídací pes“ umožňuje finGOODu překládat investorům pouze prověřené investice s prokazatelnou historií, dobrou finanční kondicí a jasnou vizí
  • Každá investice na finGOOD je navíc zajištěna zástavou movitého nebo nemovitého majetku, směnkou a notářským zápisem s přímou vykonatelností. Míra zajištění záleží na výnosu investice. Čím vyšší je výnos, tím nižší je zajištění a naopak. Investorům doporučujeme pečlivě si pročíst analýzu, která se nachází u každé investice a zároveň diverzifikovat riziko mezi více investic.

Investování je příliš složité a jen pro zkušené

  • Přestaňte si představovat investování jako VIP klub pro pány v dobře padnoucích oblecích, kam pro vstup potřebujete tajné heslo. Investování je opravdu pro každého a stačí jen překonat prvotní obavy z neznámého. 
  • Investování na finGOOD není o nic těžší než nákup na e-shopu. K založení investičního profilu na finGOODu vám stačí jen pár minut a v případě jakýchkoliv problému vám rádi s vašimi prvními kroky pomůžeme.

Investovat mohu jenom do mladých startupů, anonymních společností nebo nezkušených firem

  • Tohle rozhodně neplatí u finGOOD. Ve finGOOD totiž, stejně jako naši stávající investoři, podporujeme zavedené české firmy a jejich často velmi zajímavé osobní příběhy.
  • Svou investici tak nesvěřujete velkému anonymnímu podniku nebo startupu s plány pouze na papíře a nulovými výdělky, ale podílíte se na rozvoji malého a středního podnikání. Ve spoustě případů jde o rodinné firmy, kde se vědomosti a podnikání předávají z generace na generaci.

Podařilo se nám vás přesvědčit, že investování není nic složitého? Jestli jste stále ještě trošku na vážkách, přečtěte si náš článek o inflace a vsadím se, že veškeré pochybnosti ohledně investování vás okamžitě opustí. Inflace krade vaše peníze! Jak s ní bojovat >>

Představte si, jak vám na váš účet každý měsíc přistane suma peněz, pro kterou jste neudělali nic víc, než že jste byli chytřejší než ostatní a začali jste investovat s finGOOD. O tom, jak vysoká ta částka bude rozhodujete jen vy sami. 

V investiční kalkulačce si spočítejte, na jaké výnosy se můžete těšit právě vy.