ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Bankovnictví potřebujeme, banky už ne

Banky. Kdysi jsme je vnímali jako domy podepřené antickými sloupy, skrývající uvnitř velký trezor plný zlata. My si to zlato půjčujeme a bankám splácíme s úrokem. Kde ty loňské sněhy jsou…

Banky v dnešní době nepředstavují nic jiného než dobře střežené servery s klientskými daty, kde peníze existují primárně jako jedničky a nuly uložené na disku. Bankovní úředníci mají roli pouhých operátorů monitoru, kam vepíší informace o vaší žádosti, zmáčknou tlačítko a počítač jim řekne, jestli půjčku dostanete, nebo ne. Takový bankovní úředník pak už jen fachidioticky přečte výsledek z monitoru s tím, že nemá absolutně ponětí, co ovlivnilo výsledek.

Tak se ptáme: Proč to divadlo? Proč potřebujeme banky, když o půjčce rozhoduje převážně kód? Proč živit tu obrovskou armádu nepotřebných lidí, kteří jen kosmeticky sedí za monitorem a předstírají přidanou hodnotu? Odpovíme si sami: Banky nepotřebujeme.

Banky - meeting

Památnou větu – „Bankovnictví potřebujeme, banky už ne“ – pronesl Bill Gates už v roce 1997. Jeho slova se čím dál víc naplňují. V dnešní době neexistuje bankovní produkt, který by nedokázali nahradit v nějakém fintech start-upu.

Ostatně, my ve finGOOD něco o zbytečnosti bank víme. Naši zakladatelé Roman a Marek ve velkých finančních institucích pracovali a na vlastní oči viděli, jak zbytečně komplikované bankovní procesy umí být. Přesně z toho důvodu se rozhodli založit finGOOD, online P2B platformu pro firemní půjčky.

Výhoda Romana s Markem je, že řízení rizika oba rozumí a postavili finGOOD tak, aby na jedné straně umožnil investorům bohatnout na investičních potřebách firem, avšak na straně druhé kontrolovali bonitu žadatelů a jejich schopnost splácet, chcete-li udělovali žadatelům rating.

Koneckonců, pojďme si udělat takovou malou srovnávací tabulku mezi kamennou bankou a P2P platformou:

Tradiční bankaP2B platforma
Co rozhodne o půjčceServerServer a příběh žadatele
Kdo na úvěru vydělá penízeDržitelé anonymních akcií v KaribikuSkuteční investoři – lidé z masa a kostí
Kolik to stojí3–25%6–10%
Kdo na to dohlížíČNBČNB
Co k tomu potřebujiJít do banky a modlit seVyplnit žádost online
Kolik je k tomu potřeba lidítisícedesítky

A přitom výsledek je stejný. Žadatel dostane peníze, ty pravidelně splácí, a ještě ví, že zisky z jeho půjčky se vrací zpět do ekonomiky. Banky jsou přežitek, který jistě dřív nebo později zcela změní svou podobu. Pakliže se nestihne transformovat, zanikne. Peer to business půjčování je ta správná cesta z kruhu bankovních divadýlek a zkostnatělých procesů.