ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Crowdfunding pomáhá českým firmám

Přituhuje. Na první pohled to vypadá, že českým firmám vychází vstříc všechny bankovní i nebankovní subjekty, vláda a všichni věřitelé. Několikrát bylo řečeno, že bankovní sektor je připraven (s ČNB v zádech) po tučných letech podržet a znovu rozhoupat českou ekonomiku.

Ukazuje se však, že po první vlně solidarity a velkých gest (nebo slov) přichází poněkud tvrdé přistání. Restrikce budou trvat déle, než jsme si původně mysleli a všichni nervózně čekají, komu vláda svými rozhodnutími nechá v rukou dalšího černého Petra. Banky mají sice nabito, ale nikdo nemůže čekat, že budou půjčovat na dobré slovo – naopak, už teď se ukazuje, že se šrouby utahují a do bankovních hodnotících škatulek se nedaří napasovat ani mnoha firmám, pro které to ještě nedávno nebyl problém.

Ve finGOODu také evidujeme výrazný růst poptávky po firemních úvěrech a samozřejmě i naše hodnotící kritéria jsme museli přizpůsobit současné době (viz. nedávný příspěvek). A i když firma žádající úvěr projde úspěšně analýzou risku a splní kritéria, nakonec jsou to naši investoři a jejich kapitál, kdo rozhoduje o úspěchu každého žadatele o investici na crowdfundingové platformě.

Proto jsme se zeptali, jak to vidí naši investoři, jak se krizová situace promítne do investičních plánů a apetitu, zkrátka jaká je nálada na crowdfundingovém trhu.

Investorům jsme položili několik otázek, tak se pojďme společně podívat, jak to dopadlo a co to znamená pro české firmy, které zvažují crowdfundingové financování!

  1. Máte pocit, že současná krize změní Vaše dříve stanovené investiční plány pro tento rok?
    Zde bylo možné zvolit více odpovědí, nicméně přes 25 % investorů tvrdí, že sníží zamýšlený investiční kapitál, 13 % naopak částku naopak zvýší. 50 % investorů se však shodlo na tom, že budou obezřetnější a budou více zvažovat, do čeho se nakonec rozhodnou zainvestovat. Pouze 16% investorů se rozhodlo držet svého investičního plánu “zuby nehty” a nic neměnit, krizi navzdory.
  2. Přivítal/a byste rozšíření investičních příležitostí o nižší a krátkodobější úvěry pro drobnější podnikatele a živnostníky?
    Řeč byla o úvěrech v rozmezí 100-500 tis. Kč na 12 měsíců s plným zajištěním (zatímco běžný úvěr na finGOOD platformě je v rozmezí 2-4 mil. Kč na 24-48 měsíců). Velkým povzbuzením pro nás byla shoda 53% dotázaných investorů, kteří by tento typ investičních příležitostí uvítali nyní (jako pomoc menším podnikatelům) i do budoucna (jako diverzifikaci investičního portfolia). Lehce pod 30% investorů by byla pro v krátkodobém horizontu, ale po krizi by spíš ocenili, kdybychom se drželi svého kopyta. 16% investorů je proti a do těchto experimentů by se raději nepouštěli.
  3. Jaký je váš postoj k možnosti odkladu splátek (z objektivních důvodů) u jinak bezproblémově splácející společnosti?
    Zde panovala silná shoda 66% investorů na povolení odkladu splátek o maximálně 3 měsíce. Druhý nejpočetnější tábor 19% investorů by souhlasil s odkladem pouze o 1 měsíc a pouze 4,5% by nesouhlasilo s odkladem za žádných okolností. Zbývající odpovědi byli roztříštěny mezi různé délky možnosti odkladu (v rozpětí 2-6 měsíců či v návaznosti na trvání nouzového stavu).
  4. Pokud nyní na finGOOD uvedeme novou investici a firma projde jak analýzou risku a prověřením dopadu současné situace na její byznys, jaká by byla vaše ochota investovat?
    37,5% chce investovat jako obvykle, pokud jim bude investice dávat smysl. 10% by investovalo, ale až později, 14% chce investovat, ale nižší částku, než alokují obvykle. 13% vyčká a 12% investorů se nechystá investovat ani v dohledné době, protože mají informaci nebo pocit, že nejsme z nejhoršího venku.

Co to znamená pro český crowdfundingový trh a pro české firmy?

Je samozřejmé, že nálada na trhu je opatrná a investoři budou dvakrát otáčet každou korunu předtím, než ji zainvestují. Tak už to v krizových situacích zkrátka býva a není se čemu divit.
Pozitivní je jistě to, že většina investorů chce nadále investovat a nebudou zásadněji měnit svůj investiční plán. Investoři na crowdfundingových platformách jsou tak připraveni investovat do prověřených českých firem, které mají velký potenciál krizi přestát a případně z ní vyjít ještě silnější (což je případ i této firmy). Většina investorů se již otřepala z počátečního šoku a aktivně hledají nové a zajímavé investiční příležitosti, kterých i tato doba nabízí (a ještě nabídne) opravdu mnoho.

Pozitivní znamení je to také pro firmy, které hledají nové zdroje financování. P2B je flexibilní, bezúčelové financování a investoři jsou připraveni nabídnout svůj kapitál těm, kteří v současné situaci nečekají na pomoc, ale sami aktivně hledají kreativní cesty jak své podnikání ochránit a naopak ze současné situace vyjít jako vítězové.
Na jednu věc ale sázíme vše: společně to zvládneme!

Vít Hutař
CMO, finGOOD.cz