ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Finanční gramotnost vám dá svobodu

„Bohatí nepracují pro peníze, nechávají peníze, aby pracovaly pro ně,“ říká autor světového bestselleru Bohatý táta, chudý táta –⁠ Robert Kiyosaki. V knize popisuje rozdíly v přemýšlení o financích. V těch hraje důležitou roli finanční gramotnost. Co potřebujete znát, abyste se stali bohatými a peníze začaly pracovat pro vás si přečtěte v našem článku. 

Finanční gramotnost je podle portálu rvp.cz ministerstva školství soubor znalostí, dovedností a postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb.

Jednoduše? Finanční gramotnost vám pomůže dělat lepší rozhodnutí, která povedou k efektivnějšímu hospodaření s vašimi penězi.

Podle portálu rvp.cz se finanční gramotnost dále dělí na 

  • Peněžní gramotnost – správa peněz a transakcí s nimi
  • Cenovou gramotnost – porozumění cenovým mechanismům a inflaci
  • Rozpočtovou gramotnost – potřebnou pro efektivní správu osobních a rodinných financí a správu závazků a finančních aktiv 

Jak jsou na tom Češi s finanční gramotností a jak se vy můžete zlepšit

V Česku se index finanční gramotnosti sledovaný Českou bankovní asociací v roce 2021 po letech pravidelného růstu poměrně výrazně snížil.

Špatná správa pro českou společnost, dobrá zpráva pro vás. Když se totiž začnete pravidelně vzdělávat, získáte oproti ostatním výhodu.

Předpokládáme, že peněžní gramotnost a cenovou gramotnost ovládáte (například o inflaci si můžete přečíst více v našem článku). Podívejme se tedy detailně na třetí bod – rozpočtovou gramotnost. Ta by se také dala nazvat investiční gramotností.

Už jen osvojení základních principů investování vás v pomyslném žebříčku znalostí Čechů z finanční gramotnosti katapultuje výrazně dopředu. Investování je totiž oblastí, ve které Češi podle výzkumu nejvíce plavou.

Vy přitom, pokud se budete vzdělávat v investiční a finanční gramotnosti, můžete brzy plavat ve svém vlastním bazénu a sledovat, jak vaše peníze pracují pro vás. 

Co pro to musíte udělat?

Stanovte si rozpočet

Bez rozpočtu nemohou fungovat státy, města, firmy ani neziskové organizace. Umožňuje jim 

  • správně nakládat s dostupnými prostředky,
  • vyrovnávat se s nečekanými situacemi,
  • plánovat investice. 

Jaktože bez něčeho takového můžete fungovat vy? Pokud nemáte svůj osobní nebo rodinný rozpočet, vytvořte si ho a uvidíte, že vám změní život. Jak na vytvoření rozpočtu si přečtěte zde. Stačí vám k tomu například jediný dokument v Google Sheets (nepotřebujete ani Excel) nebo jedna z mnoha dostupných aplikací do telefonu.

Nezapomeňte s vytvořeným rozpočtem pracovat, vyhodnocovat a sledovat vývoj svých výdajů a příjmů. To je základem finanční gramotnosti.

Ujasněte si proč a do čeho investovat

Jedním z výsledků vytvoření rozpočtu by měly být finance, které jste po zaplacení všech výdajů a závazků schopní měsíčně dát stranou. 

Tyto peníze však postupně ztrácejí na hodnotě kvůli inflaci (v poslední době čím dál tím rychleji). 

Proto dalším krokem, který byste měli udělat, je zamyslet se nad tím, kde tyto peníze zhodnotíte a před inflací ochráníte.

Nejrozšířenější způsoby jsou:

Všechny tyto typy investic jsou dnes díky internetu dostupnější než dřív. Nepotřebujete milionové částky a svého osobního brokera jako z filmu z 90. let. 

Stačí vám tisícovka měsíčně a mobilní aplikace. 

Nejdůležitější pravidlo zní, že byste měli vždy investovat jen do toho, čemu rozumíte. Proto se vždy před investováním vzdělávejte a zvyšujte svou investiční gramotnost. Jak a do čeho investovat zjistíte například v naší finanční akademii. 

Snadná dostupnost investování vám může přinést spoustu užitku a zcela změnit vaše přemýšlení o penězích, ale nese s sebou také riziko. Jeho vyhodnocování patří k dalším důležitým prvkům finanční (investiční) gramotnosti.

Jak vyhodnocovat riziko investicí

Mezi lidmi s nízkou finanční gramotností můžeme rozlišit dva typy. 

  • První kvůli riziku, že o své peníze přijdou, nikdy investovat ani nezačnou a využívají jen bankovní produkty typu stavební spoření, termínované vklady nebo spořící účty (na tom není nic špatného, i tyto produkty mohou být v určitou chvíli ideálním způsobem, jak uložit své finanční prostředky – viz níže).
  • Druzí na riziko nehledí a s vidinou snadného a rychlého zhodnocení ve výši desítek procent investují do vysoce rizikových aktiv nebo rovnou naletí podvodníkům

Obě skupiny o své peníze v dlouhodobém měřítku přicházejí, jde jen o to, jak rychle. Zatímco třetí skupina – ti, kteří investují do aktiv s pro ně ideálním poměrem výnosu a rizika – se smějí. 


Slovní spojení „pro ně“ je tady hodně důležité. Neexistuje totiž univerzální rada, do čeho investovat. 

  • Student, který se s investováním seznamuje a „hraje si“ s pětistovkou měsíčně si může dovolit vysoce riziková aktiva
  • 30letý podnikatel, který chce zhodnotit své naspořené 2 miliony korun, které ale za 3 roky bude potřebovat na hypotéku, potřebuje produkt s minimálním rizikem (například zmiňovaný termínovaný vklad)
  • Pár před důchodem, který prodal dům a za utrženou sumu si chce užívat pohodlný důchod může investovat například do etf fondů a postupně ze svých aktiv ukrajovat.

Popsaným rozdílům ve vnímání rizika se říká investiční horizont a je extrémně důležitý pro vyhodnocení rizika.

Podobně důležitá je diverzifikace. Ani jeden z investorů popsaných v příkladech by neměl své peníze vsadit na jednu kartu. Měli by je rozdělit mezi jednotlivé aktiva a diverzifikovat i v rámci aktiv. 

Například v případě studenta by portfolio mohlo vypadat třeba: fondy, jednotlivé akcie, komodity, kryptoměny, nemovitosti formou fintechových fondů.

Diverzifikací minimalizujete riziko tím, že pokles jednoho aktiva vám kompenzuje nárůst jiného. Samozřejmě ale může nastat situace, kdy poklesne vše a existují i další faktory, jako například kurzové riziko (kdy vaše investice znehodnocuje oslabování měny, ve které máte zainvestováno).

Na Fingoodu nabízíme cca 4-5 investičních příležitostí měsíčně – do různých oborů, krajů, podnikatelů. Skvělý příklad diverzifikace v rámci aktiva.

Zlepšování finanční gramotnosti vede k finanční nezávislosti

Postupným zlepšováním své finanční a investiční gramotnosti a získáváním zkušeností budete stále více rozumět fungování jednotlivých typů investic a vyhodnocování rizika. 

Pro vybudování pasivního příjmu musíte být aktivní a hodně se učit (nebo hodně pracovat). Za 8-10 let můžete vybudovat dostatečně vysoký pasivní příjem, který pokryje vaše životní náklady.

Kam se po přečtení článku vydat za dalším vzděláním? 

Například do naší Fingood Akademie nebo si otestujte, jak na to s finanční gramotností jste na rozumiminvesticim.cz.