ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jak dosáhnout finanční nezávislosti

Finanční nezávislost je snem každého z nás. Víte, jak této nezávislosti dosáhnout a jak nejlépe hospodařit se svými finančními prostředky? Poradíme vám, jak dosáhnout pasivního příjmu, získat doživotní rentu a získat finanční svobodu.

Co si představit pod pojmem – finanční nezávislost

Jedná se o stav, kdy jsou vaše finanční prostředky tak vysoké, že pokryjí vaše nutné výdaje, a to i bez nutnosti dalších aktivit nebo pracovních činností. Finanční nezávislost může být i situace,  kdy je vám vyplácena doživotní renta nebo kdy máte vytvořen pasivní příjem. Stejně tak se dá tento pojem vysvětlit jako snaha individuálního člověka o dosažení stavu, kdy nepotřebuje k zajištění svých potřeb aktivně vydělávat finance. 

Zjednodušeně se dá říct, že pokud jsou pasivní příjmy větší než výdaje, rovná se to finanční nezávislosti. Mezi pasivní příjmy patří finance získané pronájmem, akcie, dluhopisy, případně finance získané investováním. 

Zapamatujte si: pasivní příjmy > výdaje = finanční nezávislost

Jak začít

Prvním krokem by mělo být vytvoření osobního rozpočtu. Jen tak zjistíte, za co přesně každý měsíc utrácíte a jaké částky tvoří vaše příjmy a výdaje. Pro vytvoření finanční nezávislosti je nutné mít přehled o veškerých financích, ať už se jedná o útratu za nákup potravin, za bydlení nebo třeba pravidelné platby energií. 

Proč si sestavit osobní rozpočet

V osobním rozpočtu rychle a přehledně uvidíte, za co skutečně utrácíte a kde můžete ušetřit. Pomocí osobního rozpočtu můžete se svými financemi naložit efektivně a začít investovat do crowdfundingu. Zhodnotíte tak své finance a zajistíte si pravidelný pasivní příjem. Je na vás, jak velkou částku chcete investovat, je však vhodné, když máte určitý cíl nebo investiční plán. Na základě toho pak rychleji a snáz dosáhnete finanční svobody.

Co získáte díky finanční nezávislosti

  • Finanční stabilitu
  • Skvělou platební morálku
  • Nezávislost v rozhodování
  • Finance na plnění svých snů
  • Zajištění rodiny
  • Finance pro své podnikání
  • Možnost cestovat a poznávat svět

Dosažení finanční nezávislosti

K vybudování finanční nezávislosti vám pomůže vysněná práce nebo úspěšné podnikání. Ale je potřeba vědět, že i když máte vysoce placenou práci, nemusí to znamenat, že jste finanční nezávislí. Nejedná se totiž o pasivní příjem, který byste získali bez svého aktivního přičinění. I v případě, že vlastníte velké jmění a myslíte si, že jste do budoucna zajištění, je nutné počítat s tím, že aby tomu tak skutečně bylo, je potřeba utrácet vždy méně než kolik ve skutečnosti vyděláte.

Důležité kroky k získání finanční nezávislosti

  1. Investování volných finančních prostředků
  2. Co nejvyšší snížení výdajů a získání prostředků k investování
  3. Originální nápad na podnikání a vytvoření jiného pasivního příjmu

Další způsoby, jak dosáhnout finanční svobody

  • Vytvořte si finanční rezervu

Vytvořte si rezervu nejen v osobním rozpočtu, ale také v podnikání. Počítejte s tím, že může přijít nečekaná událost nebo krize a vy budete muset sáhnout na své úspory. Je dobré mít k dispozici alespoň trojnásobek svého měsíčního příjmu. U podnikání je finanční rezerva stanovena na šestiměsíční příjem, který vám může zachránit v případě potřeby i váš byznys.

  • Zbavte se dluhů

Velmi důležitým krokem k získání finanční svobody je eliminace dluhů. Zbavte se všech svých dluhů a finančních závazků, ať už se jedná o bankovní nebo nebankovní půjčky. K rozjezdu svého podnikání vyberte raději podnikatelský úvěr, který vás nepřekvapí nepříjemnými poplatky ani vysokými úroky.

  • Sledujte své pravidelné výdaje

Naučte se hospodařit s penězi a pravidelně sledujte své výdaje. Pokud se vám zdají příliš vysoké nebo dokonce převyšují vaše stávající příjmy, zaměřte se na to, v čem můžete ušetřit. Zkuste omezit zbytečné plýtvání jídlem, nakupování bez přemýšlení a hledejte vždy možnost, jak danou věc sehnat za lepší a výhodnější cenu.

  • Naučte se šetřit

Šetřit můžete v několika oblastech svého života. Ať už se jedná o oblékání, kosmetiku nebo potraviny, vždy raději dbejte na kvalitu oproti kvantitě. Nebojte se žít v komfortním bytě nebo domě, ale vždy si ujasněte své priority a investujte do zhodnocení svého majetku. Nemusíte mít drahý vozový park o několika automobilech, když víte, že využijete jedno spolehlivé a funkční auto.

  • Investujte

Zhodnoťte efektivně své finanční prostředky pomocí investování. Vyberte si moderní a nadčasové investování do crowdfundingu pomocí investiční platformy finGOOD. Získejte pravidelný měsíční příjem a zhodnoťte svůj kapitál průměrně o 8,7 % ročně.

Tip na článek – Nápady na podnikání – jak začít

  • Přestaňte prokrastinovat

Kromě financí patří mezi velmi ceněné komodity i čas. Přestaňte prokrastinovat a začněte pracovat na své nezávislosti. Inspirujte se nápady na podnikání a najděte si práci, která vás bude bavit. Právě teď je ta správná chvíle, kdy udělat ty nejdůležitější kroky k úspěšnému životu.