ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Chcete patřit mezi milionáře? Začněte myslet jako oni

V roce 2021 bylo v ČR 32 000 dolarových milionářů. To je přibližně 1 ze 320 lidí v Česku, který má majetek v hodnotě cca 25 milionů Kč. Takže stát se milionářem nemůže být tak těžké, ne? Stačí upravit způsob myšlení a jedním z nich se můžete stát i vy. Jak myslí milionáři?

„Největší výhodou toho, když se stanete milionářem, není objem peněz, který vyděláte. Je to typ člověka, kterým se stanete, abyste je vydělali.“ Tak zní volně přeložený citát Jima Rohna – průkopníka osobního rozvoje.

A přesně tak to je. Někteří lidé sázejí v loterii na minimální šanci, že se stanou milionáři lusknutím prstu. Vy místo toho můžete vsadit na vysokou pravděpodobnost, že se stanete milionářem za několik let. Chce to jen trochu práce a mentálního nastavení. 

Jak myslí milionáři?

Nedoufají v úspěch, ale chovají se tak, že úspěch přirozeně přitahují

1. Uvažují v dlouhodobém měřítku a soustředí se na své cíle

Bohatí lidé nečekají, že se něco stane. Jdou si za svými cíli a podnikají kroky, které je k nim postupně přibližují

Například: hlavní cíl je být dolarovým milionářem za 20 let.

Dílčí cíle pak mohou vypadat následovně

  • vybudovat pasivní příjem,
  • pořídit si investiční nemovitost,
  • mít byznys, který stabilně přináší vysoké zisky,
  • mít diverzifikované investiční portfolio.

Tyto cíle si pak rozdělte na menší a menší cíle, které vám pomohou postupně plnit cíl hlavní. Od cílů jako například:

  • rozšířit své podnikání,
  • pravidelně investovat,
  • Zvýšit svůj měsíční příjem,

až po:

  • přestat kouřit a ušetřit peníze za cigarety,
  • absolvovat kurz investování nebo Fingood Akademii.

Říká se, že čím déle do budoucnosti přemýšlíte, tím bohatší budete. A nastavení konkrétních cílů vám k tomu pomůže. Navíc začne mít vaše milionářská budoucnost jasnější obrysy, což vás bude motivovat.

Tip na článek: Jakou roli hraje čas ve světě investic

Místo otázek jako například „jak tento měsíc zaplatím účty?“, se zabývejte otázkami „jak tento rok zdvojnásobím své příjmy?“

Jakmile máte nastavené cíle a úspěšně je plníte, bohatství pak přijde vlastně jako takový vedlejší efekt.

Co si z toho vzít: Nastavte si cíle jděte si za nimi. Nebuďte thinkers (ti, co o věcech přemýšlí), ale staňte se doers (ti, co své myšlenky uskuteční).

2. Neustále se učí a investují do sebe

Nejúspěšnější lidé na světě se neustále učí nové věci a přizpůsobují se. Například hodně čtou, protože vědí, že čím více mají znalostí, tím lépe rozumí světu kolem sebe, zlepšují svůj pracovní výkon i vztahy s okolím.

Dobrým způsobem, jak se k učení motivovat, je do něj investovat a zároveň se učit něco, co vám přinese užitek. Neučte se pro zábavu, ale pro hodnotu.

Co si z toho vzít: když do sebe investujete peníze, spíše z toho získáte hodnotu. Neinvestujte ale jen tak do ledasčeho. Investujte do sebe na základě svých cílů.

Příklad: začněte investovat prostřednictvím platformy Fingood a zároveň se učte investovat s akademií Fingood. Díky tomu, že budete mít zainvestované své peníze, budete mít o motivaci postaráno.

3. Soustředí se vždy 100% na to, co dělají

Ať už bohatí lidé pracují, učí se, věnuji se koníčkům nebo rodině či jen tak odpočívají, věnují své činnosti 100% pozornost. Díky tomu jsou 100% efektivní. Když totiž pracujete na 100 %, stihnete toho mnohem více než ostatní lidé, kteří různě prokrastinují. Díky tomu dosáhnete dvou věcí: 

  • zvýšíte svůj hodinový příjem,
  • získáte více času (například na vzdělávání).

Zároveň svůj čas trávíte kvalitně, protože máte jasné priority, jste odpočatí a vaše mysl je stimulovaná.

A to platí i pro odpočinek. Když ležíte na gauči, sledujete televizi, máte v ruce telefon a zároveň na půl ucha posloucháte, co vám říká partnerka či partner, vlastně si neodpočinete. Zatímco když si pustíte kvalitní film a věnujete mu 100% pozornost, budete se cítit odpočatí mnohem více.

Co si z toho vzít: Věnujte každé činnosti 100% pozornosti. Jestli se vám to nedaří, plánujte. Například každý večer si rozplánujte na následující den několik bloků, kdy se budete věnovat práci, koníčkům a rodině. A nezapomínejte na pauzu.

4. Přemýšlejí, za co utrácejí své peníze i čas

Než do čehokoli investujete svůj čas nebo peníze, zamyslete se nad návratností investice jako milionář.

Ti se vyhýbají investicím, které nepřinášejí návratnost. Analyzují každý nákup nebo podnikatelský záměr a zvažují, jak jim daná investice může v budoucnu pomoci vydělat více peněz.

Co si z toho vzít: při každé investici (i těch zdánlivě bezvýznamných) přemýšlejte, jestli vás posouvají směrem k nastavenému cíli, nebo ne. Nebo vás dokonce vzdaluje. Zkuste začít třeba tak, že si vytvoříte svůj vlastní (nebo rodinný) rozpočet.

5. Investujte své peníze tak, aby vám přinášely další peníze

Když pracujete pro peníze, získáte za hodinu práce určitý obnos peněz. Ty můžete buď utratit, nebo je investovat tak, aby se zhodnocovaly. To znamená, že zatímco jste hodinu pracovali, vaše investované peníze pracovaly s vámi. 

Vydělané peníze opět investujete. Po určité době budete mít tolik peněz investovaných a pracujících pro vás, že jejich výkonnost převýší příjem z vaší práce a vy dosáhnete finanční svobody. Do práce půjdete jen proto, že chcete, ne proto, že musíte. Nějak takhle zjednodušeně přemýšlí milionáři.

Nejlepší čas pro zasazení stromu byl před dvaceti lety. Podobně je to s investicemi. 

Co si z toho vzít: Pokud jste ještě nezačali, neseďte a nelitujte. Zítřek neexistuje pro lidi, kteří něco neudělají dnes.

Začněte hned. Ne od ledna, až budete mít více peněz nebo příští pondělí. Skutečně hned. Vzdělávejte se. Vytvořte si nástroj nebo několik nástrojů, do kterých budete vkládat alespoň 10 % svých příjmů. Začněte třeba s nabídkou investic na Fingoodu.

A hlavně:

Věřte ve svůj úspěch a uvidíte, že přijde.