ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jak si spořit na důchod

Chcete si užívat důchod naplno? Splnit si své sny, cestovat a být finančně zajištění? Začněte si na důchod spořit ještě dnes. Poradíme vám způsoby, jak si zajistit stabilní příjem, například i k vašemu současnému zaměstnání nebo podnikání jako OSVČ.

Důchod a jak to funguje

Víte, jak v České republice funguje důchodový systém? Existují čtyři hlavní druhy důchodů. Patří mezi ně starobní, invalidní, vdovský a sirotčí důchod. Ve všech případech je nutné splnit zákonné podmínky pro pobírání důchodu. Výši důchodu často zjistíte s pomocí důchodové kalkulačky. Většinu z nás nejčastěji zajímá starobní důchod. V tomto případě je nutné dosáhnout důchodového věku a získat nutnou dobu důchodového pojištění. Existují samozřejmě i situace, kdy je možné jít do starobního důchodu předčasně, pak dochází ke krácení a snížení výše důchodu

OSVČ a důchod

Pokud podnikáte a pracujete jako OSVČ, počítejte většinou s nižším státním důchodem, než mají zaměstnanci v hlavním pracovním poměru. Vysvětlováno to bývá často nižšími odvody na sociální pojištění. V mnoha případech tato částka vychází maximálně kolem 10 tisíc. 

Podmínky pro OSVČ

U důchodu pro OSVČ platí opět zákonem stanovené podmínky pro jeho přiznání. Podnikatelé tak musí splnit dvě zákonné podmínky. Je to dosažení důchodového věku a minimální doba pojištění alespoň 35 let.

Počítání důchodu

Rozdíl v počítání důchodu běžných zaměstnanců a podnikatelé se také liší podle toho, z čeho je přesně vypočítán. U zaměstnanců se důchod vždy počítá z hrubého příjmu. U OSVČ se důchod počítá z ročního vyměřovacího základu pro důchodové pojistné.

Co je dobré vědět?Pokud si jako OSVČ platíte pouze minimální částku na sociální pojištění, měli byste počítat i s nižším důchodem. Například pro předchozí rok 2021 se minimální vyměřovací základ pohyboval kolem 8 800 Kč.

Proč lidé pracují v důchodu

Tuto otázku, která se týká výše důchodu, je dobré začít řešit, co nejdřív. Denně se setkáváme s pracujícími důchodci. Pokud se ptáte, proč tomu tak je, odpověď je jednoduchá. Většinou byl danému člověku vyměřen tak malý důchod, že by nestačil k pokrytí jeho nákladů na klidný a komfortní život. Navíc v důchodovém věku neexistují zákonem daná opatření, která by zakazovala pobírání státního důchodu a zisku z podnikání. Pokud tedy máte dobře rozjetou firmu nebo podnikání, o které je stále zájem, pracujte i v důchodu jako OSVČ. 

Jistota a stabilita

Zajištění rodiny a finanční stabilita patří k hlavním hodnotám, kterých se snažíme dosáhnout pracovní činností. Jistota v podobě dostatečných finančních prostředků je důležitá i v důchodovém věku. Kdo z nás by si nechtěl důchod užívat zaslouženým odpočinkem, cestováním nebo třeba splněním si svých nejtajnějších snů. Finanční stabilita vám přinese také klidný spánek a podpoří váš dobrý psychický i fyzický stav. 

Jak si tedy spořit na důchod?

Vytvořte si osobní rozpočet a spočítejte si, jak vysoký bude váš důchod. Pokud je pro vás tato finanční částka nedostatečná, je nutné s tím něco dělat. Čím dříve začnete, tím víc si můžete naspořit. Změňte svou finanční situaci ještě dnes. 

Pokud si chcete odkládat určitou částku ze mzdy nebo ze zisku z podnikání, počítejte s tím, že čím jste starší, tím víc byste měli spořit nebo investovat. Ve 20 letech vám bude stačit odkládat měsíčně zhruba 1000 Kč, ve 30 letech je tato částka už nad 2000 Kč, ve 40 letech pak necelé 4000 Kč. Sice neexistuje jasná odpověď, kolik by si lidé pracující jako OSVČ měli spořit, ale minimální částka na důchod by se měla pohybovat až kolem 2 milionů korun. Dokážete si představit, že si sami tuto částku naspoříte?

Obecně se doporučuje odkládat si měsíčně alespoň 5000 Kč a zároveň si vytvořit finanční rezervu. Podle výše příjmů je také možnost odkládat si alespoň 10 % z nich. Co ale dělat, pokud tuto možnost nemáte? Vyzkoušejte investování do crowdfundingu a získejte další stabilní příjem.

Proč investovat

Investice jsou nejlepším a nejrychlejším způsobem, jak zhodnotit své finance. Pokud pracujete jako OSVČ a chcete si sami spořit nejen na důchod, zkuste si vybrat z konkrétních projektů na investiční platformě Fingood. Tyto investice pro vás budou zajímavým obohacením vlastní činnosti, můžete získat nové kontakty a nejen obchodní přátelství. Velkou výhodou je také stabilní měsíční příjem z investic a možnost odkládat tyto finance na důchod. 

Výhody investování

Mezi největší výhody crowdfundingového investování patří zhodnocení ve výši až 10 % ročně. Tímto způsobem si rychle a pohodlně vybudujete pravidelný pasivní příjem. Navíc investujete do úvěrů, nikoliv do bondů. Tyto úvěry jsou poskytovány prověřeným firmám s dvouletou historií a dostatečným zajištěním. Vytvořte si investováním do fungujících českých firem jistotu na stáří, klidný důchod a užívejte si získané finanční prostředky.