ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Proč a jak si vytvořit pasivní příjem

Tvořte svůj osobní rozpočet a příjmy z několika různých zdrojů. Ne vždy se můžete spolehnout na aktivní příjem ze zaměstnání. V kritických situacích oceníte nejen dostatečnou finanční rezervu, ale také stabilní pasivní příjem. Využijte peníze k tomu, aby vám generovaly další.

Kdy pasivní příjem využijete

Tento druh příjmu oceníte nejen v kritických situacích, ale také v případě, že chcete například rekonstruovat, investovat do nové nemovitosti nebo zajistit své děti na studia. Pasivní příjem oceníte také v podnikání, kdy je možné financovat jím expanzi na zahraniční trh nebo rozšíření nabídky produktů a služeb. Kromě zajištění bezstarostného života vám pasivní příjem pomůže zajistit i dostatečné finance na důchod. 

Co je to pasivní příjem

Pasivní příjem jsou veškeré finance, které vyděláte, aniž byste museli aktivně pracovat. Zjednodušeně se dá říct, že peníze pracují pro vás. 

Pasivním příjmem mohou být příjmy z pronájmu nemovitosti, úroky z půjček, dividendy z investic, příjmy z podnikání na internetu nebo z reklamy. Do pasivního příjmu se řadí i poplatky za patenty, licence a také prodej online kurzů nebo e-booků.

Pasivní příjem můžete získat také

  • Z pronájmu nemovitostí, bytů a obchodních prostor
  • Z dluhopisů a investičních fondů
  • Z umístění reklamy na svůj blog nebo webovou prezentaci
  • Z poskytnutí licence nebo patentu

Jak příjem vytvořit

Nejčastějším a zároveň nejrychlejším způsobem, jak zhodnotit své finance je jejich investování. 

U pasivního příjmu finance nezískáváte peníze jen tehdy, když aktivně pracujete. Výše tohoto příjmu by se tedy mohla zdát neomezená. Ve většině případů je však výše pasivního příjmu závislá na tom, kolik na začátku investujete financí nebo kolik vynaložíte úsilí a času pro zajištění pasivního příjmu.

Vyzkoušet můžete finanční platformu Fingood, se kterou získáte dlouhodobý a stabilní měsíční pasivní příjem. 

Rozdíl mezi aktivním a pasivním příjmem

Aktivním příjmem se rozumí vydělávání peněz, a to za provedenou službu. Patří sem klasická hodinová mzda, provize z prodeje a podobně. Váš čas se v tomto případě směňuje za peníze. U aktivního příjmu jste limitováni časem a energií. Nikdo nedokáže pracovat 24 hodin denně.

Naopak pasivní příjem vám tuto dobu výdělku umožní. Není potřeba vaše aktivní zapojení a vaše přítomnost. Pasivní příjem šetří váš čas, přesto vám přináší pravidelný obnos peněz.

Proč investovat

Základním pilířem pro dosažení bohatství je investování. V současné době může investovat soukromá osoba, stejně jako podnikatel. Investování vede k rychlému zhodnocení volných finančních prostředků. Jeho výhodou je možnost vybrat si konkrétní investici podle sebe. Můžete si vybrat z již aktivních investic do crowdfundingu a začít investovat hned nebo se zaregistrovat a mít informace o všech nových investicích. Investováním si vytvoříte vlastní důchod, nemusíte se spoléhat na stát a získáte finanční nezávislost.

Staňte se investorem

Další zajímavou možností, jak získat pasivní příjem, je podílet se na chodu jiné firmy. Máte-li dostatečné finanční prostředky, můžete je poskytnout na rozvoj vašeho oblíbeného odvětví nebo přímo konkrétního projektu. Zapojte se do online byznysu, staňte se členem ověřené obchodní společnosti a získejte podíl na zisku. 

Velkou výhodou pasivního příjmu je také situace, kdy vynaložíte minimální pracovní aktivitu. S pasivním příjmem vyděláváte odkudkoliv a kdykoliv, klidně i 24 hodin denně. Pasivní příjem bude vaší jistotou v případě, že byste přišli o své stálé zaměstnání nebo se dostali do finančních problémů. 

Co získáte pasivním příjmem

  • Víc času pro své koníčky a věci, které vás baví
  • Vysněnou finanční nezávislost a jistoty
  • Cestu ke splnění všech svých snů
  • Zajištění životní a finanční flexibility
  • Možnost investovat do oblíbených odvětví

Pasivním příjmem získáte finanční nezávislost, která se považuje za stav, kdy je váš objem majetku tak velký, že můžete bez problémů přestat aktivně pracovat a žít spokojený život i bez dalších příjmů z podnikání nebo aktivní činnosti v zaměstnání. 

Co dalšího získáte pasivním příjmem

  • Nezávislost a finanční svobodu
  • Klidný život a zajištění do budoucna
  • Lepší budoucnost pro vaše děti
  • Nové znalosti a dovednosti

Další tipy, jak získat pasivní příjem

Kromě zmíněného investování je možné získat pasivní příjem také založením vlastního podnikání a realizací originálního nápadů, který vám začne po nějaké době přinášet peníze, aniž byste museli aktivně pracovat. Zároveň můžete mít nápad na službu nebo na produkt, který budou realizovat za vás ostatní, a vy budete mít hlavní podíl ve firmě. Další možností je například vydání vlastní knihy, napsání e-booku, vytvoření online kurzu a podobné.

Jak získat finanční svobodu

Při zajišťování pasivního příjmu se můžete opřít o americkou studii, která tvrdí, že pro zajištění absolutní finanční svobody je nutné mít pasivní příjem ze 7 různých odvětví. Může se tak jednat o pasivní příjem z investování, prodej e-booku na svém webu, umístění reklamy na svém blogu, finance z pronájmu, případně zisk z úroků a dluhopisů. Ve skutečnosti jste však schopni zajistit si finanční nezávislost i postupně, a to na začátku i s jedním dlouhodobým a stabilním pasivním příjmem.

Pokud vás zajímá obor ekonomiky, určitě jste slyšeli o možnosti investice do akcií nebo podílových fondů. K novým druhům investic patří kryptoměny, případně můžete vyzkoušet investování na trhu s komoditami, jako je zlato nebo ropa. V tomto případě se však jedná o rizikové investice, které nemusí vždy přinášet zisk. V ideálním případě tak vsaďte na jistotu a zajímejte se o zmíněný crowdfunding, pomocí investiční platformy Fingood.