ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jak spořit a kam uložit peníze, aby se zhodnocovaly

Spoření má několik rovin. Část úspor je dobré mít neustále při ruce pro případ nenadálých výdajů, jako takovou rezervu. Naopak při spoření na bydlení nebo na důchod už se vyplatí využít jiné produkty, které přináší vyšší zhodnocení a někdy také státní podporu. A totéž platí u spoření pro děti. A ještě jiné možnosti máte, když chcete investovat a vytvořit si pasivní příjem.

Ve článku vám ukážeme několik možností, jak spořit, a to v závislosti na tom, za jakým účelem si chcete spořit. Na naspoření rezervy se hodí například spořicí účet. Pokud spoříte na bydlení, je ale výhodnější například stavební spoření. Pro spoření na důchod je zase výhodnější doplňkové penzijní spoření.

Jak spořit? Záleží na tom, co očekáváte

Způsobů, jak spořit peníze, je několik. Skrze spořicí produkty, skrze investice a další. V souvislosti s investicemi se často skloňuje i riziko. Zpravidla platí, že čím vyšší potenciální výnos investice má, tím vyšší riziko podstupujete, že o peníze můžete přijít.

Například u konzervativní strategie jde spíše o ochranu vašeho kapitálu před znehodnocením. Riziko je v tomto případě minimální, ale potenciální výnosy nejsou nijak vysoké. U vyvážené strategie dochází k určité kombinaci vyššího rizika a přiměřeného zisku. A naopak agresivní investiční strategie dochází k tomu, že investoři preferují co nejvyšší růst hodnoty jejich investice, výměnou za často extrémní riziko. Příkladem mohou být například investice do kryptoměn. Ty mají potenciál rychle znásobit svou hodnotu, ale také riziko, že hodnota spadne úplně na nulu a přijdete o všechno.

Není důležité kolik spoříte, ale že spoříte pravidelně. I z pravidelného spoření ve výší několika set korun měsíčně může být za několik let hodně peněz. Důležitá je proto pravidelnost, i kdybyste spořili jen po malých částkách.

Bezpečně uložené peníze jako rezerva

Spoření má mnoho podob za různými účely. Jedním z nich je například spoření za účelem vytvoření rezervy. Ta se potom použije na nenadálé výdaje, když se vám například rozbije auto. A také může pomoci vykrýt složitou situaci bez příjmů, když přijdete o zaměstnání a ještě nemáte nové.

Za takovým účelem většinou lidé spoří na spořicí účty. Peníze si tam zasílají rovnou z výplaty a postupně si tak budují rezervu pro případ potřeby. Spořit na spořící účet je určitě lepší, než nechávat peníze ležet na běžném účtu. Tam totiž nemají žádné zhodnocení a zůstatek na účtu vás navíc může lákat k dalším nákupům.

Zhodnocení na spořicích účtech ale není nijak vysoké, a tak se takové spoření nehodí například pro účely spoření pro děti, na důchod, na bydlení apod.

Spoření na bydlení chce lepší zhodnocení

Pokud chcete spořit na bydlení, vyplatí se sáhnout po jiném produktu, například po stavebním spoření, které slouží přímo k tomuto účelu. Kromě výrazně lepšího zhodnocení než na spořicím účtu navíc na stavebním spoření dostáváte také podporu od státu. Ta je vždy 10 % z částky, kterou za kalendářní rok naspoříte, přičemž maximálně vám stát přidá 2000 Kč.

Ještě před naspořením cílové částky si také můžete vzít úvěr ze stavebního spoření a ten využít na nákup vlastního bydlení. Nebo si po 6 letech naspořenou částku vyberete a peníze použijete jako základ hypotečního úvěru.

Jak spořit na důchod? Využijte i státní příspěvek

Kromě dostatečné finanční rezervy pro nenadálé případy a úspor na vlastní bydlení je dobré myslet i do budoucna, na stáří. Pokud se nechcete na stáří spoléhat jen na státní důchod, je dobré myslet na to s předstihem a připravit se.

Spoření na stáří většinou probíhá skrze doplňkové penzijní spoření, což je třetí pilíř důchodového spoření. Ten je navíc podporovaný státem, který vám v závislosti na vaší měsíční úložce přidá finanční bonus.

Váš měsíční příspěvekStátní příspěvek
300 Kč90 Kč
400 Kč110 Kč
500 Kč130 Kč
600 Kč150 Kč
700 Kč170 Kč
800 Kč190 Kč
900 Kč210 Kč
1000 Kč230 Kč

Od částky 1000 Kč měsíčně už se státní příspěvek nezvyšuje, ale získat můžete jiné výhody. Naspořenou částku si navíc také můžete odečíst ze základu daně. Měsíční vklad od 1000 Kč do 3000 Kč si můžete odečíst od základu daně. Ročně si tak můžete odečíst až 24 000 Kč, a to za předpokladu, že jste naspořili za rok 36 000 Kč. Na daních tak za rok ušetříte až 3600 Kč.

Doplňkové penzijní spoření na důchod podporuje také řada zaměstnavatelů, kteří na něj zaměstnancům přispívají. Výše příspěvku zaměstnavatele se může lišit, ale někdy vám zaměstnavatel přidá stejnou částku, jakou si spoříte vy sami.

Jak spořit dětem? Od mala a po troškách

Řada rodičů myslí na spoření i pro svoje děti. Možností, jak spořit dětem, je také několik. Například už již zmíněným stavebním spořením. Naspořenou částku totiž nemusíte použít výhradně za účelem bydlení. Za co peníze utratíte je na vás. Stavební spoření tak jednou dítěti může sloužit jako dobrý finanční základ ve chvíli, kdy se bude stavět na vlastní nohy.

Už od narození pak můžete dětem spořit na důchod, a to skrze dětské penzijní spoření. Poté, co se vaše děti osamostatní, mohou si nadále spořit sami a naspořit si tak na důchod velmi slušné peníze.

Kam uložit peníze, aby dál vydělávaly?

Další možností, jak s penězi naložit, je uložit je tam, kde vám budou dál vydělávat. Za tímto účelem lidé investují například do cenných papírů jako jsou akcie. Ti, co preferují agresivní investiční strategii, volí například již zmíněnou investici do kryptoměn. Investovat se dá mnoha způsoby, například formou crowdfundingu.

Při investicích formou crowdfundingu vkládáte peníze do zajímavých projektů a pomáháte tyto projekty financovat z pozice investora. Ve Fingoodu nabízíme investice do úvěrů, kde nepodstupujete tak vysoké riziko, ale můžete získat zajímavé zhodnocení pohybující se mezi 7 – 12 % p.a. V průměru u nás zhodnotíte svou investici o 10,2 % ročně, a to i díky složenému úročení.

Úročení se obecně dělí na jednoduché a složené. Princip fungování úročení je velmi jednoduchý. U jednoduchého úročení se úrok počítá vždy na konci každého úrokovacího období a počítá se z počátečního kapitálu. Pokud tedy máte úrok 5 % ročně, připočítá se vám na konci každého roku 5 % z počátečního vkladu, ačkoli už můžete mít naspořeno mnohem více.

Složené úročení naproti tomu počítá úroky i z úroků. V případě úroku 5 % ročně se úrok připočítá jednou za rok, ovšem z peněz, které už máte naspořené, tedy z počátečního kapitálu a z dosud získaných úroků.

Investice u nás začínají na 1000 Kč, takže není potřeba mít velký balík peněz, abyste mohli začít. Naopak, můžete investovat pomalu a zvolna. Následným reinvestováním úroků si můžete postupně vytvořit i pasivní příjem. Zainvestované peníze totiž dostáváte pravidelně na účet. Registrace i vedení účtu jsou u Fingoodu bezplatné.

Jak nejlépe spořit peníze? Diverzifikujte

Nedá se říci, že by jedna investiční strategie byla lepší než jiná, nebo že by jeden investiční produkt byl lepší než jiný. Vše má své pro a proti, všechny produkty kombinují určitou míru rizika a určitou míru potenciálního výnosu.

Zlaté pravidlo investování proto zní – diverzifikujte své investiční portfolio. Vzhledem k vašemu věku a financím pak můžete volit různé strategie spoření a ukládání peněz a vytvořit si pro vás ideální kombinaci.

Součástí této kombinace může být jak konzervativnější investice a rezerva, jako například peníze na spořicím účtu, tak dynamičtější investice s potenciálem pasivního příjmu až po agresivnější investice jako jsou kryptoměny.