ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jak vydělat milion? Zvládne to každý.

Zajímá vás konkrétní postup a strategie jak vydělat milion? Přečtěte si konkrétní kroky, jak by se vám to mohlo podařit.

Hned na začátku si musíme něco ujasnit. Nemáme pro vás žádnou podnikatelskou nabídku, strategii do kasína ani investici, která vám přinese zázračné pětinásobné zhodnocení vkladu za měsíc.

Náš způsob, jak vydělat milion, vyžaduje trpělivost, pevnou vůli a vytrvalost. Ovšem 100 % funguje. Je totiž založená na jednoduchém matematickém principu.

Složené úročení vám milion přinese i s pár tisícovkami za měsíc

Dejme tomu, že momentálně máte 10 000 Kč a jste schopni každý měsíc odložit bokem dalších 1 000 Kč. Za 25 let (300 měsíců × 1000 Kč) budete mít 310 000 Kč.

A teď malý test. Nepoužívejte kalkulačku a zkuste říct, kolik budete mít po 25 letech, když stejnou částku budete investovat s průměrným výnosem 8 % ročně?

Pokud jste odpověděli 1 milion Kč, získáváte bod. Počáteční vklad 10 000 Kč a další tisícovka každý měsíc vám při úročení 8 % ročně po 25 letech udělá 1 024 429 Kč

Více než trojnásobek částky, kterou byste měli za stejnou dobu pod polštářem (a téměř dvojnásobek oproti vkládání na spořicí účet s úrokem 4 %). Říká se tomu složené úročení a funguje to skoro jako kouzlo.

Takže znáte princip a teď už potřebujeme jen vědět, za jak dlouho chcete mít svůj milion.

Stačí zvýšit počáteční vklad a měsíční investici a začnou se dít zázraky:

  • S vkladem 30 000 Kč a investicí 5 000 Kč měsíčně budete mít milion za 10 let.
  • Zvedněte měsíční investovanou částku na 13 000 Kč a jste na milionu za 5 let.
  • Odkládejte si měsíčně 25 000 Kč s počátečním vkladem 30 000 Kč a million máte už za 3 roky.

Jasně, vypadá to jednoduše, ale to už jsou opravdu vysoké částky, které musíte každý měsíc odkládat a nevzít si z nich ani korunu. 

Kde k takové částce přijít? I to je jednodušší, než se zdá.

Dejme tomu, že chcete mít milion Kč za 5 let, takže potřebujete 30 000 Kč do začátku a 13 000 Kč měsíčně. Jak se k nim dostat?

Začněte úklidem… ve svých osobních financích a výdajích

Je dost možné, že 13 000 Kč měsíčně máte k dispozici už teď. Jen je utrácíte za věci, bez kterých se obejdete. Své náklady můžete snížit, aniž by utrpěla vaše či rodinná životní úroveň. Naopak, některé způsoby mohou váš život zlepšit a zároveň najdete odpověď na otázku, jak snadno vydělat miliony.

Začněte tím, že si budete první měsíc zaznamenávat všechny své výdaje a pokusíte se identifikovat, kde vám uniká nejvíce peněz. Pak se můžete pustit do postupného snižování nákladů. Například:

  • Omezte předplatné různých služeb – platíte měsíčně kabelovou televizi, Netflix a k tomu ještě HBO Max? Zamyslete se, kolik času sledování skutečně věnujete. Nestačila by jediná služba nebo třeba přerušení předplatného v létě, kdy se na televizi skoro nedíváte? Možná měsíčně platíte i za internetové noviny nebo různé podcasty. 

Možná úspora 200-600 Kč měsíčně.

  • Vyjednejte si lepší podmínky – bankovní účet zdarma už pravděpodobně máte, ale neplatíte i přes to zbytečné poplatky? Poohlédněte se po účtu zcela bez poplatků. Nebo využijte internetové srovnávače a nechte si operátorem na telefonu za pár minut najít lepší podmínky pojištění auta, domu či životní pojistky. 

Možná úspora 1 000 Kč až desítky tisíc Kč ročně.

  • Sportujte zadarmo – platíte si Multisport kartu, předplatné do fitka a lekce s trenérem? Zkuste místo toho běhat, cvičit na nejbližším workoutovém hřišti a tréninkový plán si najděte třeba na YouTube. Všechno je zdarma. 

Možná úspora 500 Kč až 2 000 Kč měsíčně.

  • Ušetřete na jídle – omezte jezení v restauracích a nakupování polotovarů a stravujte se doma. Můžete z vaření udělat společnou rodinnou zábavu a zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Dalším gastronomickým zážitkem, na kterém můžete ušetřit, je káva. Místo šálků v kavárnách nebo v restauracích si můžete připravovat třeba kvalitní filtrovanou kávu doma. Rozšíříte si obzory a zároveň se z domácího pití kávy může stát příjemný rituál třeba s partnerem. 

Možná úspora 500 Kč až jednotky tisíc Kč měsíčně.

  • Jezděte méně autem – nahraďte sem tam cestou do práce auto za kolo nebo pěší chůzi. Ušetříte stále rostoucí náklady na pohonné hmoty a zároveň se dostanete do formy. 

Možná úspora 400 Kč až jednotky tisíc Kč měsíčně.

Možná jste právě ušetřili takových 6 až 7 tisíc Kč, které můžete obratem investovat. 

Naučte si odkládat peníze stranou

To ale není tak jednoduché. Proto má tolik lidí problémy ušetřit peníze nebo se dokonce dostává do dluhů. 

Vy do toho prostě řízněte hned, jakmile vám měsíční mzda, plat nebo jiný zdroj příjmu přijde. Cca 20 % dejte stranou (ať už je to 1 000 Kč, 3 000 Kč nebo právě 13 000 Kč. Čím více si můžete dovolit, tím lépe). Nastavte si trvalý příkaz a posílejte peníze do investiční platformy a zapomeňte na ně. Naučíte se tak bez nich normálně fungovat.

Kam peníze investovat?

Můžete investovat do akcií, fondů, komodit, kryptoměn, dluhopisů firem i těch státních. Většinou si stačí stáhnout aplikaci a je z vás investor. Důrazně však doporučujeme se v investování nejprve vzdělat, protože každá investice s sebozu přináší různou míru rizika a má svá specifika. 

Jednoduchou a bezpečnou cestou, jak můžete začít i bez znalostí, je platforma Fingood. S Fingoodem investujete do českých firem a projektů s výnosem od 7 % do 12 % ročně. Riziko těchto investic je téměř nulové, protože investovaný kapitál je vždy krytý nemovitostmi a dalším majetkem. Podívejte se na aktuální nabídku investic nebo si projděte 5 výhod investování s Fingoodem.

Maximalizujte svůj aktuální příjem

Možná je pro vás 13 000 Kč měsíčně nepředstavitelných. Ale třeba byste v práci dostali více, jen jste si o to neřekli. Sepište si důvody, proč jste pro svého zaměstnavatele přínosem a další důvody (například inflace) a řekněte si o zvýšení odměny.

A pokud důvodů nenajdete dost, investujte do sebe a zvyšte svou hodnotu pro zaměstnavatele. Přihlaste se na kurz, zaplaťte si školení nebo certifikát, kupte si knížku, která vás posune dál v tom, čím se živíte.

Vytvořte si více zdrojů příjmů

Pokud se žádostí o zvýšení platu neuspějete a ze své hlavní činnosti prostě momentálně víc nevytřískáte, zkuste si najít alternativní zdroje příjmů.

Například, pokud bydlíte ve větším městě a chcete více jezdit na kole, spojte příjemné s užitečným a rozvážejte jídlo. 

Například kurýři Woltu mohou rozváže kdykoliv a vydělají si i 300 Kč za hodinu. Rozvážejte 2 hodiny denně po práci a máte navíc 6 000 Kč měsíčně a skvělou fyzičku k tomu.

Možností, jak si zvýšit počet zdrojů příjmu je ale mnohem více. 

  • Zkuste rozjet e-shop s originálním produktem, 
  • pište blog a prodávejte reklamu na webu,
  • vytvořte on-line školení z oboru, kterému rozumíte, 
  • pronajímejte své nepoužívané věci (například auto přes službu HoppyGo) 
  • nebo napište knihu (a vydejte ji snadno třeba přes peer to peer vydavatelství Pointa). 

Získat 12 000 Kč měsíčně navíc je opravdu jednodušší, než si myslíte. Nejdůležitější je prostě začít a uvidíte, že se vám budou postupně otevírat nové možnosti. 

Kolik měsíčně dokážete odkládat na investice vy? Dejte nám vědět třeba na Facebooku.