ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Nejhorší investice je žádná investice

Jak a hlavně proč začít investovat? Svůj osobní pohled na svět investic a jak do něj vstoupit nám přibližuje Vít Hutař, individuální investor a také CMO platformy finGOOD. Přečtěte si jeho skvělý návod pro začínající investory, který odpoví na spoustu otázek, které vás před první investicí napadnou.

Že vám zní nadpis příliš drsně nebo tendenčně? Já si za tím však stojím a minimálně v dlouhodobém horizontu se tato úvaha potvrzuje. Pokud se neodhodláte a neučiníte svůj první krok do světa investic, tak se připravujete o možnost, že vaše peníze, lehce či těžce vydělané, budou někdy pracovat pro vás. Je pak zcela jedno, jestli jste perfektně připraveni, nabytí teoretickými znalostmi anebo naopak investičním světem zcela nepolíbení – kde nic není, ani smrt nebere.

Kdo by to neznal? Díky pozlátku na sociálních sítích a zkratkovitým internetovým informacím dnes můžete velice snadno získat dojem, že už investuje každý okolo, že všichni už mají vybudované investiční portfolio a pobírají pasivní příjem, který pokryje nejen pravidelné měsíční náklady, ale i drahé dovolené a nadstandardní životní úroveň. Člověk pak jednoduše propadne pocitu, že mu ujíždí vlak. Přesně to je ale rozpoložení, ve kterém se lidé díky vzrůstající frustraci chytají stébel a zaměřují se na pochybné investice, které jim ale v lepším případě nevynesou vůbec nic, v horším je o peníze připraví a zanechají v nich pachuť a nedůvěru.

Pojďme se však podívat na pozitivní stránku celé situace! 

Vycházejme zde ze základního předpokladu, že investujeme vždy pouze peníze, o které jsme ochotni přijít. Nikdy neinvestujeme peníze, které budeme v krátkodobém horizontu potřebovat.

Díky internetu a neomezeným zdrojům informací nebylo nikdy snadnější se ve volném čase sebevzdělávat, ověřovat si informace a stát se individuálním investorem s profitabilním portfoliem.

Jak a čím tedy začít?

Uvědomte si, o čem je a není investování

Investování je o zhodnocování prostředků, o jejich ochraně před inflací (přečtěte si více o inflačním mechanizmu zde), o generování bohatství a (semi)pasivních příjmů. Je to vlastně způsob uvažování a přemýšlení o tom, kam a jak umístit volné finance namísto toho, abychom je spotřebovali. Je to také zajímavé téma, které vám rozšíří obzory a díky kterému můžete svůj sociální okruh obohatit o stejně smýšlející jedince. 

O čem dnes rozhodně investování není? 

Neplatí, že investování je pouze pro “horních 10 tisíc”, že se jedná o složitý a nepřehledný proces, při kterém vás na každém rohu bude chtít někdo oškubat. Je však potřeba řídit se základními pravidly, být obezřetný – to hlavně u nabídek, které se zdají být přehnaně výnosné a slibují, že z vás udělají milionáře přes noc. Zde platí, že selský rozum nikdy nevyjde z módy. Investování by také nemělo být jen a pouze o penězích.

Proč investovat?

Podám to jednoduše a dovolím si parafrázi “kdo neinvestuje, okrádá sám sebe i svou rodinu”. O co? Nejen o peníze, ale o zajímavé informace, o nový úhel pohledu na svět financí, o zajímavé a přínosné kontakty a lidi ve svém okolí. 

Kvůli inflaci, tedy klesající kupní síle peněz, které máte nastřádané, klesá vlastně jejich reálná hodnota. Strkat peníze do matrace se zkrátka dlouhodobě nevyplatí. 

Samozřejmě platí, že držet si finanční rezervu “pro strýčka příhodu” je nezbytnost, která vám pomůže zůstat klidný a rozvážný i v turbulentních dobách. 

Bavím se se spoustou individuálních investorů a mohu vám garantovat jednu věc: jakmile si vyberete investiční odvětví, které je vám blízké a učiníte svůj první krok – první investici, zažijete výborný pocit.

Uvnitř zkrátka budete vědět, že jste udělali důležitý krok, který odděluje ty, kteří věčně váhají, spekulují a odhodlávají se od těch, kteří vezmou osud do vlastních rukou.

Budu mluvit ze zkušenosti a řeknu, že je klidně možné, že s odstupem let budete na svou první investici vzpomínat se shovívavým úsměvem. Možná se totiž napoprvé nestrefíte do černého, ale to nevadí. Jak jsem uvedl výše, investujeme samozřejmě peníze, o které si můžeme (ač velmi neradi) dovolit přijít. 

A je také možné, že některá z prvních vašich investic bude jedna z těch nejpovedenějších – i to se mi podařilo. 

Na co se zaměřit? 

  • Zajímejte se o to, do čeho byste chtěli investovat. Nebo investujte do toho, o co se již zajímáte.
  • Buďte ostražití u přespříliš dobrých nabídek nebo u investic, o kterých už se píše a mluví úplně všude – pravděpodobně přicházíte pozdě a mohli byste odejít s prázdnou. 
  • Stanovte si svůj investiční horizont, tedy zjednodušeně: chcete vidět svůj výchozí kapitál zpátky “pod matrací” za rok, za 5 let nebo klidně za 20? 
  • Stanovte si cíle a definujte, co od vašich investic očekáváte. Jste ochotni riskovat výměnou za vysoké (avšak nejisté) zhodnocení? Nebo raději vsadíte na bezpečnější kartu? Hledáte investici, která vám dokáže změnit život nebo naopak chcete vybudovat příjemný (semi)pasivní příjem, který pokryje vaše běžné životní náklady?
  • Vzdělávejte se, zajímejte se, prohlubujte své znalosti. Nebojte se zeptat nebo si vzít ponaučení – spousta slepých cest už byla prošlapána a není potřeba, abyste se po nich vydávali znovu a ztráceli tak čas a kapitál.

Kážu víno, piju vodu? Věřím, že nikoliv. Své investiční portfolio mám rozložené do několika odvětví a stále se snažím objevovat nové možnosti, které investiční svět nabízí. Mrkněte na příspěvek, ve kterém jsem se zaměřil na jednotlivé pilíře svého investičního portfolia a jejich výhody i nástrahy.

A samozřejmě, stabilní místo v mém investiční portfoliu mají investice do firem prostřednictvím naší platformy finGOOD.

Ať už jste začínající nebo pokročilý investor, jistě vás potěší, že na finGOODu nejste na analýzu své investice sami (jako je tomu například u akcií). Každá společnost u nás projde pečlivou risk analýzou a rozborem byznys plánu. Výstupy z těchto analýz jsou pak přihlášeným investorům k dispozici v detailu každé investované společnost.

Vstupte do světa investic s finGOOD

Začít svoje peníze zhodnocovat na platformě finGOOD není nic složitého a pro investory je vše zcela bez poplatku. Registrace zabere pár minut a pak už si můžete vybrat z nabídky prověřených českých firem a lukrativního zhodnocení 6 – 10 %.

Nechte své peníze pracovat za vás. V investiční kalkulačce si jednoduše spočítejte, jaký bude právě ten váš výnos.