ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Pohled pod pokličku investice – M&M Skubida Trade

Na světových trzích můžeme v posledních dnech sledovat o něco optimističtější náladu, což se podepisuje i na opatrném růstu nejvýznamnějších světových indexů. Je jasné, že v současné krizi není zdaleka dobojováno a ke zotavení trhů povede ještě klikatá cesta. Ale i tak mě těší, že i řada opatrnějších investorů se dostává do fáze vyhledávání nových investičních příležitostí, že ustává jakási letargie a svět se opět začíná otáčet!

Jsem rád, že ve finGOODu můžeme přispět svou troškou do mlýna. V tomto týdnu jsme našim investorům představili novou a velmi zajímavou investiční příležitost (a to říkám ze i svého pohledu poměrně konzervativního investora). Jde o 2. tranši úvěru pro společnost M&M Skubida Trande, což je ryze česká společnost s oborovým zaměřením na potravinářství. Společnost v minulém roce navázala strategické partnerství s Devro s.r.o., což je největší tuzemský výrobce střívek pro potravinářský průmysl. M&M Skubida Trade se stala jediným dodavatelem výrobků Devro s.r.o. pro ČR, a to na dobu 5 let! 

Byznys společnosti aktuální optikou

Zmíněné partnerství se již v roce 2019 podepsalo na růstu všech důležitých ekonomických ukazatelů, ale pojďme se na byznys společnosti M&M Skubida Trade podívat hlavně optikou aktuálního dění. Právě tam to totiž začíná být obzvlášť zajímavé. V nedávném blogpostu jsme tuto firmu označili za jednoho z vítězů v současné situaci, protože po otevřeném rozhovoru s jednatelem a majitelem firmy panem Skubidou nám bylo jasné, že v potravinářském oboru potravinářství se krize nekoná – naštěstí.

Věci ale v posledních týdnech nabraly ještě rychlejší spád a nejnovější informace zní, že M&M Skubida Trade získala během jednoho týdne objednávky v hodnotě 12,5 mil Kč, což je cca 1,5 násobek běžných měsíčních tržeb a nárůst o neuvěřitelných 600 %!

Bohužel ne všechna potravinářská odvětví jsou bez škraloupu. V posledních dnech můžeme sledovat jisté potíže například u dodavatelů ovoce a zeleniny (nemá kdo sklízet, obtížný dovoz a hlavně médii uměle vyvolávaná panika). Proč se tyto potíže netýkají společnosti M&M Skubida Trade? „Většina námi dodávaných produktů je určena pro výrobce trvanlivějších a cenově dostupných potravin, které si retailový zákazník může nakoupit do zásoby i ve větším množství, případně zamrazit. Je to přesně ten typ potravin, u kterého významně roste poptávka v situacích jako je tato“ říká majitel společnosti pan Skubida.

První tranše úvěru pro M&M Skubida Trade probíhala na finGOOD platformě v únoru a i když odezva investorů byla solidní, ukončili jsme investici na žádost jednatele investované společnosti o něco dříve. Bylo to právě v době, kdy tržby začaly významně růst a firma potřebovala rychle načerpat kapitál, který by jí pomohl vše ufinancovat.

Aktuální investiční příležitost

Druhá tranše je dostupná pro investory právě teď ve zrychleném 30 denním režimu, protože firmě pomůže, pokud bude moci prostředky využít co nejdříve – cca 80 % cílové částky použije na skladové (rychloobrátkové) zásoby, cca 20 % pak využije jako provozní kapitál.

„Paradoxně, současná situace nám hraje do karet a rád bych, aby naše společnost ještě zvýšila svůj tržní podíl při zachování solidní ziskovosti. Jednáme také o zajímavých akvizičních možnostech – jde zkrátka o příležitost, kterou rozhodně nechceme prošvihnout“ dodává jednatel společnosti.

A já ještě dodám, že při posuzování a schvalování 2. tranše úvěru jsme již postupovali striktně v souladu s našimi Covid-19 opatřeními (viz. zde), abychom udělali maximum pro ochranu kapitálu našich investorů.

Osobně velice rád vidím, když investoři finGOOD pomáhají právě s ufinancováním rychlého růstu a rozvoje společností, protože jde o win-win situaci. M&M Skubida Trade je prověřená firma, která vykazovala růst i v minulém roce a má skvěle našlápnuto – pojďme jí společně pomoci tuto příležitost zvládnout a vytěžit z ní maximum!

Více informací o investici

Vít Hutař
CMO, finGOOD.cz