ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Proč developeři nejdou raději do banky? Viderozhovor s Pavlem Glinzem

Do společnosti pana Marka Skubidy měli investoři Fingoodu možnost několikrát zainvestovat. Odměnou jim za to bylo příkladná platební morálka a výborné zhodnocení v kombinaci se skvělým zajištěním. Abychom vám detailně představili fungování společnosti, pozvali jsme na rozhovor jejího CFO Ing. Pavla Glinze, který nám detailně popsal celou společnost a její plány.

Dominantní tržní podíl a expanze společnosti

Marek Skubida dokázal z malé společnosti nabízející potravinářská střívka vybudovat firmu, která má v tomto oboru 40% tržní podíl. První investice a spolupráce s Fingoodem byla právě na zakoupení zásob potravinářských střívek. Všechny své úvěry po celou dobu společnost pana Skubidy splácí jako pomyslné švýcarské hodinky a na začátku tohoto roku dokonce jeden z nich splatila o 2 týdny dříve.

Pan Skubida, jediný majitel a jednatel společnosti, svoji firmu zakládal v roce 2006 a jeho původním záměrem bylo obchodování se stavebními materiály. Obchodní příležitost ho ovšem zavála na potravinářský trh, ke zmíněným střívkům. V loňském roce se ovšem začal vracet ke svým podnikatelským kořenům a pustil se do obchodování se stavebními materiály. Jenom tento krok vynesl společnosti tržby v hodnotě 60 milionů korun!

Od stavebních materiálů k developmentu

Od stavebního materiálu je již nepatrný krok k developmentu. I na tomto trhu se pan Skubida projevil jako podnikatel s výborným nosem na skvělé příležitosti. Díky Fingoodu zafinancoval projekt Slezskomoravská developerská s.r.o., který má v plánu vybudovat úchvatné moderní řadové i rodinné domy.

Na tento záměr navázalo několik další velice úspěšných developerských projektů a obecně lze říci, že pokud je v názvu investice slovo Slezskomoravská, tak za tímto projektem stojí firma pana Skubidy.

Jak poznat výborného developera?

To co odlišuje průměrného developera od toho výborného je především skvělá znalost lokality. Toho si je společnost pana Skubidy velmi dobře vědoma a dá se s říci, že to plní do puntíku. V moravskoslezském kraji dokázala zakoupit pozemky pro rezidenční výstavbu a přeběhla tím velké hráče na trhu typu Skanska, kteří na do tohoto kraje teprve přicházejí.

Tento neopakovatelný náskok dokázal pan Skubida ještě podtrhnout skvělými kontakty na stavební společnosti. Díky nim je tak společnost schopná realizovat celou výstavbu doslova od A do Z.

Proč nejdou do banky?

Často skloňovanou otázkou v případě developerských projektů je ta, proč si firma peníze nepůjčí v bance. Odpověď je velmi jednoduchá. Půda je čím dál více omezenou komoditou. Proto je pro developerské společnosti hlavním aspektem rychlost. Právě rychlost není synonymem pro bankovní sféru, kde schvalovací procesy se táhnou v řádu měsíců. „Než abychom nechali celý projekt selhat, tak se raději s investory podělíme o zisk,“ říká k situaci pan Glinz.

Koupě investičního bytu

Se společností pana Skubidy se investorům Fingoodu nabízí nejen možnost investovat výborně zajištěné developerské projekty, ale také možnost zakoupit investiční byt za cenu, o jaké se lidem v Praze či jiných exponovaných lokalitách ani nesní.

Nejen o tom, ale o i podnikání pana Skubidy a developerských záměrech si s Vítkem Endlerem popovídal pan Ing. Pavla Glinz, CFO. Podívejte se na rozhovor nabitý zajímavostmi ze světa developmentu.