ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Proč vlastně investujete?

Proč je důležité ujasnit si důvody a cíle svých investic? Stavěli jste někdy dům, vyráběli konferenční stolek nebo zakládali zahrádku? Pokud ještě ne, nevadí. Určitě se nám to bude na těchto příkladech dobře chápat.

Stavějte na pevných základech!

Budete-li stavět dům, potřebujete si ujasnit, k čemu má sloužit – k trvalému bydlení, jako letní sídlo, k pronájmu? Kolik v něm bude bydlet osob a může se to do budoucna změnit? Chcete bydlet v centru, blízko města, nebo naopak mimo lidi? Je nám jasné, že pokud si tyto a několik dalších otázek nepoložíme, těžko úspěšně postavíme dům, který správně poslouží účelu a splní očekávání.

Budete vyrábět stolek? Bude sloužit jako jídelní, konferenční, pro děti, pro návštěvy? Jak bude vysoký a co rozměry vrchní desky? Když jsou děti malé, udělat oblé rohy, aby se nezranily při dělání prvních krůčků? Zahrádku určitě budete chystat podle toho, co na ní chcete pěstovat.
Investování je často něco virtuálního neuchopitelného. Znamená to, že nad ním máme přemýšlet jinak, než jsme zvyklí? NE. Přemýšlejme nad investováním stejně jako nad jinými užitečnými aktivitami. Především ho plánujme.

„Proč investujeme“ tedy znamená ujasnit si, jestli chceme splnit konkrétní cíl – pořídit si v určitém čase věc určitě hodnoty (ceny), zabezpečit sebe nebo děti z vlastních zdrojů, pořídit něco speciálního do sbírky, vydělat si na byt. U finančních poradců se těší největší oblibě finanční nezávislost či renta. Proč ne. Vašim cílům se meze nekladou.

Vždy si ujasněte co, kdy a za kolik. K tomu je třeba počítat s rezervou jak časovou, inflační, tak i s tím, že v průběhu investování se cíle mohou zcela měnit.

Kdo však vůbec neplánuje úspěch, jako by plánoval neúspěch.