ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

„Rozhoduji si o své investici sám!“ David Šmíd

připravil Roman Vyorálek

Vzpomenete si na svou první investici?

Stavební spoření, které mi rodiče založili někdy v prvních letech života. Cílová částka se postupně navyšovala, takže jsem později aktivně spořil i já sám. První opravdovou investicí jsou až nyní kolektivní půjčky na platformě finGOOD.

Jak se vyvíjel váš investiční apetit v průběhu let?

Relativně dlouho jsem byl pasivní investor, který se nechce o investice starat a preferuje vyšší míru zajištění vkladů i za cenu nízkých úroků. Postupně klesající úrokové sazby a zvyšující se objem naspořených prostředků mě donutil více se o investování starat.

Jak se investičně vzděláváte?

Myslím si, že oblasti finanční gramotnosti nebyl ve škole věnován dostatečný prostor.

Důkazem nefunkčního systému finančního vzdělávání ve školách je existence velkého množství finančních poradců, kteří si hlavně snaží vydělat uzavíráním smluv a příliš jím nesejde na osudu klienta. Na střední škole se to trochu změnilo, začali jsme řešit alespoň ekonomiku podnikání, s tím jsem se o investování začal více zajímat. Nikdy jsem se v této oblasti nesnažil vzdělávat nějak soustavně, inspiraci hledám v životopisech osobností, kde se problém zhodnocení volných finančních prostředků často vyskytuje. Pro porozumění je nutná znalost terminologie a encyklopedické znalosti, které vesměs hledám na internetu.

Jak vnímáte, jako mladý člověk, klasické spořící finanční produkty?

Dříve jsem spořící účty využíval pro zhodnocení většiny kapitálu. Bohužel, klesající úrokové sazby a snad opět rostoucí inflace, zvyšují jejich nevhodnost pro uložení větších objemů prostředků. Termínované vklady jsem nikdy nevyužil, zakládám si na rozumném ceníku poplatků s bankovnictvím spojeným, a tak ani jedna z bank, kde mám zřízený účet nedokázala nabídnout zhodnocení vyšší než na spořícím účtu. Sílu klasických spoření shledávám v zajištění vkladů a možnosti rychlého přístupu k prostředkům. Aktuálně tedy využívám spořící účet pro uložení rezerv a stavební spoření, kde se započítáním státní podpory získám celkem slušný úrok.

Jaká je vaše investiční strategie?

Z naspořených prostředků jsem oddělil rezervu, kterou se snažím mít vždy k dispozici, pro případ nenadálých situací. Zbytek plánuji rozdělit mezi 5-6 firem a po splacení opět reinvestovat. Aktuálně hospodařím s přebytky, takže investiční budget budu postupně navyšovat.

A proč podpořit zrovna české firmy? Bude v tom trocha vlastenectví. Výrobky některých z firem reprezentují i v zahraničí, jiné investice zase podpoří vzdělanost a zajistí zaměstnání v českých regionech.

Co vás přimělo podpořit na finGOOD české firmy?

Rozhoduji si o své investici sám (na rozdíl od podílových a jiných fondů, kde o svěřeném obnosu rozhoduje někdo cizí), hlavní důvod však shledávám ve spoluúčasti společnosti finGOOD na každém úvěru, nezávislé a podrobné analýzy všech žadatelů o úvěr a v neposlední řadě rozumně nastavené poplatky za zprostředkování investice.

Preferujete nějaký typ firem?

Nedá se říct, že bych měl favority. Spíše naopak, nepodpořil bych firmu, jejíž obchodní aktivita mi není sympatická, nicméně se to zatím nestalo.

Co byste doporučil lidem, kteří se s P2P teprve seznamují?

Nebát se a zvážit skutečná rizika. Ačkoliv není investice pojištěná, cítím se opravdu bezpečně. Mám své splátky pod neustálou kontrolou a v případě nesplácení úvěru dlužníkem, existuje velká opora pro vymáhání pohledávek. Pro první investice může být výhodou, že lze investovat i malé části a na nich si vše vyzkoušet.

Jak se odreagováváte od práce a investování?

Prací a investováním, jsou to činnosti, které mě opravdu baví. Jinak sportuji a rád posedím s přáteli nebo někam cestuji, ať už vlakem, autem nebo na motorce. A u všech činností nesmí chybět správný výběr hudby.

Jak a do čeho investujete vy?

Aktuální příležitosti