ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

„Před krizí nás chrání hlavně dlouhodobá práce na vlastních projektech“ | Rozhovor s majitelem Rybka – stavby a služby

Nejvýnosnější investiční příležitostí, kterou jsme investorům na platformě finGOOD nabídli, je společnost Rybka – stavby a služby, s.r.o.
Jedná se o investici s 8% zhodnocením a s jednorázovou (tzn. balonovou) splátkou na konci úvěrového období a vy si můžete v naší kalkulačce jednoduše spočítat, kolik vám tato investice vynese.

Jak už ze samotného názvu společnosti vyplývá, nejde pouze o ryze stavební společnost, ale i o soubor souvisejících a navázaných služeb, díky kterým klient dostane opravdu kompletní řešení na klíč. Pro klienta to znamená časovou a finanční úsporu, pro společnost Rybka – stavby a služby pak vyšší marže a lepší kontrolu nad průběhem celého projektu.

„Cihly a malta“, tedy stavebnictví, je oblíbeným investičním oborem právě kvůli své hmatatelnosti. Ale v tomto případě je velká přidaná hodnota i v synergickém spojení spojení stavební firmy, developera a realitky. Jak pro firmu, tak pro naše investory.

Třešničkou na dortu pak je dlouholetá historie – již 3 generace Rybkových se věnují stavebnictví.
My vám dnes přinášíme rozhovor s majitelem a jediným společníkem, panem Davidem Rybkou, který nejen že v rodinné tradici pokračuje, ale pod jehož vedením firma v posledních letech rychle roste!

Vít Endler, finGOOD: Ve stavebním oboru se pohybujete od roku 2007 a vaše firma tedy začínala těsně před krizí v roce 2008-2009. Jak jste vypořádali s první krizí, kdy firma nebyla ještě etablovaná? A jak vnímáte současnou krizi, na jejímž prahu se pravděpodobně nacházíme?

David Rybka, jednatel: Během první krize jsme stavěli 24 bytů v obci Bolatice, kde se od 70. let nepostavil jediný byt. Z toho vyplynula velká poptávka po bytech od  místních občanů, kteří chtěli zůstat v rodné obci. Devadesát procent bytů si koupili bolatičtí rodáci. Naše firma Rybka – stavby a služby, s.r.o., byla sice oficiálně mladá, ale navazovala na dlouhou rodinou tradici firmy Norbert Rybka, který byl stavař stejně jako jeho otec Jan Rybka. Současná krize nás zatím nepostihla. Stavíme domy a byty dostupné všem lidem. Naše byty nebo domy nestojí 100tis za m2. Jdeme cestou dostupnosti a variability. 

VE: Vnímáte nějaké rozdíly mezi krizí tenkrát a nyní?
DR: Rozdíly nevnímám. Vždy je důležité reagovat na změny trhu. Jediné co vnímám je odliv zahraničních pracovníků, což může být nejen pro naši firmu do budoucna potenciální problém.

VE: Jak se jako firma na toto období připravujete?
DR: Řekl bych, že to není nic nárazového, naše příprava je dlouhodobá a hlavně pracujeme na svých vlastních projektech.

VE: Zabýváte se různými typy výstaveb. Od rekonstrukcí, přes stavby rodinných domů, po zateplení bytových domů či vlastní development. Kde vidíte v současné době největší příležitosti? Kde naopak očekáváte útlum?
DR: Největší příležitost je v již nachystaných projektech, kde můžeme rychle realizovat projekty, které bude trh potřebovat. Od výstavby rodinných domů po výstavbu bytů. Od těch nejlevnějších po stavby na míru dle přání zákazníka.

VE: V ekonomických výsledcích vaší společnosti je v posledních letech vidět stoupající tendence a rok 2020 není výjimkou. Naopak se zdá, že 2020 bude historicky nejsilnější. Co se podepisuje na těchto výborných výsledcích? A s jakým očekáváním budete vstupovat do roku 2021?

DR: Právě v letošním roce se začíná projevovat a zúročovat práce na našem developingu. Příští rok očekáváme ještě nárust tržeb o 30 %. Je to díky ideálnímu spojení stavební firmy, developera a realitky. Nejdeme si sami vhodné pozemky, zprojektujeme, postavíme a prodáme. V každé dané etapě nám zůstává předem stanovený podíl na zisku.

VE: Peníze, které si na finGOODu půjčujete chcete použít na nákup pozemků a nemovitosti pro realitní divizi. Na jaké projekty se zaměřujete? Můžete již prozradit víc o chystaných projektech?
DR: Máme dva projekty kde vlastníme celkem 39 pozemků pro výstavbu RD. Na deseti parcelách se může stavět hned. Jsme schopni uspokojit jak zájemce, který chce jen pozemek, tak zájemce, který chce RD na klíč. Připravujeme bytovou výstavbu ve velmi zajímavé lokalitě v Ostravě.

VE: Jak vnímáte v současnosti přístup bank k firemnímu financování? A jak se staví banky k developerským projektům?
DR: Ve zkratce. Byrokracie, papírování, dokládání nesmyslných analýz, příliš zdlouhavé s nejistým výsledkem.