ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Není na co čekat – spojme síly!

Je zřejmé, že současná situace není jednoduchá pro podnikatele, avšak není lehká ani pro investory. My se snažíme pomoct a propojit oba tábory. 

Chceme pomoci podnikatelům překonat současné špatné období. Zeptali jsme se ve firmách, do kterých jste prostřednictvím finGOOD investovali a po našem průzkumu víme, že jsou tu firmy, které současná krize nakopla a jejich byznys jede jako nikdy předtím. To dokazuje například nedávno ukončená investiční poptávka do společnosti M&M Skubida Trade. Jen za poslední týden obdrželi poptávky v hodnotě 12,5 mil. Kč, což je standardní objem za 1,5-2 měsíce! A investice 1,7 mil. Kč, kterou získali od investorů na finGOOD, jim rozhodně pomůže provádět další nákupy a zásobovat výrobce potravin potravinářskými střívky. 

Víme také, že jsou společnosti, které mají stabilní byznys, který rostl, ale kvůli současné krizi se bohužel jejich podnikání propadlo o desítky procent. To je příklad Jarošovského pivovaru, který u nás získal 2 mil. Kč na investice do rozvoje, mimo jiné plnící linky, kterou ale bohužel ještě nestihli spustit. Jarošovský pivovar je příklad společnosti, jejíž podnikání se po krizi znovu velmi rychle rozjede. Nyní potřebuje kapitál na udržení zaměstnanců a provozu, aby mohli po krizi rychle vystartovat. 

Mluvili jsme i se zástupci společností, které sice mají pokles či krátkodobý výpadek příjmů, ale svůj provoz sanují z jiných aktivit a mají finanční rezervy. Nyní přemýšlí, jak kreativně své podnikání zachránit či ještě vylepšit, aby z krize vyšlo ještě silnější. 

V našich očích podnikatelé a firmy vnímáme jako hrdiny, kteří se snaží udržet své byznysy, své zaměstnance a stále nabízet svým zákazníkům své služby nebo produkty. A při tom všem myslí na další rozvoj, až krizi přestojí.

Je tu však i druhá strana této hrdinské mince, a to jsou naši investoři. Lidé, kteří aktivně hledají cesty, jak smysluplně zhodnocovat svůj kapitál a přitom pomáhají plnit vize a cíle českým podnikatelům a firmám.
A právě teď je chvíle, kdy podnikatelé potřebují pomoci, možná víc než kdy jindy, formou finanční injekce a přílivem provozní či investiční hotovosti.
My to cítíme, slyšíme, ale jsme si vědomi toho, že bez našich investorů to nelze provést. 

Pojďme nyní společně pomoci firmám, které jsou zdravé, jejichž podnikání tuto krizi přežije a vyjdou z ní silnější! A také firmám, které tato krize nakopla a potřebují finance pro další rychlý růst.
S těmito firmami komunikujeme, řešíme jejich konkrétní situaci a snažíme se najít řešení. 

V zájmu našich investorů také zavádíme další opatření, která sníží riziko investice a měla by ještě lépe ochránit naše investory:

  • Odklad splátek. Řešíme v jednotlivých případech možnost odkladu splátek. Jedná se o individuální proces a my sami ho nemůžeme rozhodnout. Ale je lepší pokud se splácení úvěru posune, než aby celý úvěr nebyl splacen.  V případě, že budou splátky odloženy, bude se i za odložné měsíce splácení počítat úrok. O své úroky tedy investoři nepřijdou, naopak získají 2 měsíce úroku navíc. 
  • Snižujeme cílové částky úvěrů a rozdělujeme úvěry na menší tranše. Tak abychom oddělili peníze, které firmy potřebují pro překlenutí současné situace a peníze, které pak budou potřeba na provoz a znovunastartování podnikání. Investoři tak budou mít větší míru jistoty, že daná společnost bude řádně splácet. 
  • Investorům, kteří se rozhodnou pomoct a podpořit české zdravé podnikání doporučujeme snížit částky, které investují do jednotlivých úvěrů a raději peníze rozdělit do více úvěrů, které nyní připravujeme. 
  • Zavedli jsme vyšší frekvenci monitoringu úvěrovaných firem aspoň 1x za měsíc, ale v reálu jsme s nimi v kontaktu ještě častěji. Sledujeme také dostupné rejstříky (obchodní vč. sbírky listin, insolvenční rejstřík, ostatní zdroje). Větší informovanost pomůže rychleji řešit nebo předcházet problémům, které mohou vzniknout. My ve finGOODu se tak stavíme do role moderátora a pomáháme řešit problémy na obou stranách. 
  • Mluvíme s našimi investory a žádáme je, by pomohli zainvestovaným firmám i jinak než “pouze” finanční investicí, pokud je to v jejich silách. Třeba pomocnou radou, službou, kterou dokáží zajistit atd.
    Máte nápad, jak pomoci  firmě, do které jste i vy investovali? Těšíme se, až nám dáte vědět na info@fingood.cz!

Podnikatel je samostatná jednotka. Jedná se o lidi, kteří vybudovali své podniky od nuly, dávají práci (ať už přímo nebo zprostředkovaně), většinu věcí zvládnou sami a přispívají nemalé částky i do státní kasy – navzdory vzrůstající byrokracii!

Ve finGOODu intenzivně a neúnavně pracujeme na zjednodušení a zrychlení celého procesu, aby peníze našich investorů pomohly co nejdříve tam, kde je to potřeba.
Pojďme společně v této turbulentní a nevyzpytatelné době pomoci českým podnikatelům, aby i po krizi bylo jejich podnikání silné a rostoucí!