ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Tisíc lidských doteků pro každé náramkové primky

To nejdrahocennější, co v životě máme, se jmenuje čas. A to, co české ruce k jeho měření umí dodat, se jmenuje PRIM. Značka, ze které dýchá historie, spolehlivost, tradice a také nádherná řemeslná práce.

Chtěli byste na ruce nosit hodinky, k jejichž dokončení je potřeba více než tisíc dotyků? Tak čtete správný článek. Přesně tolikrát se totiž ruce českých mistrů hodinářů musí dostat do kontaktu s legendárním českým chronometrem.

V Česku neexistuje nekonečné množství původních firem s tradicí desítek let, které si svoje renomé nejen vybudovaly, ale i udržely. A tak zřejmě u nás neexistuje občan, který by nikdy neslyšel o Pilsner Urquell, Škodě, Baťovi či hodinkách PRIM. Posledně jmenované zdobí zápěstí svých majitelů již téměř sedmdesát let.

Primky, nebo Švýcarsko?

Češi mají obecně k hodinkám jako takovým velký respekt. Z průzkumu společnosti Stem/Mark vyplývá, že je považují za prestižní a luxusní zboží a v pomyslném žebříčku důležitosti je řadí hned za nákup nemovitosti a automobilu. Co je ale mimořádně povzbudivé, je jejich důvěra v českého výrobce. Celých sedmdesát procent z nich totiž věří, že správné hodinky musí pocházet pouze ze Švýcarska nebo Česka. Vzhledem k tomu, že jedinou českou manufakturou na hodinky je PRIM, lze z toho vyvodit, že drtivá většina populace by si na zápěstí zapnula právě tradiční výrobek z Nového Města nad Metují.

 

Investovat

Zrození legendy

A právě tam to všechno před devětašedesáti lety začalo. Tehdy šlo o československého výrobce, který se vrhl do výroby tzv. osobních hodinek. Toto označení dnes působí nezvykle, ale to jen proto, že v poválečném období se kromě náramkových hodinek nosily i hodinky kapesní. O pět let později už se zrodila první legenda jménem Spartak. Chvíli trvalo, než se tehdejší manufaktura rozjela do sériové výroby a dnešní stálice hodinářského byznysu začala prodávat ve velkém. Na co už se dnes trochu zapomnělo, je fakt, že přesné měření času bylo nesmírně důležité pro vojáky. První primky tak dodávala firma hlavně československé armádě.

Pro hipstery i vysoké manažery

V dnešním Česku nosí náramkové hodinky neuvěřitelných 86 procent populace. A to žijeme v době, kdy čas dokáže změřit každý mobilní telefon či tablet a světové společnosti zaplavují trh chytrými hodinkami typu Apple Watch (posledně jmenovaný typ přitom u nás vlastní pouhá tři procenta lidí).

Tradiční primky dnes nosí trendsetteři, kteří se chtějí odlišit, vysoce postavení manažeři, kteří dávají důraz na české národní bohatství, ale i známí sportovci či herci. Chronometry z Nového města nad Metují tak spatříte na rukou tenisové legendy Martiny Navrátilové, českých olympioniků z Ria, herce Hynka Čermáka nebo třeba…

Zlaté české ruce jsou pořád zlaté

Všichni dobře víme, že v dnešní době je každý druhý výrobek označen nelichotivým nápisem Made in China. Naštěstí to neplatí v případě českých primek. Ty se od svého zrodu stále kompletují v naší zemi. A není to žádná robotí práce bez lidské zručnosti a tradičního hodinářského řemesla. Na výrobě každých náramkových hodinek se podílí šest až sedm odborníků z masa a kostí a podíl lidské práce na každém chronometru činí čtyřicet procent. Zbytek pak zajišťují specializované stroje. Jediné hodinky PRIM se totiž skládají ze 150 až 200 dílků a lidské ruce se jich při výrobě dotknou až 1200krát.

Z čeho se vyrábějí

Základním materiálem pro výrobu je nerez (ten hlavně pro výrobu pouzder), důležitá tradičně zůstává i mosaz. Jediný český výrobce k výrobě primek stále nepotřebuje čínské továrny, vše vzniká „doma“. Jedinou výjimku tvoří řemínky, pásky a safírová sklíčka, jež firma dováží ze zahraničí.

Napadá vás otázka, proč si lidé dnes primky kupují? Na to existuje jednoduchá odpověď: Kupují si hodinky s duší, s tradicí, se jménem a životopisem. Kupují si něco, co má stálou hodnotu, něco, co si jméno nevybudovalo agresivní reklamou, nýbrž desítkami let skvělé práce. Častokrát se primky v rodinách dědily z otce na syna – a ani dnes takové situace nejsou výjimkou. Firma od Metuje nevyrábí jen řadové modely, ale i limitované edice (k osmdesátinám Václava Havla, s Karlem IV.) a také na míru připravené edice. Možnosti individualizace pro firmy i jednotlivce umožňují vytvořit z primek unikátní předmět touhy, který byl vyroben jen pro vás.

Jak poznáme hodinky PRIM

Každý zákazník by byl nerad, kdyby se mu na ruku místo originálu dostal čínský padělek. Pravé primky nemají číslo, pravé primky mají jméno. Na první pohled lze také poznat logo, které v roce 1969 vyvinul pan Josef Žid. Na ciferníku kromě toho naleznete známku „Manufacture PRIM 1949“.

PRIM dosud vyrobil 16 000 000 kusů hodinek

Nosí je exprezident Václav Klaus, fotbalista Petr Čech, judista Lukáš Krpálek, tenistka Barbora Strýcová, operní pěvec Adam Plachetka či herec Alain Delon

69 let mezi hodinářskou špičkou

Nejznámější modely jsou Spartak, Traktor, Pavouk, Orlík, Aeskulap, Diplomat

 

Investovat