ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Zkušenosti s finGOOD z pohledu investora

připravil Roman Vyorálek, EFA

Proč jste se rozhodl investovat na finGOOD do prověřených firem?

Zaujal mě výběr firem a především, že fungujete online. Prvně jsem zaregistroval PRIM (Elton hodinářská a.s.). V té době jsem o finGOOD ještě nic nevěděl.

„Vyzkoušel jsem poprvé menší investici na rozkoukání. Líbí se mi, že ji mám “na dosah” a kdykoliv se můžu zajet podívat do konkrétní české firmy.“

S jakými investičními nástroji máte zkušenost?

Nejsem rozený investor. Celý život spořím. Vyzkoušel jsem jen zajištěné podílové fondy. Na začátku vždycky slibovali výnosy AŽ 10 – 13 % ročně, ale nakonec dopadly plus mínus na nule, nebo daly 5 % za několik let.

Máte svého finančního poradce? Proč ano/ne?

Nemám. S několika jsem mluvil a vždycky jsem měl spíš pocit, že si chtějí hlavně něco vydělat uzavřením smlouvy. O své peníze se raději postarám sám.

Co vidíte jako největší přínos naší platformy?

Prověření firem před tím, než dostane úvěr. No a zase zopakuji ten výběr firem. Firmy na finGOOD jsou opravdu znamenité. Firmu ALEA vnímám už roky z různých televizních sportovních přenosů. Vím, že tady můžu být klidný.

Jaká je Vaše investiční strategie?

Mám nějakou částku na spořícím účtu po tom, co mi doběhlo stavební spoření. Prvně jsem si chtěl založit nové stavební spoření, už i málem podepsal smlouvu. Nakonec jsem to neudělal, vzal si čas na rozmyšlenou a udělal jsem dobře.

„Investovanou částku jsem si rozdělil na pětkrát a rozdělím ji mezi pět firem. Ještě mi končí i nějaké podílové fondy…“

Budete s finGOOD dále podporovat české firmy?

Jak jsem řekl. Dvě už jsem podpořil, další tři jsou na řadě.

Co byste doporučil člověku, který se sdíleným financováním začíná?

Nejtěžší je odpoutat se od starých návyků. Překonejte to a vyzkoušejte si podpořit pár firem. Je to výhodné pro všechny.

A jak o své peníze pečujete vy?

Aktuální příležitosti