ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Zvyšte zisk své firmy s projektovým financováním

Zvyšte zisk své firmy s projektovým financováním

Podnikáte a chcete svou firmu nadále rozvíjet? Pokud vám nechybí nové a originální nápady, přichází otázka financování daných projektů. Naplánujte si svůj projekt do detailů a my vám přinášíme tipy, jak je možné rozvoj vaší firmy financovat.

Co je to projektové financování

Zjednodušeně se dá říct, že projektové financování se zabývá převážně financováním dlouhodobějších a větších projektů. Jedná se o náročný typ finančního nástroje, ať už z hlediska nákladů, času a vynaložené energie. Projektovým financováním můžete chápat také získávání finančních prostředků, které slouží nejen k založení a chodu podniku, ale také jeho rozvoji. 

Projektová dokumentace

Ke každému projektu potřebujete dokumentaci, která přiblíží nejen váš záměr a vize do budoucna, ale zároveň vám dá podklady pro finanční plán. Při plánování expanze do zahraničí nebo při expanzi nového produktu, případně rozšíření nabídky služeb by měly být informace co nejpodrobnější. Naplánujte si, jaká je doba realizace projektu, dobu jeho splácení i možnosti, jak sehnat dostatečné množství financí na realizaci.

V plánu nesmí chybět

  • Zahájení projektu
  • Plánované ukončení
  • Výše a způsob financování
  • Podrobné informace o daném projektu

K čemu se projektové financování používá

Nejčastěji se financují projekty, které mají za úkol zvýšit zisk firmy a rozšířit její působnost. Může se jednat o expanzi do zahraničí, ale také představení nového produktu nebo služby. Projektové financování slouží také ke koupi nových firemních nemovitostí, kam může patřit výrobní hala, kanceláře, ale také nová prodejna. 

Fáze projektu

  • Příprava investičního záměru
  • Představení konkrétních požadavků
  • Přiblížení cílů a vizí firmy
  • Stanovení zdrojů financování
  • Zajištění finančních zdrojů
  • Projektové řešení

V mnoha případech se jedná o dlouhodobé financování, které může trvat i 10 nebo 20 let, a to na základě plánované výstavby, životaschopnosti a zisku projektu.

Jak na projektové financování

Je důležité zajímat se o možnosti financování projektu, které jsou pro firmu výhodné. Firma si vždy vyberte raději rychlejší a efektivnější možnost financování, než nutnost splnit množství podmínek, které požadují například bankovní instituce. Ideálním řešením je využití úvěru z crowdfundingu, a to pomocí investiční platformy Fingood

Projektové financování použijete

  • Při rozšíření výroby
  • Při expanzi do zahraničí
  • Při představení nových produktů a služeb
  • Při zvýšení výrobní kapacity
  • Při nákupu firemních aktiv 

Proč se vyhnout bankám

Pokud chcete využít bankovní půjčku, musíte si být jistí svou bonitou, kapitálovou sílou i dostatečnými výrobními kapacitami. Banky požadují poměrné množství vlastních finančních prostředků a mají přísné úvěrové podmínky. Počítejte také s nutnými studiemi, které se mohou týkat technických, tržních i ekonomických posouzení vašeho projektu. U bankovních úvěrů je také potřeba počítat s méně proaktivním přístupem a delší dobou vyřízení. Nenechte svůj projekt čekat na realizaci a spolehněte se na úvěr z crowdfundingu, a to ještě než půjdete do banky.

Kdy potřebujete projektové financování

U projektového financování počítejte s investicí času a energie, je tedy vhodné naplánovat si větší projekty a stanovit si vyšší cíle. Některé investiční náklady na projekty pro zvýšení zisku a rozvoj firmy počítají i s částkami pohybujícími se kolem desítek milionů. Připravte si finanční plán, abyste věděli, kolik finančních prostředků a v jakém časovém horizontu budete pro svůj projekt potřebovat.

Tip na článekFinanční plán – jak si jej vytvořit

Proč dává projektové financování smysl

V případě, že vaše firma nemá dostatečný objem finančních prostředků k rozšíření své výroby, případně k plnění požadavků trhu, je zapotřebí najít vhodný způsob, jak získat potřebné finance. Projektové financování je ideálním krokem, který vaši firmu představí nejen investorům, ale také širší veřejnosti.