ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Nejlepší knihy pro osobní rozvoj

Pracujete na osobním rozvoji, hledáte motivaci v práci a osobním životě nebo se konečně chcete stát úspěšným a bohatým? Sáhněte po některé z inspirativních knih, které budou vašimi průvodci. Nechte se vést krok po kroku až ke splnění i těch nejtajnějších snů.

Myšlenky „velkých“

Říká se, že čtení je nejlepší způsob učení se. Nejvíc to pak platí v případě, že čtete a sledujete myšlenky úspěšných. To je ta největší věda, která vás dokáže obohatit. Přečtěte si knihy, které za finGOOD doporučujeme a mohou být na vaší cestě za úspěchem skvělým průvodcem. Je samozřejmé, že každý má svou vlastní cestu, ale pokud uvidíte, že někdo začínal na ještě nižší startovní pozici než vy a dnes je vysoko nad vámi, nestálo by za to, zkusit to podobně jako on?

Rozvíjejte sami sebe

Máte-li pocit, že se ve vašem životě nic neděje a vy stagnujete, ať už v pracovní nebo osobní sféře, najděte si motivaci. Motivace vám dodá sílu zvládnout i zdánlivě nemožné. Nestanovujte si zbytečně nízké cíle, raději se věnujte seberozvoji a dostaňte od života vše, co chcete.

Zbavte se prokrastinace

Dejte sbohem prokrastinaci. Vezměte do ruky některou z vybraných knih a najděte symboliku v inspirativních příbězích. Motivaci a osobní rozvoj oceníte v práci, ve vztazích, ale také například u sportu. 

1) Myšlením k bohatství – Napoleon Hill

Tato kniha patří mezi nejvyhledávanější knihy o seberozvoji. Kniha Myšlením k bohatství vás dokáže popostrčit na vaší cestě za úspěchem. Moudrost úspěšných a bohatých lidí se stane i vaší inspirací. Nemusíte mít strach, že byste četli jen nudnou příručku o tom, jak získat peníze, téměř bez práce, naopak se dozvíte, jak mít ve svém životě vnější, ale i vnitřní bohatství. Samotným myšlením můžete zapracovat na své vůli, vytrvalosti a rozhodnosti. 

  • „Nečekejte. Nikdy nebude ten správný čas.“

Autor knihy vám překládá ojedinělý návod na to, jak ve svém životě správně využít příležitost a výrazně si urychlit a zjednodušit cestu k vysněnému. Připomíná, že kromě motivace je v životě potřeba i odvaha. Dozvíte se, jak začít podnikat, jak být úspěšný v tom co děláte nebo jakými lidmi se obklopovat. Základní idea knihy je, že všechno začíná pouhou myšlenkou.

  • „Cokoliv si lidská mysl dokáže představit, a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout.“ 

Proč knihu přečíst?

Nejedná se jen o strohý výčet příběhů bohatých a úspěšných. Kniha je návodem, jak podobného nebo většího úspěchu dosáhnout také. Dozvíte se, jak získat finanční nezávislost a jak vydělat peníze. To vše formou jednoduchých technik.

2) Emoční inteligence – Daniel Goleman

Každý z nás určitě slyšel o zkratce IQ. Jedná se o kvocient, který se dá chápat jako vyčíslení  inteligence jedince. Uznávaný americký psycholog Daniel Goleman se však ve své knize Emoční inteligence zabývá tématem, které boří přesvědčení, že inteligence souvisí pouze se zmíněným IQ. Emoční inteligence, pod zkratkou EQ se zajímá o schopnost vcítit se do ostatních, sledování a plnění dlouhodobých cílů i umění domluvit se v jakékoliv situaci. Právě tato emoční inteligence nám má zařídit úspěšný a spokojený život. 

  • „Pocity jsou nakažlivé – ty pozitivní více než ty negativní.“

Proč knihu přečíst?

Nabídne vám zcela jiný pohled na otázku úspěšného života. Připravte se na revoluci svého myšlení a nenechte se omezovat zbytečnými předsudky. Pokud vám někdo řekl nebo si dokonce sami myslíte, že nepatříte mezi ty „vyvolené“ a chytré, sáhněte po této knize a přesvědčte se o opaku.

3) Alchymista – Paulo Coelho

Máte rádi knihy, které obsahují určité podobenství a vypráví inspirativní příběh? Vyberte si knihu pro osobní rozvoj Alchymista. Nechte si vyprávět příběh mladého pastýře, který díky své odvaze a touze po něčem víc, dokáže vystoupit ze své komfortní zóny a žít naplno. Příběh vám ukáže, že i vy můžete dosáhnout všeho, po čem opravdu toužíte. 

  • „Život je zajímavý právě pro tu možnost uskutečnit nějaký sen.“

Proč knihu přečíst?

Ukáže vám, že i když se na začátku setkáte s neúspěchem, neměli byste se nechat odradit. Pokud půjdete za svým snem cílevědomě a budete vědět, kam směřují vaše kroky, věřte, že přijdete až do cíle.

4) Bohatý táta, chudý táta – Robert T. Kiyosaki

Mezi oblíbené bestsellery patří také kniha Bohatý táta, chudý táta. Tato kniha by vám rozhodně doma neměla chybět. Staví na základech finanční gramotnosti, od které je to už jen malý krok k získání vysněného bohatství. Kniha je průvodcem pro všechny, jež chtějí dosáhnout finanční nezávislosti a svobody, ať už změnou svého myšlení nebo například dlouhodobým investováním.

  • „Lidé, kteří přemýšlejí v malém, nedostanou velké šance. Pokud chcete zbohatnout, začněte nejdřív uvažovat ve velkém.“

Bohatý táta, chudý táta Je zajímavým pohledem na to, co učí své děti bohatí tátové a umožňují jim jednodušší vstup do úspěšného života. S knihou získáte návod, jak změníte své myšlení tak, abyste vybudovali své bohatství i vy. 

  • „Dnes se příliš často zaměřujeme na půjčování peněz, abychom získali věci, které chceme, místo toho, abychom se zaměřovali na vytváření peněz.“

Proč knihu přečíst

Jedná se o ucelený návod na bohatý život, a to ve všech směrech. Inspirací vám bude příběh bohatého táty i chudého táty. Samotný autor však tvrdí, že stejného bohatství můžete dosáhnout všichni. Není na čase, chopit se své šance?

TIP na článek: Sestavte si osobní rozpočet v několika jednoduchých krocích

5) Čtyři dohody – Don Miguel Ruiz

Osobním rozvojem vás provede i kniha Čtyři dohody od Dona Miguela Ruize. Kniha má za úkol představit vám čtyři stěžejní myšlenky, takzvané „dohody“, které uzavírá každý sám se sebou.  Tyto změny v chování jsou inspirované toltéckou moudrostí a výrazně vám pomohou vyhnout se stresujícím situacím. Dodržování dohod slibuje prožívání života naplno, a přivolání si do něj štěstí i lásky.

  • „Nic si neberte osobně. Nic z toho, co ostatní činí, není kvůli vám. To, co ostatní říkají nebo dělají je odrazem jejich vlastní reality, jejich vlastního snu. Když se stanete odolnými vůči názorům a činům ostatních, nebudete se již zbytečně trápit.“

Mezi čtyři zmíněné dohody patří – nehřešit slovem, nebrat si nic osobně, nevytvářet si domněnky a dělat vše, jak nejlépe dokážete. Zkuste se knihou inspirovat a vzít si toltéckou moudrost k srdci a sledujte, jak se váš život bude měnit. 

Proč knihu přečíst

Často děláme radost svému tělu, ale mnohdy zapomínáme na svou duši a mysl. Zkuste dodržet zmíněné dohody a sledujte, co s vámi tato změna myšlení udělá. Po přečtení Čtyř dohod sáhněte i po knize Pátá dohoda, která říká – Buďte skeptičtí, ale naslouchejte. Jen tak se totiž naučíte naslouchat přímo svému nitru a porozumíte skutečným poselstvím.

Začněte ještě dnes

Dočetli jste některou z knih nebo nejlépe všechny? Nyní je už čas jednat. Věnujte pozornost nejen osobnímu rozvoji, ale zajímejte se i o efektivní způsoby, jak pracovat se svým kapitálem. Využijte pro svůj začátek investiční platformu finGOOD a zhodnoťte své finance.