ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

„Ochlazení v pražském stavebnictví? Zatím se nekoná“, říká majitel spol. KTK Construct

KTK Construct s.r.o. je naší aktuální investiční příležitostí, ve které můžete kapitál zhodnotit o velmi solidních 8,5 % ročně. Společnost v posledních letech významně roste, těší se z pozitivních referencí a má smělé plány (nejen) na příští rok. Pojďme se na to podívat blíže!

Vzhledem k tomu, že se jedná o společnost ze stavebního odvětví, která navíc působí přímo v Praze, případně ve středočeském kraji, nedalo nám to a vyzpovídali jsme jejího spolumajitele a jednatele, pana Cristiana Tiplea.
Zajímala nás (a potenciální investory jistě také) současná situace na trhu,  jak se poprat s nedostatkem kvalitních pracovních sil a jestli současná opatření mají či budou mít vliv na nastolený trend vlastního nebo investičního bydlení. Zeptali jsme se také na další plány.

 

Vít Endler, finGOOD: Vy osobně se pohybujete ve stavebnictví již několik let a vaše společnost KTK Construct s.r.o je proto logickým vyústěním vašich dřívějších podnikatelských aktivit v tomto odvětví.
Jak podle Vás vypadá v tomto segmentu situace poslední 3 roky a posledních 6 měsíců, došlo k nějaké změně? Vnímáte ochlazení trhu?

Cristian Tiple, KTKC: Já osobně se pohybuji ve stavebnictví již více než 5 let, tedy v době velmi silného růstu v tomto odvětví. Realizovali jsme různé akce, od rekonstrukcí garáže po celkové rekonstrukce činžovních domů nebo aktuálního projektu rekonstrukce sportovní haly v Budyni nad Ohří. Dále pak výstavbu rodinných či bytových domů.

A za všechna ta léta, až k dnešnímu dni, poptávka po vlastním (či investičním) bydlení stále rostla. S tím souvisí i neustálý nedostatek kvalitních firem nebo samostatných řemeslníků na trhu. Neřekl bych, že COVID-19 na tomto trendu něco změní, že by se zastavil růst nebo hlad po vlastním bydlení.

VE: Jak se vám tedy daří získávat zaměstnance, řemeslníky či spolupracovníky? Jak široký tým v KTK Construct vlastně máte?

CT: Za ta léta již máme stabilní počet svých zaměstnanců se specializací na různé profese, na které vím, že se mohu spolehnout a jsou s námi téměř po celou dobu existence KTK Construct. To nám dává flexibilitu. Proto jsme ani během opatření neměli žádný zásadní problém s realizací našich zakázek. Samozřejmě zapojujeme i týmy externistů či jednotlivce, které máme ověřené, momentálně se jedná asi o 3 party po 5 řemeslnících.

VE: V posledních 3 letech vaše tržby významně rostly, podaří se vám v tomto trendu pokračovat i v roce 2021 a co považujete za nejsilnější motor tohoto růstu?

CT: Určitě máme v plánu růst i v příštím roce a to zejména díky již nyní rozjednaným zakázkám, které nás opět posunou. Pravda je, že abychom ten proces, ten růst, urychlili a také uřídili, chceme využít investiční kapitál. Zajímavých příležitostí máme kolem sebe mnoho, ale čím větší sousto, tím vyšší požadavky na kvalitní personál se zkušenostmi. Pevně však věřím, že se nám tato investice několikanásobně vrátí.

VE: Jaká je z hlediska objemu hodnoty vaše typická zakázka a jak dlouho ji realizujete?

CT: Nedovedu odpovědět úplně přesně, ale pravdou je, že zakázky získáváme stále větší a větší a tím pádem i hodnotnější. A právě tyto zakázky si následně žádají dodatečné investice, nové profesionální stroje a techniku, další auta, atd…

A z časového hlediska? Měli jsme zakázku za 3 mil. Kč, kterou jsme dělali průběžně 1 rok, teď máme naopak zakázku za 10 mil. Kč, kterou realizujeme během 5 měsíců. Je to variabilní a vždy záleží na komplikovanosti, ale i na požadavcích zákazníka.

VE: Soustředíte se na trh v Praze, ale i na Střední čechy, kam se mnoho lidí v poslední době přesouvá z Prahy. Jaké jsou trendy v bytové výstavbě mimo Prahu?

CT: Svým způsobem je trend posledních let neúprosný – v Praze novostavbu postaví jen velký developer a i tomu bude trvat mnoho let, než poprvé kopne do země. Proto pak chybí motivace cílit na kvalitu a komfort klienta, to stejné často (ne však vždy!) platí i u staveb mimo Prahu. Při rekonstrukcích to však takový problém není, příprava projektu trvá kratší dobu a můžeme se tak více zaměřit na kvalitu a chytrá řešení. Navíc chceme podnikání KTK Construct rozšířit o projekty hotových domů, tzv. na klíč, ve kterých uděláme pro zákazníka opravdu maximum. Věřím, že toto rozšíření přijde již v první polovině roku 2021.

VE: Jak jste se dozvěděl o Fingoodu a proč crowdfunding?

CT: Opravdu náhodou, o finGOODu jsme se dozvěděli prostřednictvím reklamy na Google. S crowdfundingem přímou zkušenost nemám, ale zapůsobila na mě ochota a otevřenost investorů k podpoře mladých firem, které mají v plánu rychle růst. Líbila se mi představa, že co nezvládnou banky, zvládnou investoři prostřednictvím platformy. Líbily se mi i reference finGOODu mezi podnikateli. Vše pak šlo rychle a jednoduše…

VE: Spol. KTK Construct chce získat na finGOODu cílovou částku 2 mil. Kč. Investory určitě zajímá, na co tuto částku využijete?

CT: Částku primárně využijeme na rozvoj a rozšíření našeho projektového týmu, který již intenzivně  pracuje na přípravě pojektu hotových domu, který chceme spustit v roce 2021. To pro nás bude velká věc a krok správným směrem.

VE: Díky a přeji mnoho úspěchů!

 

V době tohoto rozhovoru je u investiční příležitosti do KTK Construct s.r.o. odfinancováno již téměř 900 tisíc (45%) z cílové částky 2 mil. Kč.
Pokud vás tedy láká investice do této rostoucí, ziskové společnosti, jejíž byznys v podstatě nepodléhá současným koronavirovým opatřením, doporučujeme neváhat.

Investovat do KTK Construct >>