ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Zdraví portfolia – aktuální data

Transparentnost a důvěra, dvě klíčové věci v investičním světě. Proto jsme pro naše investory i tento kvartál připravili důkladný přehled o Zdraví portfolia Fingood.

Na stránce Zdraví portfolia Fingood naleznete aktualizovaná data za třetí kvartál roku 2023. Za sebou máme poměrně silné tři měsíce, ve kterém se zafinancovaly projekty za 345 mil. korun.

Vývoj portfolia již tradičně shrnul šéf risk oddělení Martin Šmajser.

– Mírný pokles sektoru nemovitostí: v proběhlém kvartále došlo k poklesu o cca 30 mil. korun v sektoru nemovitostí. To díky doplacení úvěru od společnosti BlackBird Real Estate. Ta doplatila úvěr ve výši 15,6 mil. korun.

Výrazné posílení sektoru Průmysl a výroba: skoro dvojnásobný růst naopak zaznamenal tento sektor. Stojí za tím nové úvěry společností pana Mikuláška (Rolsit, PiCaSo, Ložnice 21), které jsou naším významným partnerem a nyní expandují. Svůj podíl na nárůstu mají také společnosti Decloled se svými světelnými parky a Rojek s více než stoletou historií ve výrobě obráběcích strojů.

Rozdělení společností dle krajů: zůstavá neměnné a prim zde hraje Praha a Moravskoslezský kraj.

– Výbornou zprávou je, že nabízené portfolio je silně zajištěno. Stabilně je okolo 15–20 % projektů ze 100 % zajištěno nemovitým majetkem. Výbornou zprávou je také to, že došlo k 10% navýšení podílu úvěrů se 100% zajištěním v kombinací bonitních zajišťovacích prostředků.

Chtěl bych doplnit, že pokud úvěr popisujeme jako zajištěný nemovitostí v dané hodnotě, pak to znamená že máme k dispozici zástavní právo na Katastru nemovitostí jako v prvním pořadí a současně ocenění nemovitosti. U movitých věcí bereme jejich hodnotu dle zůstatku v účetnictví k datu poskytnutí úvěru. U avalů směnek vyhodnocujeme bonitu avalisty současně se schvalováním úvěru. Pokud ji vyhodnotíme jako dostatečnou k avalované částce, pak teprve tuto hodnotu počítáme jako hodnotu do zajištění úvěru. V praxi to znamená, že u mnoha úvěrových případů existují avaly, které ve výpočtu nejsou započítány z důvodu nedostatečné bonity majitele nebo chybějících informací. Ale v praxi jsou tyto avaly platné a mohou případně pomoci při problémech se splácením.

Hodnota úvěrů po splatnosti a v právním vymáhání se dlouhodobě pohybuje na 0,5 % z celkového portfolia. Skvělou zprávou je bezesporu to, že 39 % ze všech zveřejněných úvěrů na Fingoodu bylo plně splaceno. Investorům tak k dnešnímu dni bylo vyplaceno 751 mil. korun.

Celkový rating portfolia nedoznal významnějších změn. Došlo k mírnému nárůstu ve třídě AA, ale nadále se daří držet velmi nízký podíl skupin B a C. To znamená, že se k investorům dostávají především velmi kvalitní společnosti a projekty.

V pečlivém monitorování a transparentním zveřejňování výkonu a rozložení portfolia pokračujeme i nadále. Máte jakékoliv dotazy? Tak nás neváhejte kontaktovat na statistiky@fingood.cz.