ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Zhodnotit peníze o 10 procent je teď pořád lepší než nedělat nic, říká šéf Fingoodu Vít Endler

O investování je opět zájem a český crowdfunding Fingood se otevírá novým investorům. Oslovit chce více žen, představí i nové produkty.

Válka investory vylekala a své prostředky spíš stahovali, nyní ale kvůli stále rostoucí inflaci hledají možnosti, jak peníze alespoň do určité míry ochránit před znehodnocením. Takovou situaci na trhu pozoruje i Vít Endler, spolumajitel a ředitel crowdfundingové platformy Fingood, která drobným investorům umožňuje půjčovat firmám.

„Lepší zhodnotit své peníze o deset procent a být pět procent pod inflací, než je nechat znehodnotit o patnáct procent,“ komentuje Endler, který vedení Fingoodu přebral před necelými třemi lety a společně se svým týmem ze zamrzlého projektu vybudoval platformu, která v objemu profinancovaných úvěrů loni vyrostla o 650 procent a letos plánuje dosáhnout hranice 650 milionů korun. Tím se ovšem nezastavuje.

Šestačtyřicetiletý manažer se zkušenostmi také z Mallu totiž věří, že poptávka po podobných investičních příležitostech bude nadále růst. Fingood plánuje představit nové produkty, čímž chce oslovit masovější cílovou skupinu, a díky nové jednotné evropské regulaci chystá rozšíření také do zahraničí. V rozhovoru pro CzechCrunch Endler popisuje, jaká situace aktuálně na investičním trhu panuje, jak na dění reaguje samotný Fingood i své dlouhodobé plány.

Nedávno jste mluvil o tom, že inflace přivádí k investování více lidí. Jak se to aktuálně projevuje u vás?
V době, kdy jsem to zmiňoval, tak inflace nebyla na dvouciferných hodnotách a většina investičních nástrojů inflaci přebíjela. V březnu velká část investorů zpanikařila a přestala investovat, protože došlo k propadům trhů. Část investorů se nyní ke zhodnocování svých peněz vrací, protože chápou, že je lepší zhodnotit své peníze o deset procent a být pět procent pod inflací, než je nechat znehodnotit o patnáct procent.

Z trhu máme od několika hráčů zprávy, že uživatelé v reakci na aktuální dění spíš svoje investice z podobných aplikací, jako je i Fingood, stahují.
I u nás tento odliv kapitálu proběhl, bylo to v právě ve zmiňovaném březnu, kdy zavládla obrovská nejistota. A to je pro trhy vždy špatné. V dubnu a v květnu již registrujeme oživení a investoři se vrací, začátek června je pro nás již v podstatě normální měsíc. Je důležité si uvědomit, že na naší platformě nabízíme pevné zhodnocení, které se nyní pohybuje okolo 10 procent, to v současnosti jiná aktiva nenabízí. Zároveň je 90 procent našeho portfolia zajištěno nemovitým nebo movitým majetkem a investoři dostávají platby na svůj účet každý měsíc. Právě díky kombinaci těchto věcí se k nám vracejí.

Nedávno jste také snižovali minimální vklad pro investici. Jaká byla reakce trhu, máte více uživatelů, kteří využívají tuto možnost?
V květnu jsme otevřeli skoro 400 nových registrací, čímž jsme se vrátili na lednová čísla. Vidíme také, že investoři již chápou, jak platformu používat, a více diverzifikují svá portfolia. To jim umožňuje právě investování již od tisíce korun. Dnes tak mohou rozinvestovat pět tisíc, což byla původní minimální částka, mezi pět projektů – a tím diverzifikují své portfolio. Větší vyhodnocení můžeme dělat až po několika dalších měsících, kdy budeme vidět, jak se noví investoři na platformě chovají. Zatím vidíme, že snížení minimální částky byl krok správným směrem a přiblížilo to naši platformu k širší investorské skupině.

Kdo vůbec tato investorská skupina je? Jak vypadá typický uživatel Fingoodu?
Typický investor je muž mezi 30 až 40 lety, zaměstnanec na vyšší pozici anebo podnikatel, který žije ve větším městě. Pořád máme mezi investory málo žen a také relativně málo investorů ve věkovém rozmezí 50 až 60 let. Snažíme se rozšířit náš záběr právě i na posledně jmenované skupiny. Nabízíme totiž relativně konzervativní investici, s pevným výnosem a se zajištěním, což jsou parametry, které ženy anebo starší investoři preferují.

Máte i data, kolik ze svého portfolia obecně investoři alokují právě na Fingood? A jaké další služby na investování či spoření využívají komplementárně k vám?
V současné době se pohybujeme v rozmezí pět až dvacet procent alokovaných investičních prostředků, majorita investorů se pohybuje do deseti procent. Jaké další investiční služby využívají, nemáme aktualizované, ale jedná se o edukovanější investory, kteří mají i další aktiva, například nemovitosti, akcie a krypto.

Mění se v poslední době typ investorů, kteří jsou na vaší platformě?
Nyní se více soustředíme na oslovení investorů ve věkové kategorii nad 40 let. Rozhodně bychom, jak jsem už říkal, rádi přivítali na platformě více žen. Pro obě skupiny jsou naše investice vhodné, protože nabízí solidní zhodnocení s relativně nízkou mírou rizika díky zajištěnému portfoliu a také garantovaný úrok a termín návratnosti investovaných prostředků. Takže věříme, že tyto skupiny budou mít během pár měsíců větší zastoupení.

Plánujete několik produktových novinek jako investorskou peněženku nebo automatické investování. Co od nich očekáváte?
Všechny novinky povedou k tomu, abychom nabídli vyšší komfort v investování. Stále věříme individuálnímu investování do jednotlivých projektů, ale v momentě, kdy budeme nabízet desítky investičních příležitostí měsíčně, už bude pro část investorů komplikované se v nabídce orientovat. Právě jim nabídneme automatické investování do vybraného portfolia. Každý si bude moct vybrat, jestli si bude sám hledat projekty anebo využije některého z připravených portfolií dle rizikovostí a výnosu, do kterého mu rozinvestujeme prostředky. Právě k tomu bude sloužit jak investorská peněženka, tak investiční automat.

Myslíte, že těmito novinkami přilákáte novou cílovou skupinu? Nebo spíš budete posilovat v té stávající?
Věříme, že tímto se otevřeme mnohem širší investorské veřejnosti. Pro většinu našich současných investorů zůstane možnost individuálního investování.

Se zvyšováním úrokových sazeb ČNB se prodražuje financování firmám, protože si také půjčují za vyšší úroky v bankách. Podepisují se tyto kroky i na vyšších sazbách u vás?
Abychom byli atraktivní pro investory, tak se i u nás zvýšily úrokové sazby a nyní nabízíme většinu investičních příležitostí s úrokem v rozmezí 9 až 12 procent ročně. Není to takový skok jako u bank a z pohledu podnikatelů se tak již přibližujeme k ceně peněz v bankách.

Důležité u nás je zajištění portfolia a diskuze s podnikateli, jak se jim daří. Tím jsme schopni řídit riziko a řešit problémy dříve, než vzniknou.

Vyšší sazby, možné ekonomické ochlazení a další velké množství různých nejistot ovlivňují chuť firem půjčovat si. Jak se na Fingoodu vyvíjí poptávka po financování právě od firem?
Na straně podnikatelů ochlazení poptávky neregistrujeme. Zároveň spolupracujeme s podnikateli, kteří se k nám vrací a po zaplacení jednoho úvěru realizují úvěr další na další projekt.

Zároveň ze stejných důvodů může docházet k vyšší míře neschopnosti dostát svým závazkům. Jak na to reagujete?
Na platformě řešíme nižší jednotky nesplacených úvěrů – z celkově poskytnutých 145 úvěrů – a jsou to většinou úvěry ze starší doby, tedy z předchozího fungování platformy. Samozřejmě se ale připravujeme na to, že vámi popsaná situace může nastat, a pravidelně s podnikateli komunikujeme, abychom to dokázali řešit.

Měníte v reakci na to nějakým způsobem rizikový management či případně posuzování firem?
Dá se říct, že ano. Náš risk model prochází soustavnou evolucí a neustále se zlepšuje. Důležité u nás je zajištění portfolia a pravidelná diskuze s podnikateli na téma, jak se jejich byznysům daří. Tím jsme schopni řídit riziko a řešit případné problémy dříve, než vzniknou.

Jak jste na tom aktuálně s mírou defaultů? Jste připraveni na jejich případné zvýšení?
Aktuálně jsme pod třemi procenty z celkového portfolia. Jsme tak lepší, než je náš cíl, což je pět procent. Pokud budeme mít defaulty do pěti procent, pak bude investorovi stačit diverzifikovat své investice do 20 projektů a výnosy mu pokryjí případný default. Důležité je ale zmínit, že my provádíme kroky k vymáhání případné dlužné částky a Fingood je u 90 procent případů jako zajištěný věřitel první v pořadí. Je tak velmi vysoká pravděpodobnost, že ani v případě defaultu nepřijdou investoři o své peníze.

Každá krize přejde a zase vyjde slunko. Měli bychom se tedy k řešení svých financí stavět dlouhodobě.

Pokud by došlo ke zvýšení defaultů, nemůže to negativně ovlivnit chuť lidí investovat právě přes crowdfunding?
Samozřejmě ano, proto je tento parametr pro nás extrémně důležitý a věnujeme risk analýze a zajištění projektů vysokou pozornost. Bohužel ne všechny platformy k tomu takto přistupují.

Na druhou stranu, vyšší úrokové sazby více lákají také investory. Podepisuje se to u vás nějakým způsobem? Jak se vyvíjí počet aktivních investorů?
Do registrace nám vstoupilo již skoro šest tisíc investorů, toto číslo se zvyšuje o stovky měsíčně. A musím podotknout, že se jedná o retailové investory, nemáme zatím žádné institucionální investory. Samozřejmě, že v první řadě investoři koukají na zhodnocení peněz. My v rámci evoluce naší risk analýzy připravujeme takzvaný přístup „risk based pricing“, tedy významné oddělení rizikovějších projektů, kde budeme nabízet atraktivní zhodnocení, a na druhé straně spektra bude investice do úvěrů „áčkových“ firem s nízkým rizikem defaultu, ale bude zde nižší zhodnocení. Bude pak na každém investorovi, jakou strategii a kombinaci investic zvolí.

Co můžeme v tomto ohledu očekávat do konce letošního roku, jaká bude situace na investičním trhu?
To bych strašně rád věděl. (úsměv) Máme v rozhodovacím „algoritmu“ hodně neznámých. Nevíme, kam se vydají úrokové sazby nastavované ČNB, co nám udělají ceny energií, jak se pohne inflace nebo jak se bude vyvíjet válka na Ukrajině. Je zde příliš mnoho neznámých, a tím jsou predikce budoucnosti různé. Proto bych volil investiční aktiva pokud možno s predikovatelným výnosem.

Máte možná dlouhodobější výhled? S jakými předpoklady ohledně vývoje do budoucna počítáte?
Z dlouhodobější perspektivy, řekněme několika blízkých let, mohu říct, že každá krize přejde a zase vyjde slunko. Měli bychom se tedy k řešení svých financí stavět dlouhodobě.

Co je pro vás nyní největší výzva, kterou musíte překonat?
Aktuálně je pro nás velkou výzvou škálování technologie. Z objemu stovek milionů korun poskytnutých peněz v úvěrech směřujeme k miliardám a tomu musíme uzpůsobit naše technologie. Není to něco, co bychom nezvládli, ale je to náročný proces, kterým musíme projít.

Všechno, o čem se bavíme, se už ve Fingoodu děje pod křídly nového majitele. Proč před rokem vlastně došlo ke změně?
Změna ve vedení společnosti nastala již na podzim roku 2019, fakticky v roce 2020. Převody obchodních podílů pak o něco později. My, tedy současní shareholdeři, jsme v projektu viděli potenciál, proto jsme do něj vstoupili a nyní ten potenciál naplňujeme. (Endler ve firmě vlastní podíl 5 procent – pozn. red.)

Jak nový majitel zasahuje do řízení a směřování firmy?
Jak jsem zmínil, majitelé jsme fakticky dva, tedy majoritní akcionář Alcor Investment reprezentovaný Tomášem Peškem, který je zároveň jednatelem společnosti, a já jsem v roli minoritního akcionáře druhým jednatelem a výkonným ředitelem platformy. Vývoj a směřování platformy diskutujeme nejen mezi sebou, ale také s managementem společnosti. V současné době máme detailní byznys plán do roku 2024 a ten naplňujeme.

Jak tento plán vypadá?
Pro letošní rok je tento plán vyjádřen objemem poskytnutých úvěrů 650 milionů korun a kumulativně bychom tak měli „líznout zespodu“ jednu miliardu. Po prvních pěti měsících plán plníme. V příštím roce je naším plánem 1,2 miliardy, tedy přibližně zdvojnásobení letošního výsledku. Také předpokládáme, že v příštím roce se platforma překlopí do černých čísel. Zatím jsme nákladově velice efektivní a věříme, že break even point v příštím roce přijde. Zároveň ale celý byznys plán můžeme upravit a věnovat se rychlejšímu růstu, to bude předmětem našich akcionářských debat na podzim tohoto roku.

Díky regulaci se tento způsob investování zprůhlední a vyčistí od nepoctivých crowdfundingových projektů.

Jednou z nejzásadnějších novinek na vašem trhu je nová evropská regulace pro crowdfundingy, které investují do firem. Co na změny říkáte?
Tuto změnu vítáme a připravujeme se na podání žádosti o crowdfundingovou licenci. Díky regulaci crowdfundingového byznysu se tento způsob investování zprůhlední a vyčistí od nepoctivých projektů.

Je podle vás takových projektů hodně? I v Česku?
Hodně firem se chce regulaci vyhnout. My víme zatím o dalších dvou firmách, které budou o crowdfundingovou licenci žádat. Vzhledem k tomu, že na trhu jsou až desítky platforem, které se jako crowdfunding tváří, je to opravdu málo.

Jak jste na legislativní změny připraveni?
Jsme v úzkém kontaktu s regulátorem, tedy ČNB, a připravujeme se na podání žádosti o licenci. Je to náročný proces, ale chceme určitě licenci získat, abychom mohli dále škálovat náš byznys.

Protože licence platí pro celou EU, předpokládám, že plánujete expandovat do nových zemí?
I to, že je možné s licencí podnikat v celé Evropě, byl jeden z důvodů, proč jsme se do licenčního řízení pustili.

Jakou máte případně nastavenou expanzní strategii?
Důležitý je pro nás první krok, tedy získání licence. Ten proces určitě zabere několik měsíců od podání žádosti, některá licenční řízení se táhnou až dva roky. Ale věříme, že to nebude náš případ. Již nyní ale zkoumáme evropský trh a nabídku crowdfundingových firem na něm. Zatím nemáme připravený přesný plán expanze, ale ten do konce roku vznikne.

Bude to fungovat tak, že českým investorům umožníte investovat i do zahraničních firem a zahraničním uživatelům umožníte investovat do českých firem?
Správná otázka, velmi rádi bychom to dělali, ale budeme muset vyřešit měnové riziko, které u těchto cross nabídek může nastat. Dle informací od našich současných investorů by takové nabídky uvítali.

Na kontinentu už funguje mnoho další konkurence. Jakým způsobem chcete proti ní obstát?
Je potřeba se na konkurenci podívat pod správným úhlem, protože crowdfundingů je více druhů. Pak se také děje to, že někteří naši konkurenti při určité velikosti změnili svou povahu a neumožňují investování drobným investorům, v zásadě se z nich stala platforma pro institucionální investory anebo neobanka. My jsme přesvědčení, že náš přístup – tedy kombinace individuálního a automatického investování, precizní výběr projektů, risk analýza a k tomu atraktivní zhodnocení vložených peněz a transparentnost platformy – je recept, který bude fungovat i v Evropě.

Rozhovor vznikl pro portál Czech Crunch