ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

5 nejčastějších chyb při investování do firem

Investování do firem a jejich projektů představuje pro mnohé investory konzervativní a bezpečný způsob zhodnocení prostředků. Jako každá jiná investice, ani investování do firem ale není bez rizika. Podívejte se na 5 nejčastějších chyb, které při něm investoři dělají.

Investování do firem se oproti akciím, investicím nebo třeba krytpoměnám vyznačuje tím, že není volatilní. Výnosy vycházejí z fixní úrokové sazby, takže jsou po celou dobu investice stejné. 

Volatilita vyjadřuje intenzitu stoupání a klesání hodnoty aktiva v čase. Například kryptoměny jsou vysoce volatilní, protože se jejich cena často mění. Zlato má oproti kryptoměnám nízkou volatilitu, protože jeho cena je v čase stabilnější.

Kvůli tomu mají ale někteří investoři pocit, že investice do firem je jakýmsi bezpečným přístavem a podceňují riziko. To je však v investování v různých podobách přítomné vždy.

Vyhněte se těmto 5 chybám a riziko minimalizujete:

1) Nedostatečné prověření firmy

Nejčastější chyba při investování do firem vzniká hned na začátku. Největší riziko je totiž vždy v samotné firmě. Ta totiž může zkrachovat a jakmile nedostojí svým závazkům, můžete přijít o peníze (nebo minimálně o výnosy). Proto je důležité vždy pečlivě prověřit firmu, do které chcete investovat a vybírat si ideálně bonitní společnosti s historií.

Projděte si například Sbírku listin a Obchodní rejstřík a zjistěte si:

  • datum založení společnosti,
  • účetní závěrku (firmy mají povinnost ji zveřejňovat),
  • vývoj tržeb, provozní výsledek EBIT, cash flow nebo zadluženost.

Největším rizikem může být investice do nově založených firem nebo do těch, kterým se dlouhodobě nedaří (zde je dokonce riziko tzv. letadla, tedy že firma využívá nové dluhopisy ke splácení těch předchozích). U takových je největší riziko, že nebudou schopny splácet své závazky.

Fingood zaměstnává tým zkušených analytiků, kteří firmy pečlivě prověřují. Pro investory hledáme jen zdravé a spolehlivé firmy, které pečlivě analyzujeme a prověřujeme. Kontrolujeme správně nastavený byznys plán a historii. Díky tomu na Fingoodu investujete jen do prověřených firem, aniž byste je museli sami danou společnost podrobně zkoumat. Jako investor ale máte vždy přístup k nejdůležitějším informacím z každé analýzy.

2) Investice do firem s nízkým nebo příliš vysokým výnosem

Pokud investujete do firmy s příliš nízkým výnosem, může se stát, že míra inflace vyroste nad výnos a vaše investice se znehodnotí. 

Rozsvítit varovné červené světlo by se vám ale mělo i v případě, že slibovaný výnos je až pohádkově vysoký (přes 15 %). V takovém případě se s velkou pravděpodobností jedná o společnost, které v bance nepůjčí a proto hledá financování své rizikové investice jinde. 

Nemusí to být nutně špatně, třeba jde o start-up s propracovaným byznys plánem, ale měli byste se mít na pozoru a takovou firmu si pečlivě prověřit.

Ideální výnos se pohybuje okolo 7 až 12 %. V současnosti je sice inflace vyšší, ale měla by se opět rychle snižovat, takže dlouhodobě takový výnos spolehlivě překonává.

Ve Fingoodu pro klienty zprostředkujeme právě na investice s výnosem od 7 % do 12 % už od 1 000 Kč. Podívejte se na aktuální nabídku investic.

3)Investování do nezajištěných investic

Zajištění investice je základním principem pro práci s rizikem. Zajištěná nemovitost sice nezaručí 100% jistotu výnosu, ale v případě potíží společnosti ochrání vaši původní investici a vy tak nepřijdete o své peníze

Nejčastěji bývají investice zajištěné nemovitým nebo jiným majetkem společnosti. U vysoce bonitních společností je typickým příkladem jen tzv. „papírové“ ručení v podobě směnky nebo notářského zápisu s přímou vykonatelností.

Na Fingoodu je 90 % investic zajištěno zástavou nemovitého nebo movitého majetku. Zbylých 10 % tvoří „papírová zástava“. Díky tomu minimalizujeme riziko investic co nejvíce to jde.

4)Nereinvestování výnosů

Výhodou přímých investic do firem je to, že se vám vrací pravidelná částka, která se skládá ze splátky jistiny a úroku. Když tuto částku znovu investujete, využíváte principu složeného úročení a své výnosy tak v průběhu let násobně zvyšujete. Přečtěte si více o principu složeného úročení v našem článku.

Výnosy z investic na Fingoodu vám chodí na účet pravidelně už od prvního měsíce po vaší investici, takže je můžete pohodlně opět investovat například do dalšího projektu a diverzifikovat své portfolio (viz další bod).

4)Nediverzifikované portfolio

Nikdy nesázejte vše na jednu kartu. I když se projekt zdá sebelepší, firmu jste prověřili a riziko je pravděpodobně nízké, můžete ho ještě snížit. Tím, že své finance rozdělíte mezi více projektů a více firem. Zároveň své portfolio můžete rozšířit i o další typy investic (například zmiňované akcie, komodity nebo například kryptoměny).

Na Fingoodu připravujeme 3 až 4 nové investiční příležitosti týdně, takže možnosti diverzifikace jsou široké. Navíc můžete investovat už od 1 000 Kč a i malé částky tak můžete snadno rozdělit mezi více investic.