ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

9 tipů, jak ušetřit peníze bez snížení komfortu

Trápí vás rychlé zdražování, nedostatek peněz a chtěli byste spořit a investovat, ale nemáte z čeho? Přečtěte si 9 tipů, které vám přinesou peníze navíc, aniž byste se museli omezovat.

1. Mějte přehled o svých výdajích

Pokud chcete ušetřit peníze navíc, potřebujete přehled o svých výdajích. Sedněte si s papírem nebo poznámkovým blokem v telefonu a sepište si všechny své měsíční výdaje. Platby kartou a převodem z účtu najdete ve svém internetovém bankovnictví, platby v hotovosti budete muset vylovit z paměti.

Výdaje si rozdělte na pravidelné a nepravidelné. Pokud si svými výdaji nejste jistí, nainstalujte si jednu z aplikací pro sledování výdajů (například Spendee nebo Wallet) a celý měsíc si do ní výdaje zapisujte.

2. Evidujte všechny své předplacené služby

Ve svých výdajích pravděpodobně najdete několik pravidelných měsíčních plateb za předplatná, jako jsou například:

  • papírové noviny a časopisy,
  • video streamovací služby (například Netflix, HBO Max nebo Voyo),
  • hudební služby jako Spotify nebo Apple Music,
  • členství v posilovně nebo Multisport karta,
  • různá prémiová členství na e-shopech a jiných webech. 

Sepište si všechny své pravidelné měsíční platby za předplatná na jeden list a řekněte si, jestli předplácené služby opravdu využíváte. Ty, které ne, zkuste zrušit. Je to otázka pár kliknutí. Většina předplatných se dá kdykoliv znovu obnovit, takže když po pár měsících zjistíte, že vám služba chybí, můžete ji začít využívat znovu.

Příklad úspory: zrušení předplatného Voyo – 159 Kč měsíčně

3. Vařte si doma

Jaké jsou vaše měsíční výdaje za jídlo v restauracích nebo z donáškových služeb? Pokud jsou tyto částky neúměrně vysoké, vařte více ve vlastní kuchyni. Kromě toho, že domácí stravování vyjde levněji, z domácího vaření můžete udělat společnou rodinnou aktivitu.

Navíc se pravidelným vařením zlepšíte a můžete ohromovat návštěvy novými pokrmy. Zkuste si také brát jídlo do práce s sebou do krabičky místo menu v oblíbené restauraci. 

Příklad úspory: 4× měsíčně jídlo v krabičce místo menu v restauraci – 400 Kč měsíčně

4. Omezte alkohol a cigarety

Pokud kouříte a chcete už delší dobu přestat, prostě to udělejte. Přinese vám to okamžitou úsporu a zároveň se razantně zlepší vaše zdraví.

Také alkohol můžete omezit ve prospěch svého rozpočtu i zdraví. Dvě deci vína jednou za čas večer jsou samozřejmě v pořádku, ale pokud za alkohol utrácíte tisíce měsíčně, stojí to za zamyšlení.

Příklad úspory: 10 piv v hospodě a 2 krabičky cigaret za měsíc: 700 Kč měsíčně

5. Zkuste jednou za čas víkend zadarmo

Víkendy s rodinou jsou jednou z nejdražších položek v rozpočtu. Náklady na takový výlet s pohonnými hmotami nebo jinou dopravou, jídlem v restauraci, vstupnými na různé atrakce nebo památky a dalšími výdaji se vyšplhají na tisícikoruny velmi rychle. 

Zkuste jednou za čas strávit víkend za 0 Kč. V okolí svého bydliště hledejte aktivity, které můžete podniknout bezplatně (například koupání v lomu, vyjížďka na kolečkových bruslích nebo zimní bobování na kopci) nebo vymýšlejte různé hry pro své děti třeba v lese v okolí (bunkry, stopovací hry apod. – na internetu najdete spoustu inspirace). Ušetříte a ještě stmelíte vztahy v rodině.

Příklad úspory: nahrazení nákladného rodinného výletu jednou za dva měsíce víkendem bez útrat: 2000 Kč za dva měsíce

6. Nakupujte s rozmyslem 

Když chcete pořídit do domácnosti například kávovar, novou televizi nebo třeba sadu zahradnického náčiní, zkuste nákup o pár dní odložit a mezitím si ho nechat projít hlavou. Možná po pár dnech zjistíte, že místo drahého kávovaru raději vyzkoušíte filtrovanou kávu z frenchpressu, místo TV bude lepší levnější projektor a své staré zahradnické náčiní vám přenechá soused. Impulzivní nákupy pod vlivem emocí patří k vysokým a často zbytečným položkám v rozpočtu. Proto si dejte pravidlo, že si nákup rozmyslíte minimálně 2 následující dny

Když zjistíte, že věc skutečně potřebujete, zkuste ji pořídit co nejlevněji. Tím nemyslíme nakupování náhražek na asijských e-shopech. Vyberte si produkt a podívejte se, jestli například některý ověřený e-shop neprodává rozbalené zboží. Rozbalené zboží (vráceno jiným zákazníkem do 14 dní) je často téměř v perfektním stavu, ale cena je přitom i o 10–15 % nižší. 

Zajímavým způsobem, jak ušetřit za hodnotnější věci, jako jsou kočárky, kola nebo třeba lyže jsou bazary nebo půjčovny (v případě věcí, které nepoužíváte pravidelně). Cenu nového zboží ještě snížíte prodejem svých starých věcí. Nenechte je doma chátrat, někomu dalšímu ještě poslouží a vy ušetříte pár tisíc.

Příklad úspor: koupě rozbalené tv na e-shopu: 2 000 Kč

7. Zrevidujte své smlouvy na pojištění, energie a další služby

Platíte pojištění za auto, domácnost a další pojistky? Využijte různých srovnávačů a zkuste srazit své měsíční splátky na minimum. Zvláště pokud vaše pojištění trvají už delší dobu, můžete ušetřit vysoké částky u konkurenčních společností. Navíc nemusíte nikam chodit, změnu vyřídíte po telefonu a e-mailu.

Příklad úspory: levnější povinné ručení u průměrného auta: 1 000 Kč za rok

8. Řekněte si o státní podporu

Nebojte se říci si o státní podporu. zvláště v současné době vysoké inflace a vysokých cen energií to není ostuda. Stále můžete žádat o příspěvek 5 000 Kč na dítě a možná máte nárok i na příspěvek na bydlení – v případě, že náklady na vaše bydlení přesahují 30 % čistého příjmu rodiny.

Příklad úspory: 5 000 Kč jednorázově jako příspěvek na dítě

9. Pijte vodu místo kupovaných nápojů

Kolik máte v lednici džusů, kolových nápojů nebo různých slazených čajů a limonád? Když všechny tyto nápoje nahradíte obyčejnou vodou z kohoutku, ušetříte stovky i tisíce korun měsíčně a zase o něco zlepšíte svůj zdravotní stav.

Příklad úspory: 5× Coca-Cola a 5× značkový ovocný džus: 300 Kč měsíčně

Co s ušetřenými penězi

Jen úspory z daných příkladů (záměrně jsme nevybírali nijak drastická opatření) vám dokážou ušetřit přibližně 3 500 Kč měsíčně bez zásadního omezení vašeho životního stylu. Naopak, většina změn bude mít na váš život pozitivní vliv.

3 500 Kč měsíčně je více než 40 000 Kč za rok, za což můžete mít třeba hezkou dovolenou, 

Mnohem rozumnějším způsobem, jak tyto peníze využít, jsou však investice. 3 500 Kč měsíčně z vás totiž na důchod udělá milionáře. Nevěříte? 

Když budete investovat na platformě Fingood 3 500 Kč měsíčně s průměrnou úrokovou sazbou 9 % (v roce 2022 průměrně více než 10 %), dostanete se za 30 let na částku 6 500 000 Kč (při pravidelném reinvestování výnosů). Přestože vaše vklady budou za tu dobu jen 1 263 500 Kč. To už je hezký polštář na důchodové období. Zvlášť v situaci, kdy vláda řeší, že důchodový systém se hroutí, je to minimálně zajímavý námět k přemýšlení.