ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jak správně investovat? Pomůžeme vám s prvními kroky

Začínáte s investováním? Nebo už jste se do toho pustili, ale vůbec si tím nejste jistí? Pro zkušeného investora je to hračka, ale začátečník se může poměrně snadno nachytat. Víte, jakých pravidel se držet, proč je důležité mít plán a podle čeho vybírat? Pomůžeme vám s prvními kroky. 

Občas prostě musíte skočit do neznáma, chopit se příležitosti a vystoupit z té útulné komfortní bubliny. Začátky v investování jsou dost podobné. A čím dřív začnete, tím víc peněz stihnete zhodnotit. Otálení se nevyplácí. 

Ale… Peníze nerostou na stromech a ne vše je vždy tak jednoduché a transparentní, jak se může zdát.

(Pokud teda nemluvíme třeba o našem portfoliu, to je přímo průzračné!)

Jako začínající investor s vidinou zisku můžete na své cestě za pasivním příjmem poměrně lehce zakopnout. Často i o vlastní nohu. Nebudete však marně chytat zajíce, ale rozkutálené peníze.

Pojďme se proto podívat, na co se zaměřit, než se naplno pustíte do investování.

Základ úspěšného investování je neprůstřelný plán

Prvního pravidla se můžete držet téměř všude. Než někam skočíte po hlavě, nejprve si ujasněte, proč to děláte. 

Investování není jen pro bohaté. Není to ani žádná loterie. A už vůbec nestačí jednou šťastně nakoupit akcie a během okamžiku vydělat miliony.

Stanovte si realistické cíle. Zodpovědné investování je dlouhodobá aktivita, klidně na celý život. Čas je váš největší pomocník i nepřítel. Rozmyslete si proto, jaká jsou vaše očekávání.

— Chcete si našetřit na důstojný důchod?

— Plánujete si vytvořit pasivní příjem?

— Hledáte stabilní a zaručené zhodnocení?

Možná se nebojíte občas zariskovat. Zvažte své možnosti. Teprve poté si můžete vybrat vhodné investiční nástroje a aktiva. 

Takže žádná zbrklost a oči upřené na cílovou rovinku!

Diverzifikujte, diverzifikujte a… diverzifikujte

Máte v tom jasno? Víte, proč začínáte investovat? Co si od toho slibujete?

Skvělé, můžete se do toho pustit. Novopečení investoři dělají jednu běžnou a obrovskou chybu: Dají všechny úspory do jediné investice. A z toho kouká malér.

Představte si, že několik let šetříte na dovolenou snů. Den D je konečně tady a přijíždíte na cílovou destinaci, jenže místo slunění na pláži a pohádkových výhledů na vás čeká hurikán.

Smůla, ale nic s tím nenaděláte. Stejně tak to je s investicemi. Diverzifikujte proto své portfolio, abyste se nemuseli spoléhat pouze na jednu možnost. Ať to jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti, crowdfunding… 

Rozložením investic zvýšíte své výnosy a zároveň minimializujete riziko velkých ztrát.

Investování se bez rizika neobejde. Někdy je vyšší, jindy úplně nepatrné. Některé nástroje nabízejí lepší podmínky, jiné se zase snaží zákazníky nalákat na úplnou bezrizikovost.

Ta ale neexistuje. V takovém případě radši berte nohy na ramena. Něco je určitě špatně.

Do čeho investovat? Vědomosti nad zlato

Jednotlivé investice i aktiva se od sebe poměrně dost liší. Stejně tak i taktiky, jak na ně vyzrát. Jestli vám už něco padlo do oka, měli byste se v oboru umět alespoň trochu orientovat, sledovat vývoj trhu nebo aktuální změny a novinky.

V dnešní době je volně k dispozici nespočet informací, ale také služeb a platforem, které vše udělají za vás. 

Fingood vám například rovnou předloží prověřené a zajištěné domácí investiční příležitosti. Jejich výběr je čistě jen na vás. Je to pohodlné a šetří to spoustu času. 

Pokud ale chcete investovat do rizikovějších aktiv, je vhodné vědět, co vůbec děláte. 

Chcete pronajímat třeba nemovitost? Bezevšeho. Proklepněte si ale aktuální dění, historii cen v regionu, stav trhu, ale i co se nachází v lokalitě. Problematičtí sousedé nebo nedaleká dálnice dokáží proměnit sebekrásnější bydlení v investiční peklo.

První investice by tak měla vždy jít do vašeho vzdělání.

Jak vybrat investiční platformu? Co nabízí Fingood?

Nebojte se nejprve chvíli hledat a přebírat. Hledáte přece spolehlivou platformu pro zhodnocení vašich drahocenných úspor. Porovnejte konkurenci, různé podmínky a také poplatky za transakce, správu účtu, nákup a prodej akcií a podobně.

Při výběru hleďte na to, abyste maximalizovali zisky a minimalizovali náklady.

Co ještě hraje roli?

— Důvěryhodnost

— Bezpečnost investic

— Pohodlí uživatelů

— Podpora zákazníků

Určitě toho je ale víc. Platforma by především měla odpovídat vašim požadavkům. Chcete to ve velkém rozjet v kryptoměnách? Láká vás klasika jako dluhopisy, akcie a fondy? A co zkusit moderní nástroje s konzervativní povahou? 

Investiční crowdfunding je pro to jako dělaný! 

Rychlá registrace vám ve Fingoodu umožní přístup k investičním příležitostem zajištěných nemovitostmi. Podpoříte domácí projekty a ještě na tom příjemně vyděláte. A výnos? Až 12 %. Investování je snadné a pokud si vše chcete nejprve osahat, můžete začít už s 1 000 Kč!