ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Investiční slovník: Investiční horizont

Rádi byste se ponořili do světa akcií, kryptoměn či crowdfundingu, ale často narážíte na neznámé pojmy? Chcete se v investování zdokonalit a mít v malíku běžné termíny i zapeklité výrazy? Připravili jsme pro vás spolehlivého průvodce místy nepropustnou investiční džunglí. Tentokrát si povíme, co označuje termín investiční horizont a proč je tak důležitý.

Co je to investiční horizont?

Čas jsou peníze, tak si ho nezapomeňte dobře rozvrhnout.

Investiční horizont označuje dobu mezi začátkem a koncem investice, jejímž cílem je dosažení požadovaného výnosu. Pojem se často používá k určení okamžiku, kdy budete chtít své zhodnocené finance zpět. Toto období není nijak časově omezené – může se jednat o měsíce, roky, ale i celá desetiletí.

Investiční horizont je jedním z klíčových faktorů, který hraje významnou roli při stavbě a diverzifikaci úspěšného portfolia. Čím je toto období delší – a tedy i doba splatnosti investice – tím víc se snižují související rizika. 

Delší investiční horizont má tak větší šanci, že úspěšně překoná i výkyvy trhu. To však neznamená, že by kratší intervaly měly chybět ve vaší sbírce.

Jak časový plán vypadá v praxi

Nejčastěji se setkáváme se třemi typy, které se rozdělují podle doby trvání. Každý je vhodný pro jiný druh investování.

Krátkodobý horizont

Patří sem investice do akcií, cenných papírů či například fondů. Ani ty nemusí být vždy dlouhodobé. Slušný výnos je možné získat i během několika týdnů nebo měsíců.

— Adam se rozhodl investovat 10 000 Kč do akciového fondu pouze na jeden měsíc. Během několika týdnů totiž očekává velký růst. A povedlo se! Po měsíci si Adam vybírá 10 500 Kč, tedy původní vklad navýšený o 5 %.

Střednědobý horizont

Dobrým příkladem jsou investice do nemovitostí, které obvykle vlastník drží v rozmezí od několika let až po desetiletí.

— Adam chce investovat 500 000 Kč do renovace nemovitosti, kterou má v plánu po 5 letech prodat a těšit se ze zisku z cenového růstu. Z oblasti se navíc stala oblíbená turistická destinace a Adam po pěti letech nemovitost prodává s 50% nárůstem hodnoty, tedy za 750 000 Kč.

Dlouhodobý horizont

Do této kategorie mohou spadat investice do nemovitostí za účelem pronájmu, dlouhodobé podílové fondy, ale i spořicí účty. Nejčastěji se proto pohybují v řádu desítek let.

— Adamovi je 35 let a do důchodu mu zbývá ještě 30 let. I po práci by rád měsíčně hospodařil s 30 000 Kč. Aby s úsporami vydržel alespoň dalších 20 let, musí si už dnes začít odkládat 5 700 Kč měsíčně.
Víte ale, jak našetřené peníze na důchod zhodnotit?

Investiční horizont s Fingoodem

Každý typ horizontu má své výhody a nevýhody. Proto byste je měli kombinovat.

Mixem investic s kratší a delší dobou splatnosti získáte přístup k rizikovějším a zároveň výnosnějším možnostem, ale po ruce máte i konzervativnější alternativy, jejichž síla se projeví hlavně při běhu na dlouhou trať.

Zvláště u dlouhodobého investičního horizontu je ale potřeba opatrný výběr nástrojů a aktiv. V průběhu času se situace na trhu mění a spousta sazeb dříve či později popluje ke dnu. Například spořicí účty.

Vsaďte na Fingood! Ten je proti takovému neduhu vyzbrojený pevně daným zhodnocením. Stav trhu vás nemusí trápit – roční zhodnocení ve výši až 12 % se nezmění po celou dobu investice, ať je situace jakákoliv.

Jak je na tom váš investiční horizont? Plánujete rozšířit své portfolio o zaručený výnos? Už tu na vás čeká rychlá registrace s vaším jménem.