ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Poučte se z chyb druhých, držte se konzervativnějších investic

Investování a riziko. Tuto nerozlučnou dvojku by od sebe rád odtrhl každý investor, ale marně. Vždy existuje šance, že se něco nepovede – i když může být minimální. Špatně se to poslouchá, ale přesně proto zůstávají investoři při výběru investičních nástrojů a aktiv na pozoru. A vy byste měli také. Odstrašujících případů je totiž celá řada a spoustu z nich přinesl loňský rok.

Kryptoměny: Dobrý sluha, ale zlý pán

Když se při investování zmíní riziko, asi si vybavíte tu často omílanou frázi: Čím větší riziko, tím větší výnosy… To ale platí pouze do té doby, než se něco pokazí. Pokud chodíte s džbánem pro výnosy na burzu dostatečně dlouho, tak je možné, že se to ucho opravdu jednou utrhne.

Sice v tomto článku máme v hledáčku hlavně kryptoměny, ale problém se může objevit úplně kdekoliv, i u dluhopisů. Na to nezapomínejte.

Krach. Podvody. Krize likvidity… A je zaděláno na pořádný problém.

Moderní investiční nástroje a alternativní investice si v posledních letech našly místo v srdci mnoha investorů. Zvláště mladší generace pak vzala útokem trh s kryptoměnami. Láká totiž svou bezkonkurenční rychlostí, samostatností a příslibem velkého výdělku. Přestože se Bitcoin a další digitální zlato stále častěji stávají pevnou součástí investičních portfolií, i tady je potřeba být stále ve střehu.

Kryptoměny jsou vystavené velké volatilitě – může se tak výrazně měnit jejich hodnota. Základem je proto dobrá znalost oboru a hlavně trhu.

Jsou také častým středem kontroverzí, které by zkušený investor asi měl vyčuchat na míle daleko. Někdy ale ani dobrá informovanost nepomůže.

Náhlý kolaps kryptoburzy FTX

Pokud se pohybujete v digitálních měnách, určitě jste zaslechli o kryptoměnové burze FTX. Vznikla v roce 2019 a rychlým tempem dobyla svět virtuálního investování. V roce 2021 se už pyšnila více než 1 milionem uživatelů.

Její svižný a bujarý rozmach stejně rychle následoval i drtivý rozvrat o rok později. Problémů byla spousta. Náhlý pokles cen kryptoměn, pochybné držení a používání vlastních FTT tokenů jako kolaterálu, hromadný prodej FTT na poněkud (ne)šťastný popud konkurenční burzy Binance… a bůhví co ještě.

Aby se firma zachránila, zakladatel Sam Bankman-Fried vyhlásil bankrot a požádal o ochranu FTX před věřiteli, aby si nemohli vybrat své vklady. Virtuální třešničkou na tomto kryptodortu byl následný tajuplný převod miliard Kč v kryptoměnách.  

Obrovský kolaps vyvolal horlivé diskuze a nová opatření napříč kryptosektory po celém světě. Jestli šlo skutečně o plánovaný podvod a jak to bylo doopravdy… to potvrdit zatím nelze.

Co si z toho odnést? Snad jen trochu selského rozumu. Kryptoměny jsou extrémně volatilní, nestabilní a stále málo regulované aktivum.

Česká kryptokauza Xixoio

Při další cestě za virtuálními strašáky se nemusíme přesouvat nikam daleko. O pořádný poprask se v domácím kryptosvětě postaral projekt Xixoio, který stojí na poměrně jednoduché myšlence: 

— Klienti nakoupí digitální tokeny výměnou za podíl na budoucím zisku angažovaných firem.

Ani tentokrát v čele nechybí ambiciózní průkopník a vizionář, jeho jméno je Richard Watzke. Za vybrané peníze od investorů mělo Xixoio vytvořit revoluční technologickou platformu, která nahradí banky i burzy. 

Netrvalo to dlouho a i Xixoio se začalo utápět v moři pochybností. Podezření z podvodu praní špinavých peněz (údajná škoda je až 500 milionů Kč), pochybné kampaně na token XIX, přirovnávání praktik k Ponziho schématu a podobně.

Kauzu vyhrotil zásah policistů v sídle společnosti, zadržení hlavních aktérů a nekonečné vyšetřování případu. Bez výsledku.

Společnost veškerá obvinění odmítá a letos oznámila, že jsou všechny produkty a služby regulované. Xixoio však pouze splnilo podmínky lichtenštejnského blockchainového zákona a zmiňovaný regulátor FMA ve skutečnosti znamená jen vyplnění registračního formuláře.

Obrázek si můžete udělat sami.

Existuje záruka? Ano, domácí prověřené projekty

Určitě neleží v kryptoměnách. Investiční platforma Fingood nabízí transparentní způsob, jak efektivně zhodnotit úspory. Nemusíte se bát, jdeme s kůží na trh a informace o našem portfoliu pravidelně zveřejňujeme. 

Crowdfunding je moderní a zároveň velice konzervativní způsob zhodnocení peněz.

Nabídneme vám pomocnou ruku, ale hlavním hrdinou tohoto příběhu budete vždy vy. Vyberete si zajištěnou investiční příležitost z našeho portfolia, které jsme pro vás pečlivě prověřili, a zvolíte libovolnou částku. Hotovo.

Nemůžeme vám slíbit nesmyslně obrovské zbohatnutí. Slíbíme vám ale, že vždy budete dopředu vědět, kolik peněz dostanete. Pravidelně. Každý měsíc na účet. A ve výši 8-12 %. Podporou českých projektů získáte účinnou inflační brzdu, příjemné zhodnocení a další zajímavou položku do vašeho portfolia.

Začít můžete okamžitě, je to pro každého. Registrace vám zabere jen pár minut a investovat můžete i s pouhou tisícovkou!