ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Investiční slovník: Volatilita

Volatilita je v investování běžný pojem, ale pro nezkušené investory často zůstává záhadou. Proč je tak důležitá? Jak se s její pomocí orientovat při investování? Která aktiva jsou nejvhodnější? V článku si zodpovíme otázky, probereme tématiku výkyvů na trhu a řekneme si, jak s informacemi naložit při investování.

Nestaňte se obětí zběsilého kolísání

Investování se prakticky neobejde bez cenových výkyvů. Jednou jsi dole, jednou nahoře. To nám kázali už pánové Werich s Voskovcem. 

Investování ale na rozdíl od života není žádná náhoda

Schopný investiční námořník dopluje k moři bohatého zhodnocení daleko rychleji než nezkušený zelenáč. Už totiž moc dobře ví, že i v těch nejklidnějších investičních vodách se dokáže hladina pořádně rozbouřit.

Proč má takový náskok?

Má plán a pravidelně se vzdělává

Je zkušený a neskočí nikomu na špek

Rozšiřuje portfolio o stabilní investiční nástroje.

Nenecháme vás se v tom utopit. Po investičním horizontu se podíváme na další důležitý pojem, který byste měli mít v malíku.

Víte, co to znamená, když se investice ocitne na vlnách? Proč se její hodnota bez záchranného kruhu ocitá v ohrožení? A která stabilní aktiva stojí pevně jako maják?

Ne? Tak to pojďme společně dohnat.

Co je to volatilita

Pravděpodobně jste tento pojem už slyšeli. Nejčastěji se s ním setkáte při významných změnách v ekonomice a hospodářských krizích. A že jich v poslední době nebylo málo.

Volatilita obecně označuje cenové pohyby, tedy míru kolísání hodnoty aktiva, ať už se jedná o vzestup nebo pokles ceny.

Kolísání cen významně ovlivní i investiční trh. Zároveň tato důležitá informace indikuje míru rizikovosti daných investic. A to je úplný základ, kterým by se při výběru měl řídit každý investor.

Možná z něj i tak trochu věštit (počítat) budoucnost.

S volatilitou se dá opravdu hodně vyhrát – obvykle se přepočítává na daný rok a může být vyjádřena relativně i v absolutních hodnotách.

Některá aktiva jsou daleko volatilnější než jiná. Záleží na podmínkách, situaci, ale i povaze samotné investice.

Málo volatilní investice

Jak se říká: méně je někdy více. Čím menší je volatilita, tím je investice stabilnější. Sice cena nepoletí nijak razantně dolu, ale ani nahoru – prostě sázka na jistotu. Příkladem je třeba zlato.

Vysoce volatilní investice

Teď asi zazáří všechny ziskuchtivé oči, ale buďte opatrní! Taková investice je velice nestálá, riskantní a kromě velkého výnosu může vést k velkým ztrátám. Hrdým představitelem této skupiny je například Bitcoin a další kryptoměny.

V tomto případě to chce spoustu zkušeností s daným trhem, pořádnou dávku odvahy a taky špetku štěstí při házení mincí. 

Zlatý střed mezi těmito kategoriemi najdete třeba ve fondech.

Podržíme vás, s Fingoodem jen tak něco nezacloumá

Jak se vlny v investičním rybníku projevují ve Fingoodu? Nijak. 

Naše investice mají předem stanovený výnos, který se po dobu investování nemění ani při té největší ekonomické bouři.

Investiční crowdfunding nabízí moderní – a velice konzervativní – alternativu zhodnocení peněz s měsíčním výnosem až 12 %.

Začínáte investovat nebo se poohlížíte po dalším šikovném nástroji s příjemným zhodnocením do vašeho diverzifikovaného portfolia?

Tak hurá na palubu!

S námi vždy plavete rovnou se záchranným kruhem. Investovat do prověřených domácích firem může naprosto každý a už od 1 000 Kč, stačí se u nás zaregistrovat.