ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Proč (ne)investovat s bankou? Zvládnete to sami lépe?

Rozhodli jste se konečně začít investovat, ale dostavil se první blok? Nevíte, zda využít služby banky, nebo to zkusit a investovat na vlastní pěst? Začátky nejsou vždy jednoduché. Zjistěte, jestli jste kovaní pro aktivní přístup k investování, nebo byste raději využili výhody pasivního zhodnocování skrze zprostředkovatele.

Začátky investování: Na koho se obrátit?

Modelová situace: Začínáte investovat a plácáte se v tom, jako ryba na souši. Co vás napadne jako první? Bingo. Banka. Začínající investoři se často obrací na banku. A není na tom nic špatného. 

Je věrohodná. Zabezpečená. Je to prostě banka. 

Navíc obvykle nabízí různé typy investičních fondů, akcií a dluhopisů, do kterých se můžete pustit. 

A také spořicí účty, ale o těch už jsme si řekli své.

Jsou to zkrátka běžné a většinou konzervativní možnosti, jak zhodnotit nastřádané úspory. A také skvělý začátek, jak se začít orientovat v diverzifikaci portfolia.

Je to ale pro vás ta pravá volba? Neschovává se tu někde nějaký háček?

V bance na vás nečekané nebezpečí nečíhá, ale všechny podmínky vám vyhovovat úplně nemusí. Buď se musíte porozhlédnout po jiných službách, nebo to zkusit sami.

Proč investovat přes banku

Začneme naladění na pozitivní vlnu. Banka určitě nabízí spoustu benefitů – obzvlášť pro investiční zelenáče.

Jednoduchost. Tady není o čem debatovat. Investování bývá rychlé a snadné. Vyberete si produkt a papírování i další nepříjemnosti za vás obstará banka. Hotovo.

Diverzifikace. Lákavé alternativní investice tu asi nenajdete. Široké spektrum klasických investičních produktů ale rozhodně ano. Rozložením financí snížíte rizikovost vašeho portfolia.

Profesionální správa. To je asi jeden z hlavních bodů. Komu jinému svěřit úspory než finančním poradcům. Profesionální správa portfolia pomůže už od samotného začátku maximalizovat výnosy.

Občas to ale může trochu drhnout. A banka není ani zdaleka jediný pomocník. Kolikrát najdete lepší podmínky na jedné z investičních platforem.

Nevýhody investování přes banku

Poplatky. Zadarmo vám portfolio nikdo spravovat nebude. A s cenou je to také kus od kusu. Někde dosahují nesmyslných částek, jinde vám vyjdou vstříc. Kdo hledá, najde.

Ztráta kontroly. Investováním přes banku se vzdáváte pomyslných otěží. Rozhodování za vás přebírají jiní a vy musíte doufat, že s penězi nakládají, jak nejlépe umí.

Omezené možnosti. Diverzifikaci jsme už načali. Výběr investičních nástrojů je ale dost omezený. Co když se vám zachce rozjet ve velkém kryptoměny nebo sbírku uměleckých děl? U banky moc nepochodíte.

Benefity investování na »vlastní pěst«

V tomto revíru nejčastěji loví zkušenější investoři. Obrovská svoboda a šance na lukrativní investiční příležitosti ale vyžadují pořádnou dávku vědomostí.

Jaké jsou největší benefity?

Flexibilní rozhodování. Všechna rozhodnutí máte v rukou vy. Chcete konzervativní investici? Žádný problém. Potřebujete se poohlédnout po rizikovějších a výnosnějších možnostech? Směle do toho. Nikdo vám nebrání.

Nízké výdaje. Stane se z vás vlastní správce investic. Žádné poplatky za služby a nabídky, je to jen a pouze na vás.

Rozhodujete vy. Absolutní volnost. Ve všech ohledech. Jste to vy, kdo si vybírá jednotlivá aktiva, sleduje trhy a reaguje na změny. A ano, aktivní přístup ze strany zkušeného investora vede k daleko větším výnosům oproti bance.

Co zvážit, když se rozhodnete pro vlastní cestu

Riziko. Při investování se ho nikdy nezbavíte. Ani s bankou. S volností se zvětšuje i šance na špatné rozhodnutí. Buďte proto obezřetní a vše si nejprve pořádně nastudujte.

Časová náročnost. Být vlastním pánem si také vybere svou daň. To zná asi každý podnikatel. Analýzy, vybírání aktiv, rozhodování… vše si musíte udělat sami. Minimálně v začátcích je to obrovský žrout času.

Nutnost znalostí. Banky a fondy v tom už umí chodit. Pokud chcete investovat svépomocí, musíte si ale veškeré znalosti a zkušenosti obstarat sami. A jsou důležité. Není totiž vůbec těžké se zamotat do nevýhodných investic. 

Sečteno a podtrženo

V obou přístupech se schovává spousta výhod i nevýhod. Co si tedy vybrat? Na to bohužel neexistuje žádný zaručený recept.

Pokud si chcete ušetřit práci a starosti, bude pro vás investování přes banku asi lepší volbou. Kromě toho také máte záruku, že s vašimi penězi nakládá někdo, kdo se v tom vyzná.

Investování na vlastní pěst vám zase přinese větší kontrolu nad investicemi a nabídne potenciálně větší výnosy. Za předpokladu, že se trefíte do správných příležitostí.

Vždy se řiďte vlastními preferencemi a schopnostmi. Hlavní roli vždy budou hrát:

  • Znalosti
  • Čas
  • Riziko
  • Výnosy
  • Míra kontroly 

Zlatá střední cesta

Chcete ušetřit čas a zároveň si zachovat absolutní kontrolu? Rádi byste měli po ruce moderní nástroje bez zbytečně velkých rizik? 

Zkuste investiční crowdfunding u Fingoodu.

Investovat do prověřených českých firem může naprosto každý. I vy. S minimálním vkladem 1 000 Kč se můžete každý měsíc těšit z výnosu až 12 %.

Jednoduše, bezpečně a okamžite. Stačí vyplnit krátkou registraci