ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Co čeká Fingood v roce 2023? Investorská peněženka i expanze do zahraničí

Investiční crowdfundingovou platformu Fingood už v brzké době čeká plno pozitivních změn, které potěší nejen stávající a nové investory, ale i podnikatele. Co očekávat v roce 2023? Bude společnost expandovat do zahraničí? Dočkáme se investorské peněženky a nové aplikace? Nejen na tyto otázky odpověděl spolumajitel a jednatel Fingoodu Vít Endler v investorském Q&A.

Česká crowdfundingová platforma Fingood má za sebou velice úspěšný rok, a to i navzdory poměrně divoké situaci na investičním trhu. Než proto odhalíme, jaké novinky Fingood plánuje v dohledné době, nejprve se podíváme na stručné zhodnocení loňského roku. 

Investoři v roce 2022 pomohli dohromady zafinancovat projekty v hodnotě 1 miliardy korun. Přitom 642 milionů Kč z této částky zvládli proinvestovat pouze během minulého roku.

Na své si přišli i samotní investoři, kterým se v jistinách vrátilo 188 milionů Kč a v úrocích 53 milionů Kč. Průměrné zhodnocení se vyšplhalo na 10,34 % a během roku se rozšířily řady investorů o 3 641 nových tváří. V současné době jich na platformě operuje více než 9000.

Čísla indikují stálý nárůst zájmu ze strany podnikatelů i investorů a tým Fingoodu si je dobře vědom, že klíčové jsou jak kvalitní služby, tak i důvěra klientů. Právě proto už v letošním roce můžete očekávat spoustu technologických inovací, dlouho očekávaných nástrojů a také důkladnější péči o investory.

Bližší informace najdete v záznamu proběhlého investorského Q&A s Vítem Endlerem, spolumajitelem a jednatelem Fingoodu.

Novinky na poli investičních nástrojů i péče o klienty

Rok 2023 přinese investorům dlouho slibovaný nástroj, který by neměl chybět žádné crowdfundingové platformě – investorskou peněženku. Její důkladný vývoj zabral spoustu práce a času. „Investorské peněženky jsou základním stavebním kamenem všech dalších inovací a my to zkrátka chceme udělat dobře,” komentuje Endler prodlevu při zavedení plánovaných peněženek. 

Dobrou zprávou je, že jejich prototyp už zanedlouho poputuje do testování a během dubna se jich dočkají sami investoři. Čekání je už téměř u konce. S nástupem peněženek se pojí také otázka dalších technologických vylepšení. 

Další velkou změnou si projde samotná investiční aplikace. Tu současnou průběžně nahradí nová a daleko přesnější služba, která bude precizně korespondovat s dostupnými informacemi na webu. Investoři se ale nemusí bát, že by o aplikaci přišli. Aplikace 2.0 se postará o detailní, přehledné a ještě spolehlivější investování.

Společně s těmito novinkami se Fingood také chystá zavést možnost automatických reinvestic. To bylo možné i dosud, ale pouze manuálně. Tento krok si klade za cíl investorům usnadnit a zautomatizovat jejich aktivitu na platformě.

Defaultní a problematické úvěry. Jak je to s dluhy?

V investičním sektoru jsou vždy palčivou otázkou problematické a tzv. defaultní úvěry. Jak se s touto problematikou vypořádává Fingood? I na to známe odpověď. „Defaultní úvěr je u nás ten, který nebyl splácen 60 dnů, což jsou dvě splátky. Jsme přísnější než banky. Ty jako default označují splátky, které nejsou spláceny 90 dnů. Chceme být v tomto směru rychlejší,” podotýká Endler. 

Jednou z priorit pro rok 2023 je rozšíření oddělení zákaznické péče pro pohodlí investorů, ale také risk a workout managementu pro expertní vyhodnocování a řešení problematických úvěrů. 

Fingood se musí vypořádávat s defaultními úvěry pouze minimálně. Obrovský podíl na tom má pečlivě nastavené několikastupňové schvalování projektů. Filtrování vhodných investičních příležitostí probíhá skrze obchodní oddělení, analýzu rizik a přísnou investiční komisi. „V současnosti řešíme pouze 9 problematických úvěrů. Asi 10 milionů korun je v defaultu a 20 milionů má problémy se splácením, kde ale máme jistotu, že budou zaplaceny,” upřesňuje Endler současnou situaci. 

Z dosavadní profinancované miliardy si určitými problémy prošlo pouze 1,2 % projektů. V aktivních úvěrech se toto číslo vyšplhalo na pouhá 3 %. To je dokonce menší číslo, než jaké najdeme u banky.

Investoři jsou na prvním místě, vše řeší platforma

„Slíbili jsme investorům, že nebudou finančně participovat na procesu vymáhání pohledávek. Řešíme to my v rámci investorského poplatku. Ať už to jsou soudní výlohy, nebo náklady na právní kanceláře a detektivy, tohle všechno zařizuje a platí platforma,” vysvětluje Vít Endler roli platformy při řešení problematických úvěrů.

Investoři se tak nemusí bát nepříjemných tahanic. V případě potíží budou informováni prostřednictvím naplánovaného investorského dashboardu, ale přímé řešení a pokrytí souvisejících výdajů si bere na starost platforma. 

Plánované inovace mají zajistit lepší informovanost a naprostou transparentnost pro všechny. Podnikatelé obdrží včasné notifikace o splátkách a případných pokutách, investoři zase budou mít přístup k detailům konkrétních portfolií, stavu investičních odvětví a zmiňovaného procesu řešení problémů.

Přehled rizikovosti umožní klientům si lépe vytvořit vlastní strategii, která bude vyhovovat jejich individuálním požadavkům a možnostem. Detailní zobrazení současných investic navíc dopomůže k efektivní diverzifikaci portfolia.

Co nás ještě čeká? Zahraniční expanze a mnoho dalšího

Spousta otázek se obrací k očekávané zahraniční expanzi. K tomu ostatně napovídá i nedávný příchod Jana Horáka, který se nově usadil do ředitelského křesla Fingoodu. Rozšíření působení na evropský trh je opravdu v plánu a téměř nic mu už nebrání.

Posledním a zároveň nejdůležitějším krokem v chystané expanzi je získání evropské crowdfundingové licence od České národní banky. Ta by podle slov Víta Endlera měla být vydána už koncem roku 2023.

Rozpínání na evropský trh umožní platformě nabízet svým investorům bohatší výběr projektů i ze zahraniční. Licence ale otevře dveře i opačným způsobem – evropští investoři se budou moci podílet na efektivnějším financování českých projektů.

Co nás v tomto roce ještě čeká? Je toho spousta, proto nezapomeňte sledovat náš YouTube kanál, kde najdete aktuální online setkání, Q&N i mnoho zajímavých rozhovorů. Láká vás investování s Fingoodem, ale ještě nemáte vlastní účet? Nevadí, registrace vám zabere pouze několik minut!