ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Ekonomický vývoj roku 2022 s odstupem. Bude rok 2023 jiný?

Nevyzpytatelný, jako na horské dráze i plný příležitostí. Rok 2022 v ekonomice by se dal popsat mnoha slovy, ale pojďme se podívat na fakta a konkrétní události, které ekonomický vývoj v roce 2022 ovlivňovaly. A co si z roku 2022 můžete odnést pro vaše investice do dalších let.

Začátek roku 2022 zastihl celosvětovou ekonomiku v pozitivním vývoji a optimistické náladě. Covidová pandemie byla na ústupu a problémy v dodavatelském řetězci způsobené právě covidem postupně mizely. Prakticky vešketá aktiva od akcií přes nemovitosti po kryptoměny atakovaly historická maxima.

Možná však až příliš optimistický vývoj, který táhly především vládní peníze a podpora po celém světě a nulové úroky vedl řadu odborníků k vyrovnému zdvižení prstu. Očekávali totiž nevyhnutelné zvyšování úrokových sazeb a korekce na trzích.

Když Rusko v únoru napadlo Ukrajinu, tyto prognózy se naplnily ze dne na den a situace se obrátila naruby. Prudce začaly růst ceny energií a inflace (kterou ještě na podzim 2021 předvídaly nejpesimističtější prognózy na úrovni 6 %). Razantní zvyšování úrokových sazeb centrálních bank na sebe nenechalo dlouho čekat.

Jaký to mělo vliv na různá aktiva?

Akcie

Většina akciového trhu skončila v roce 2022 v mínusu. K tomu přispělo několik efektů.

  • Akcie byly na začátku roku 2022 silně nadhodnocené,
  • ekonomika po celém světě bojovala s nejvyšší inflací za několik posledních dekád,
  • centrální banky (včetně amerického Fedu) začaly zpřísňovat měnovou politiku a zvyšovat úrokové sazby,
  • výkon důležitých ekonomik začal zpomalovat (v roce 2023 se očekává dokonce mírná recese).

V návaznosti na tyto efekty a zvyšování nákladů na splácení dluhů začala klesat ziskovost mnoha společností, které se obchodují na burze.

Mezi největší zklamání roku 2022 se zařadily zejména akcie amerických technologických společností z indexu NYSE FANG+, který se propadl přibližně o 40 % a technologického indexu NASDAQ, který zapsal ztrátu ve výši 33 %.

Měny

Vlivem situace na starém kontinentu – války, cen energií a inflace Euro postupně ztrácelo vůči americkému dolaru. Naproti tomu dolar těžil ze situace, kdy USA mohly vyváže svůj plyn a ropu za vyšší ceny. Na klesajícím kurzu eura se projevil i fakt, že ho používají některé země, které jsou poměrně blízko válce na Ukrajině (pobaltské státy, Finsko nebo Slovensko).

Česká koruna patřila v roce 2022 mezi premianty středoevropských měn, když posílila o 3 % oproti euru. Například polský zlotý ztratil 1 % a maďarský forint dokonce 8 %.

Komodity a energie

Pro investory do komodit a speciálně do energií byl rok 2022 dobrý, pro spotřebitele to bylo horší. Mnoho portfolií držely v roce 2022 nad vodou především investice do ropných těžařských společností, jejichž akcie jako jedny z mála zaznamenaly silný růst.

Podobný růst se zřejmě jen tak nebude opakovat, ale neočekává se ani velký pokles v roce 2023. Růst cen energií se totiž odráží v těžebním a zpracovatelském průmyslu a zvyšuje cenu kovů. Kvůli vysoké inflaci zase rostou mzdy a ty také tlačí na zvyšování cen.

Cena elektrické energie se v roce 2022 během osmiměsíčního nepřetržitého růstu vyšplhala z úrovně okolo 100 eur za MWh až na ceny futures kontraktů okolo 1 000 eur za MWh. Od přelomu srpna a září už ale cena elektřiny opět klesá a momentálně se pohybuje okolo 200 eur za MWh. V následujících letech lze očekávat, že ceny energií budou stále zvýšené, ale postupne by se měly navrace k cenám z konce roku 2021. Vysoké ceny momentálně zatěžují rodinné i firemní rozpočty, ale na druhou stranu vysoké zisky zvyšují hodnotu energetických společností, takže mohou představovat zajímavou investici.

Dluhopisy 

Index globálních dluhopisových trhů – Bloomberg Barclays Global Aggregat Bond v roce 2022 poklesl o ohromných 16,2 %. K poklesu přispěl podobný efekt jako u akcií – ocenění bylo na začátku roku 2023 vysoce nadhodnocené (to znamená, že výnosy do doby splatnosti dluhopisů byly velmi nízké a blízko historickému minimu). Pro dluhopisy také není dobrá vysoká inflace, která, jak známo, v roce 2022 byla nejvyšší za posledních 40 let. S poklesy dluhopisových cen souvisí také růst dluhopisových výnosů do doby splatnosti, který za rok 2022 vyrostl od 2,4 % procentního bodu na 3,7 %, což je na úrovni krizového období z let 2008 a 2009. 

Index českých státních dluhopisů za rok 2022 odepsal 8,1 % a například výnos do doby splatnosti českého vládního dluhopisu 10letou splatností vzrostl loni z 2,8 % na 5,1 %. 

Kryptoměny

Bitcoin – kryptoměna s nejvyšší hodnotou trhu na světě – zaznamenala v roce 2022 pokles o 64 %. Kromě makroenkonomické situace, vývoje akciových indexů (se kterými je kurz bitcoinu do jisté míry provázán) nepomohly Bitcoinu ani krachy velkých burz v čele s FTX, které narušily důvěru a vedly k velkým výprodejům. 

Přesto se objem rizikového financování získaného blockchainovými a kryptografickými společnostmi v roce 2022 zvýšil a dosáhl téměřž 30 miliard dolarů. Ačkoli byl tento růst mnohem pomalejší než v roce 2021, stále bylo investováno velké množství rizikového kapitálu.

Kvůli krachům burz se také více řešila regulace trhu s kryptoměnami. Jen málo zemí ale skutečně zavedlo nové zákony, které by jasně stanovovaly pravidla pro zacházení s digitálními aktivy. Masivní neúspěchy velkých subjektů v roce 2022 však pravděpodobně vytvoří nový tlak na regulační orgány, aby s tímto sektorem skutečně něco udělaly.

Česká ekonomika

Nejlépe ekonomickou situaci z roku 2022 shrnuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ve své analýze. V té zmiňuje celosvětovou ekonomickou krizi způsobenou rostoucími cenami komodit, zejména energií, narušené dodavatelsko-odběratelské řetězce i další negativní šoky umocněné ruskou agresí vůči Ukrajině. Kvůli těmto vlivům značná část ekonomik směřuje do recese a vlády a centrální banky přistupují k mimořádným opatřením, jako je razantní zvyšování úrokových sazeb, které by měly vést k postupné stabilizaci a zotavení i za cenu vyššího zadlužení států a dočasného útlumu ekonomického růstu. 

Česká ekonomika už vstoupila do mírné recese, když ve třetím čtvrtletí HDP podruhé za sebou poklesl (o 0,2 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím). Recesi způsobila hlavně klesající domácí spotřeba. Zrychlující inflace zvyšovala životní náklady a zhoršení finanční situace domácností, což je nutilo šetřit a odkládat své nákupy. Naopak příspěvek zahraničního obchodu k meziročnímu růstu HDP byl po roce opět kladný v důsledku lepší zahraniční poptávky. Meziročně vyšší byly také investice, nicméně jejich tempo růstu se postupně zmenšuje.

Jak se jako investor zachovat v roce 2023

Budoucí vývoj je nejistý a obsahuje řadu rizik. Zásadní bude vliv trvání konfliktu na Ukrajině, který umocňuje přetrvávající makroekonomické problémy. V roce 2023 se však očekává doznívání problémů s globálními dodavatelskými řetězci a pozvolné snižování inflace.

Je těžké predikovat ekonomický vývoj a situaci na trzích. V roce 2020 veškeré predikce obrátil vzhůru nohama covid-19, v roce 2022 to byla válka na Ukrajině. Přesto se většina expertů přiklání k tomu, že ekonomika v roce 2022 spíše mírně poklesne a i velké světové ekonomiky jako USA nebo eurozóna projdou mírnou recesí. Ani na akciových trzích se nečeká velký růst, spíše naopak.
Dobrá investorská strategie v těchto časech může přesunutí části svého kapitálu do méně rizikových aktiv a s fixním výnosem.