ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

„Pro investory do developerských projektů jsme sázkou na jistotu“ říká majitel Rybka stavby a služby | Rozhovor

Investice do nemovistostí patří stále mezi populární způsoby zhodnocování peněz. Proto jsme vyzpovídali Davida Rybku, majitele společnosti Rybka – stavby a služby. V následujícím rozhovoru se dozvíte o tom jak si vedou jeho aktuální projekty a jaký je jeho názor na vývoj současné tržní situace.

Davida Rybka založil společnost v roce 2007 a navázal tak na živnost, v rámci které se stavebnictví věnoval už jeho otec od roku 1993.  Nyní stojí v čele společnosti on a má za sebou rekordní rok s obratem přes 62 mil. a EBITDA na úrovni 11,5 %. 

Aktuální projekty

Společnost Rybka – stavby a služby získala v prvním investičním kole od investorů na finGOODu přes 7,7 mil. Kč. V aktuálním investičním kole je cílová částka 3 mil. s možností navýšení až na 4 mil. Kč, a to díky silnému zajištění nemovitostí. 

Tento typ investičních příležitostí je mezi investory velmi oblíbený a i díky tomu již během prvního dne se do investice zapojilo více než 120 investorů. 

Zeptali jsme se proto na jejich aktuální projekty, názor na další vývoj v současné nevyzpytatelné situaci.

Vít Endler, CEO finGOOD: V prvním kole jste získali 7,7mil. Kč od našich investorů. Jak jste vám podařilo tyto prostředky zužitkovat a co vám přinesly?

Bc. David Rybka, majitel R-SaS: Všechny prostředky byly použity na nákup a prodej nemovitostí, dostali jsme se k velmi  zajímavým příležitostem. Proběhly první obchody a všechny vydělané peněžní prostředky se investují zpět do firmy. 

VE: Váš odhad tržeb pro rok 2020 zněl 50 mil. Kč, ale aktuální výsledky potvrzují 62 mil. Co způsobilo tento skvělý výsledek, který je podpořen i silnou EBITDou 11,5 %?

DR: Trh se neustále vyvíjí. Poptávka po kvalitních stavebních firmách je veliká. Řekl bych, že pro řadu investorů do developerských projektů jsme sázkou na jistotu. Jsme firma s historií, ve které proběhla úspěšně generační výměna. Navíc, v dnešní době, kdy je nedostatek řemeslníků, se stávají vlastní zaměstnanci velkou výhodou. Výsledek hospodaření je odrazem snahy o co nejlepší zefektivnění chodu společnosti.

VE: Propojení stavební firmy s menšími developerskými projekty se v současné době ukazuje jako zajímavý byznysový model. V čem Vy spatřujete výhody takového propojení a jak tyto výhody pocítí konečný zákazník, tedy kupující rezidenčních nemovitostí?

DR: Výhodou tohoto modelu je vyřazení prostředníků v obchodu, snadné získávaní informací z trhu s nemovitostmi a neposlední řadě možnost výběru zakázek, které chceme realizovat. Kupující má tu výhodu, že developer a stavebník je v podstatě tatáž osoba. Sám si koupím, sobě postavím a prodám. Odráží se to na kvalitě, rychlosti…

VE: V současné době jste aktivní v několika rezidenčních projektech (například residence Anna). Na jaké dalších lokality se soustředíte a kde vidíte potenciál pro rozvoj rezidenčního bydlení?

DR: V letošním roce dokončujeme výstavbu 59 bytů v Kostelci n. Orlicí nedaleko Kvasin, kde sídlí závody Škoda Auto. O byty je opravdu velký zájem, ale to teď v podstatě všude v ČR. Samozřejmě chystáme na příští rok lokality v Brně a Ostravě. Více Vám bohužel nemohu v současné chvíli prozradit.

VE: Hodně se řeší změny ve stavebním zákoně. Jak navrhované změny vnímáte a jak podle Vás ovlivní nový stavební zákon development rezidenčních nemovitostí na lokálních trzích, kde působíte?

DR: Těžko hodnotit. Jak je zákon dobrý ukáže nejspíš jen čas. My se nehrneme do projektů, kde cítíme, že by mohl být nějaký problém. Navíc všechny projekty chystáme s předstihem nebo kupujeme již připravené se stavebním povolením, což značně minimalizuje riziko.

VE: Firmy pro svůj růst potřebují kapitál a právě proto hledají externí financování, i když jsou ziskové. Prozradíte a popíšete blíže účel, na který využijete prostředky získané v druhém investičním kole na finGOODu?

DR: Nyní nás zajímají realitní obchody. Koupit a prodat nebo koupit, provést rekonstrukci a prodat se ziskem. Větší projekty neumíme sami profinancovat a malých obchodů přibývá a s tím také potřeba kapitálu. Vlastní prostředky vkládáme do dlouhodobých projektů.

Děláme jen to, co umíme a co nás baví a výsledky se dostavují.

VE: Díky moc a ať se i nadále daří.

DR: Děkuji, vám také!