ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Bezděk: Inflace je sociální zloděj. Dnes je výhodnější mít dluh, souhlasil Endler

Inflace, která v poslední dvou letech zasáhla českou ekonomiku, je největší sociální zloděj a přerozdělovač, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Bezděk. „Drobní střadatelé“ na inflaci doplácejí nejvíc a naopak na ní vydělávají lidé, kteří si ještě před jejím nárůstem zadlužili. Dluh se jim totiž zlevňuje, vysvětlil ředitel společnosti Fingood Vít Endler.

Na inflaci nejvíce prodělali drobní střadatelé, upozornil bývalý předseda vlády Vladimír Špidla a zmínil zejména situaci mladých rodin, pro které je velmi obtížné ukládat si stranou nějaké peníze, a když už se jim nějaké podaří uspořit, přijde inflace a znehodnotí je.

Právě tyto náhlé změny v inflaci, které česká ekonomika zažila v posledních dvou letech, jsou i podle ekonoma Vladimíra Bezděka „největším sociálním zlodějem a přerozdělovačem“. Zdůraznil především tendenci prohlubovat příjmové rozdíly ve společnosti: „Poslední dva roky procházíme obdobím, kdy dochází k rozevření sociálních nůžek. A já se obávám, že ještě nějakou dobu to potrvá. Odneseme si drahou zkušenost, proč je potřeba s inflací bojovat rychle, i když to něco stojí, ale je to lepší než ji vysokou delší dobu tolerovat,“ zmínil.

Ve společnosti se často mluví o tom, že v časech vysoké inflace je lepší peníze dlužit než investovat. S tímto tvrzením souhlasil i ředitel společnosti Fingood Vít Endler: „Pokud mám teď dluh, tak on se mi vlastně zlevňuje, tedy pokud ho mám nabraný ještě před vysokou inflací,“ zdůraznil.

Připomněl, že existují dva druhy dluhu: „Dobrý dluh a špatný dluh. Ten dobrý používám na nákup aktiv, která mi dluh splácejí a generují mi příjem. Špatný dluh použiji na nákup pasiv, která mi peníze jen odčerpají,“ vysvětlil expert. Varoval, že i s dluhem je třeba pracovat velmi obezřetně a například dnes, kdy se úrokové sazby pohybují kolem sedmi procent, není na zadlužování úplně ideální doba.

Záznam celé debaty si můžete pustit zde.