ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Při volbě investic se neřeší jen výnos. Riziko je zásadní

Když investoři sestavují vlastní portfolio, měli by se řídit především výší rizika u daného aktiva. Podívejte se na pořad Byznys televize Prima CNN, ve kterém vystoupil Vít Endler, spolumajitel a jednatel společnosti Fingood. Podle něj neexistuje nic takového jako vysoký výnos bez rizika. Jsou to jen marketingové triky, varuje.

Když se člověk rozhodne investovat, znamená to, že má nějaké peníze navíc. Peníze, které hned nepotřebuje. Jeho finanční kondice je tedy lepší než u milionů lidí po celém světě. Na oslavu je ale ještě brzy.

Když si člověk definuje investiční horizont, měl by se zamyslet nad tím, co všechno bude chtít nakupovat. Při sestavování investičního portfolia by měl hrát hlavní roli především přístup člověka k riziku.

I když většinu začátečníků na trhu zajímá převážně výnos, riziko je s ním silně propojené. „Riziko je zásadní. Řada retailových investorů se kouká jen na výnos, ale tam je důležité si uvědomit, že výnos je těsně svázaný s rizikem. Čím větší je riziko, tím větší výnos můžu získat,“ popsal v pořadu Byznys Vít Endler, spolumajitel a jednatel společnosti Fingood, která se zabývá investičním crowdfundingem.

„Když si sestavuju investiční portoflio – což by měl mimochodem každý udělat, protože je to pro nás takový osobní důchodový systém – tak je nutné to riziko identifikovat a je potřeba ho zasadit do kontextu,“ doplnil.

Investice bez rizika?

Riziko je ve světě investic podceňovaný faktor. Často lidé vyslyší volání lákavých sloganů firem, které slibují gigantické výnosy a nulové riziko. „Musíme si uvědomit, že investice bez rizika – kromě světa marketingových létáků a reklam – neexistuje,“ varoval Endler.

 Všechny investice jsou rizikové. I dluhopisy.

„Vy byste měli v podstatě jen vyhodnocovat riziko. Vy si musíte říct, jaký výnos je pro vás akceptovatelný. Když někdo řekne, že vám slíbí trojnásobný výnos, tak byste měli zpozornět,“ dodal.

Podle Endlera riziko figuruje i v kontextu velmi konzervativních investic, jakými jsou třeba státní dluhopisy.

„I když vezmu takové velmi nízkorizikové aktivum, pořád tam mám určitá rizika. Třeba že ten stát zkrachuje. To riziko je sice velmi malé, ale může se to stát. Pak je tam riziko inflační. Například jsem si nakoupil dluhopisy s určitým výnosem a inflace mi ten výnos požere. Nebo se stane, že stát to nezaplatí, změní se vláda nebo režim. Taková rizika existují,“ vysvětlil spolumajitel a jednatel společnosti Fingood.

Firemní hodnocení rizik

S rizikem ve světě investic ale nepracují jen investoři. Ještě více než oni se o riziko musejí zajímat investiční společnosti, na základě jejichž úsudku se klienti orientují. Stejné je to i v případě Fingoodu.

„My jako jediná platforma na českém trhu máme vlastní rating společností i projektu. Ten drží standarní stupnici – tři ‚A‘ jsou nejlepší, ‚C‘ je nejhorší. To ale neznamená, že céčková společnost je špatná nebo že o vložené peníze přijdu. Takové firmy se k nám ani nedostávají. Měli jsme už tři společnosti s ratingem ‚C‘ a všechny buď úvěry splatily nebo správně splácí. Jde jen o to, že my identifikujeme ta rizika,“ vysvětlil Endler.

Na investičním trhu by měli investoři správně diverzifikovat a rozkládat riziko na více aktiv. Stejnou strategii radí jednatel společnosti Fingood využít i v případě investičního crowdfundingu.

„My investorům, kteří zařazují crowdfunding do portfolia, radíme rozložit riziko mezi 15 až 20 společností,“ uzavřel Endler.

Převzato z: https://cnn.iprima.cz/byznys-pri-volbe-investic-se-neresi-jen-vynos-riziko-je-zasadni-rika-jednatel-fingoodu-412303