ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jak vás zasáhlo zdražování? Spočítejte si svou osobní inflaci

Boj s rekordní inflací pokračuje a situace se příliš nemění. Úspory v šuplíku bijí na poplach a investoři hledají lukrativní příležitosti. Věděli jste, že inflace ale nemá na všechny stejný vliv? V článku si vysvětlíme, co to je osobní inflace, jak ji správně vypočítat, ale i proč je jediným účinným řešením právě investování.

Míra inflace a jak nás trápí

Inflace, zvyšování cen, snížení kupní síly… pojmy, které vesměs popisují to samé. Ekonomové tento nepříjemný jev definují jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v určitém časovém období.

Zjednodušeně si za ty samé peníze koupíte méně věcí.

Během let ceny zboží i služeb rostou, jindy klesají. To v tržním hospodářství není nic neobvyklého. I s tou inflací běžně žijeme a většinou ji tolik neřešíme. Teda pokud se nerozroste do takových extrémů jako zrovna v současnosti.

Abyste byli v obraze – průměrná míra inflace v roce 2021 byla 3,8 %. Už tímto číslem se vyšplhala nejvýš od roku 2008. To jsme ale ještě nevěděli, co nás čeká.

Průměrná míra inflace za rok 2022 byla 15,1 %.

A zlepšení? V současné době asi v nedohlednu. Každá krize musí jednou skončit, ale v současné době je pouze na vás, abyste za inflační brzdu zatáhli sami. 
Jak? Třeba investováním do zajištěných projektů nemovitostmi! Ale k tomu se ještě dostaneme.

Každý má svoji osobní inflaci

Pozor! Není inflace jako inflace. Míra zdražování se u každého projevuje jinak a klidně se může stát, že si inflaci nevědomky ještě navyšujete.

Pojďme si to rozvést.

Ke zjištění osobní inflace je zapotřebí znát index spotřebitelských cen, který vychází z průměrného spotřebního koše. Všechny ceny ale při výpočtu nemají stejnou váhou – ta se odvíjí od potřeb typického konzumenta.

Položky, za které lidé utrácejí víc, mají největší váhu.

Sůl, cukr, pastelky, kuchyňské pánve, motorové pily. Co mají společného? Mají nižší váhu, protože netvoří významnou část z běžných nákladů.

A pak je tu druhý extrém. 

Topíte plynem? Máte každý večer masové hody? Svítíte si vánočním stromečkem i v červenci? Tady se inflace opravdu vyřádí. Je dost možné, že většina příjmu padne právě na tyto potřeby.

Opravdová míra inflace je pro každou domácnost jiná. Nedá se proto řídit pouze jejím modelovým průměrem, ať už je roční nebo měsíční.

Spočítejte si, jak vás inflace zasáhla

Už víte, čím se osobní inflace liší od té národní. Taky jste zjistili, od čeho se odvíjí. Ale možná si ji ještě neumíte spočítat.

Zboží a služby ze zmiňovaného indexu se rozdělují do dvanácti kategorií. Abyste zjistili přibližnou útratu domácnosti, je zapotřebí zboží z každé cenové kategorie přepočítat přidělenou váhou.

Nepředpokládáme, že si každý pečlivě zaznamenává veškeré náklady. A už vůbec neočekáváme, že si všichni potrpí na čísla a zdlouhavé hledání. Pro lepší přehled a snadný výpočet vlastní inflace proto nejlépe poslouží internetové kalkulačky

Jednu z nich najdete třeba na tomto odkazu

Teď už byste měli vědět, v jaké situaci se nacházíte. Patříte mezi šťastlivce? Zasáhlo vás zdražování víc, než jste čekali? Tak jako tak, situace se ze dne na den nevyřeší.

Nabízí se proto otázka…

Jak bojovat s inflací?

Fingood: Moderní investování s konzervativní povahou

Zhodnotit své peníze je v této době těžké. S trochou štěstí a rizika to ale možné je. Daleko efektivněji se ale dá bojovat proti znehodnocování peněz. Pokud vám leží v šuplíku nebo na účtu, jejich hodnota rapidně klesá.

Řešení je snadné. Investujte.

Nemusíte se učit, jak funguje investiční trh, ani studovat historii a prosperitu firem. Uděláme to za vás. 

Investování s Fingoodem funguje na principu skupinového financování (crowdfundingu). Investoři se společně skládají na vybrané projekty – z pohodlí domova, s předem daným výnosem, a hlavně do zajištěných úvěrů.

Nemusíte se o nic starat. Společnosti pečlivě prověřujeme a nabídku investic pravidelně aktualizujeme. Vy si pouze vyberete, co vám zrovna padne do oka. 
A že investování není pro každého? Nesmysl. Fingood umožňuje svým investorům zhodnotit peníze už od 1 000 Kč. Nenechte inflaci pohltit vaše úspory – vyhlaste jí válku krátkou registrací!