ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Rozšiřte své portfolio o moderní investiční nástroje

Investování… někteří se ho stále bojí, jiní na něj nedají dopustit. Nabízí jednoduchý způsob, jak navýšit naše finance, ale i příležitost zatáhnout za inflační brzdu a peníze ochránit před znehodnocením. Jenže jak investovat opravdu efektivně? A která aktiva jsou ta pravá? 

… zase ta diverzifikace!

Pokud těžce našetřené úspory leží na účtě, nebo nedejbože doma v šuplíku, tak ztrácí na hodnotě a rozhodně není šance je rozmnožit. Příjemné zhodnocení peněz přitom není žádná věda a začít investovat může každý! Klíčové je vědět kam investovat a komu úspory svěřit.

Teď se budeme opakovat, ale je to opravdu důležité. Není radno podceňovat diverzifikaci portfolia. Proč bychom neměli sázet na jednoho koně, ale naopak investovat do různých zdrojů…

… o tom si můžete dopodrobna přečíst v našem článku!
Víme, proč nevkládat peníze do jednoho místa. Kam teda s nimi? Pojďme si posvítit na různá investiční aktiva a dostupné nástroje, s jejichž pomocí nám peníze doma „nezplesniví“.

Spořicí účet jako první pomoc proti inflaci

V dnešní době má spořicí účet skoro každý. Určitě ničemu neuškodí, ale nesmíme mu přikládat příliš velkou váhu. Úspory si bezpečně uložíme, máme je na očích a tvoří nám malou finanční rezervu. 

Rizika jsou sice minimální, ale stejně tak i výnosy. Bankovní účet je vhodný vedlejší doplněk pro naše portfolio, ale žádné převratné zhodnocení se nekoná. Zvlášť, když se inflace utrhne ze řetězu. Peněžní vklad má primárně sloužit jako krátkodobé řešení. Po macatých výnosech pro naše důchodové období se budeme muset poohlédnout jinde.

Sečteno a podtrženo, stále na tom budeme lépe, než kdybychom cpali bankovky do polštářů. 

Akcie lákají lukrativním podílem

Akcie jsou jedním ze způsobů investování pomocí cenných papírů a setkáme se s nimi především na burzách. Vlastník má jejich koupí právo se podílet na majetku i zisku společnosti. Kus pomyslného koláče se pak přímo odvíjí od množství zakoupených akcií.

Nezapomeňte, že akcionář nevlastní společnost, ale pouze její akcie.

Tím se vyhýbá nepříjemným závazkům, ale také možným rizikům. Není se ale čeho bát, složitě to akorát zní. Investor koupí akcií poskytne prostředky společnosti a na oplátku čeká, že se jeho finance navýší společně se zisky korporace.

Akcie však mají vysokou volatilitu – získávají, ale naopak i ztrácí na ceně mnohem více než další alternativy. Na to pozor!

Dluhopisy nabízí konzervativní řešení, ale se značným rizikem

Dluhopisy, obligace, bond… zkrátka další cenné papíry. I v tomto případě si na své přijdou obě strany. Žadatel získá zdroj financování a investor má jistotu, že se mu peníze vrátí navýšené o výplatu z úrokového výnosu

Dluhopisy jsou poměrně žádanou formu investice, protože mají pevně danou dobu oběhu na trhu a jejich výnos je dopředu stanovený. Jsou proto relativně předvídatelné a nenesou taková rizika jako třeba akcie. 

Také dost záleží na tom, kdo je vydal, za jaké situace, jakou mají dobu splatnosti nebo způsob úročení. Často nabízí atraktivní výnos, ale je třeba se mít stále na pozoru. Čím vyšší výnos, tím větší riziko!

Hlavní problém máme hned na očích. Dluhopisy nejsou nijak kryté. Pokud daná firma zkrachuje, můžete se s penězi rozloučit. A že narazit může opravdu každý… to na vlastní kůži zjistili třeba investoři české oděvní značky Pietro Filipi.

Fondy: přenechte to profesionálům

Podílové fondy jsou dalším rozšířeným nástrojem pro zhodnocení peněz, tentokrát ale kolektivní formou. Snaží se totiž získat prostředky od spousty menších investorů a dále s nimi naložit.

Investoři jednoduše propůjčí své úspory fondu a ten s nimi hospodaří. Výnos se zaručeně vrátí a ještě je to víceméně bez práce. Znalosti či praxe v investování tak nejsou podmínkou, fond to totiž vyřeší za nás. Logicky si pak ale účtuje poplatek.

Možná zvládneme investovat sami, možná ne. Určitě se ale jedná o další skvělý způsob, jak diverzifikovat vlastní portfolio.

A konečně ty kryptoměny

Digitální revoluce rozhodně zahýbala i světem investic. Kdo by přece v dnešní době neslyšel o kryptoměnách, Bitcoinu a celé řadě jeho napodobenin.

Ale co to vlastně je?

Úplně jednoduše – kryptoměny jsou elektronické platební systémy čili platidla na bázi P2P. Každý investor je svým pánem, transakce jsou prakticky nedotknutelné a k jejich zpracování není potřeba žádný prostředník.

Investování pomocí kryptoměn dále září především svou rychlostí, transparentností a zabezpečením. To ale neznamená, že s sebou nenese rizika jako každá lukrativní investice.

Navíc se připravte na pořádné samostudium!

Kam na prověřený crowdfunding? Do Fingoodu!

Začínáte s investováním a potřebujete pomocnou ruku? Chtěli byste si naopak rozšířit investiční portfolio? Investujte do prověřených českých firem s Fingoodem!

Skvělou moderní variantou kolektivního investování je crowdfunding. Čím vyniká?

Určitě svou jednoduchostí a transparentností. Spousta lidí chce své peníze zhodnotit, aniž by musela trávit celé dny sledováním trhu. Investiční platforma to udělá za nás a lukrativní nabídky naservíruje přímo pod nos. 

Ale hlavně…

… začít může opravdu každý! Nemusíte nakupovat celé nemovitosti nebo záplavu cenných papírů. U Fingoodu je možné investovat už od 1000 Kč s ročním zhodnocením 7–12 %.

Fingood myslí primárně na pohodlí a bezpečí svých klientů. Investice mají pevně stanovený výnos, který se nikdy nezmění. Proto vždy víte, kolik si vyděláte a kdy vám částka přijde na účet.

Investice jsou pečlivě prověřené a zajištěné kvalitní zástavou nemovitého majetku, proto není třeba mít strach ani z trhu a jeho propadů.


Tak co říkáte? Není nejvyšší čas začít? Rozšiřte své portfolio a nechte peníze aktivně vydělávat s Fingoodem. Zaregistrujte se a užijte si moderní investování z pohodlí domova!