ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

3 největší investiční příležitosti do konce roku 2022. Jak investovat, když trhy padají?

Akcie jsou v bear marketu, kryptoměny padají ke dnu, klesat začínají dokonce i ceny nemovitostí. Nenechte se ovládnout emocemi a s chladnou hlavou ochraňte své peníze. Vybrali jsme pro vás 3 největší investiční příležitosti.

V krizi většina investorů doporučuje defenzivní strategii a minimalizování dopadu poklesů na vaše portfolio.

Co je to bear market
Tzv. medvědí trh nastává, když trhy zažívají dlouhodobý pokles cen. U cenných papírů se za medvědí trh obvykle označuje situace, když ceny klesají o 20 % oproti poslednímu maximu a jsou doprovázeny všeobecným pesimismem a negativním sentimentem investorů. Může trvat roky, ale i jen pár měsíců. Například poslední bear market způsobený pandemií covid-19, kdy index S&P 500 umazal téměř 34 % své hodnoty, trval jen 33 dní a index se na původní hodnoty vrátil už za 6 měsíců. Průměrný bear market pak trvá 289 dní

První věcí, kterou je třeba udělat při medvědím trhu, je zajistit, aby vaše portfolio bylo řádně diverzifikováno mezi různé třídy aktiv, nejen mezi sektory akciového trhu. 

Diverzifikace tlumí volatilitu (míru výkyvů ceny), která má tendenci se během medvědích trhů zvyšovat a může vystavit portfolia investorů nepříjemným výkyvům. Proto jsme pro vás připravili tři tipy, jak se v současném bear marketu zachovat.

Využívejte dollar cost averaging

Dejme tomu, že vaše vyhlédnutá klesne o 25 % ze 100 dolarů na $75. Lákavá cena ke koupi. 

Ale nebude ještě klesat? 

Raději počkáte. 

A za 14 dní akcie stojí 110 dolarů a vám zbyde jen propásnutá příležitost.

Pokud je vás investiční horizont (doba, po kterou plánujete investovat danou částku) dlouhý, dejme tomu 10 let a více, nesnažte se využívat poklesu a „trefovat dno“, využívejte raději investování formou dollar cost averaging.

Co to je dollar cost averaging? 

Postupné investování peněz v průběhu času v přibližně stejných částkách. Například 5 000 Kč měsíčně nebo třeba 100 Kč denně. (záleží na vašich možnostech, vždy investujte jen tolik peněz, o kolik si můžete dovolit přijít).

Dollar cost averaging pomáhá vyrovnávat nákupní cenu a v průběhu času tak zaručuje, že nevložíte všechny své peníze do akcie na jejím vrcholu, ale nákupní cenu zprůměrujete a výkyvy se ve vaší průměrné ceně  „rozmělní“. 

Tato metoda se nevztahuje jen na akcie, ale dá se aplikovat na jakékoliv investování, do komodit nebo třeba do kryptoměn. Samozřejmě za předpokladu, že nakoupené aktiva držíte a neprodáváte pod vlivem emocí.

Jeden příklad za všechny. Nedávno analytici spočítali, že:

  • kdybyste pravidelně každý den nakupovali bitcoin od jeho nedávného historického maxima 69 000 dolarů, byly by vaše investice v mínusu jen 6 až 10 %
  • zatímco při investici pouze v den historického maxima (v době, kdy bitcoinu všichni předpovídali zářnou budoucnost a odhadovalo se, že v brzké době atakuje hranici 100 000 dolar), byli byste ve ztrátě 70 %

Dollar cost averaging je bezpečnější, spolehlivější a hlavně psychicky nenáročný způsob investování. Navíc mu nemusíte věnovat tolik času, jako když se snažíte časovat trh a nakupovat nízko a prodávat vysoko. Většinou to totiž stejně dopadá opačně. 

V roce 2008 se Warren Buffet (nekorunovaný investiční král) vsadil o milion dolarů, že americký index S&P 500 svými výnosy překoná vybraných 5 aktivně spravovaných fondů. 

Vyhrál.

Index S&P v horizontu 5 let porazil i světové profesionální investory. Z toho vyplývá, že ti, kteří investují pasivně, dlouhodobě překonají aktivní investory. Nemusíte nutně investovat do indexu S&P 500. Klidně si vybírejte jednotlivé akcie, ale přikupujte pravidelně a své akcie držte i při poklesech. Využívejte dollar cost averaging. 

Ano, síla dollar cost averagingu se projeví nejvíce právě když ceny klesají. 

Pokud nefandíte indexům, ale chcete nakupovat jednotlivé akcie, máme pro vás další tip.

Nakupujte akcie s dividendami

Výhodou dividendových akcií je, že i když hodnota akcie v bear marketu klesá, vy stále zhodnocujete své vklady formou pravidelných dividend, které firmy vyplácejí držitelům akcií formou podílu na zisku společnosti. 

Dividendy většinou vyplácejí stabilní zavedené společnosti, které už nemusí tolik investovat do svého rozvoje. I díky tomu může investice do takových akcií představovat bezpečný přístav v neklidné době. Můžete investovat také do dividendových fondů obchodovaných na burze (ETF).

Správně sestavené dividendové portfolio vám může přinášet zisk 4 až 5 % ročně jen z dividend. Z dividend si tak můžete vytvořit pasivní příjem nebo výnosy z dividend reinvestovat a rychleji tak rozšiřovat své portfolio.

Zajímavou příležitostí může být investování do českých firem, které dividendy vyplácí. Především do sektoru energetiky a bankovnictví, které v současné krizi zvyšují své zisky. Mezi populární české akcie patří například Komerční banka nebo ČEZ.

Investujte do firem

Naším posledním typem je v době nejistoty své investice co nejvíce diverzifikovat a poohlédnout se po investování mimo burzy. Tím nemyslíme spekulace s kryptoměnami, ale konzervativnější investice s pevným výnosem. Například do investičních projektů českých firem. 

Výhodou takového investování je předem jasně daný výnos a jeho pravidelné vyplácení na účet. I v nejisté době tak přesně víte, kolik vám investice vynese a navíc minimalizujete riziko, protože investice jsou kryté (většinou nemovitým majetkem). 

Investice do zavedených českých firem, jako je například Remoska, a jejich projektů zprostředkovává investiční platforma Fingood. Investování s Fingoodem má přitom řadu výhod:

  • K dispozici máte veškerá data s analýzy, kterou pro vás provedou profesionální analytici (projekty, které analýzou neprojdou se do nabídky ani nedostanou).
  • Každá investice má předem pevně stanovený úrok od 7 % do 12 %.
  • Investice jsou kryté nemovitým a dalším majetkem společností, takže nepřijdete o svůj původní vklad, ani kdyby se společnost dostala do problémů.
  • Výnosy z investic vám chodí na účet v pravidelných měsíčních splátkách už od prvního měsíce od vaší investice

Investovat můžete už od 1 000 Kč a své peníze můžete účinně diverzifikovat, protože každý týden se otevírají nové investiční příležitosti.

Rada na závěr: Přemýšlejte dlouhodobě a vzdělávejte se

Pamatujte na to, že vysoká inflace, nepříznivá situace na trzích nebo hrozící ekonomická krize je jen ekonomický cyklus, který se s vysokou pravděpodobností dříve nebo později obrátí. Proto se nenechte strhnout emocemi a své peníze investujte chytře a s dlouhodobým investičním plánem.

Nepříznivou situaci na trzích můžete využít také ke vzdělávání v oboru investic. Začněte například s naší Fingood akademií.

Pozn. Článek není investičním doporučením