ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jak si při investování udržet chladnou hlavu a dosáhnout úspěchu

Na investování má velký vliv mnoho faktorů, které se neomezují pouze na ekonomické ukazatele. Kromě stavu akciových trhů, nabídky investičních příležitostí nebo třeba míry inflace je důležité brát v potaz i emoce. Podíváme se, jak emoční rozpoložení ovlivňuje rozhodnutí, jestli vede ke ztrátě peněz, ale i jak si zachovat racionální pohled na investování.

Proč držet emoce při investování pod kontrolou?

Strach, chamtivost, panika, ale i návaly radosti. Každý investor je v první řadě člověk, proto je prakticky nemožné se těmto stavům vyhnout. Někteří profesionálové se nenechají jen tak něčím vykolejit a své emoce mají pevně uvázané na uzdě. A co vy?

Emoce jsou přirozené, proč s nimi bojovat?

— Zamezíte nežádoucí impulzivitě a špatným rozhodnutím.

— Hravě překonáte nejistotu i výkyvy trhu. 

— Lépe se soustředíte na svou investiční strategii a dlouhodobé cíle.

A to nejdůležitější…

Dosáhnete lepších investičních výsledků!

Není to ale žádná legrace, ve většině případů je zapotřebí pořádná dávka disciplíny a roky zkušeností. Jak se tedy nenechat zviklat emocemi při investování, když nejste experty v oboru? I k tomu se dostaneme. 

Strach v roli úhlavního nepřítele

Ukážeme si hned několik situací, kdy afektované chování nadělá v investičním lesíku pořádnou paseku.

Strach se lehce může stát vaší Achillovou patou. Je rozumné jít do zhodnocování peněz se zdravou dávkou respektu a brát na vědomí, že peníze se nemusí vždy vrátit.

Nechat se ale nadobro pohltit strachem také není řešení.

Bojíte se, že se investice nepodaří a proto se držíte při zemi, jak je to jen možné? Přílišná opatrnost moc ovoce nevyplodí. Pokud ale nejprve chcete otestovat investiční vody, Fingood umožňuje vklad už od 1 000 Kč.

Úzkostlivě sledujete trhy a s každým propadem si zděšením okusujete nehty? Další ukázková krizová situace vyvolaná strachem.

„Proč to pořád klesá? Radši to rychle prodám, než to spadne až na úplné dno.”

Buďte trpěliví a soustřeďte se na dlouhodobé cíle. Nebojte, ono to zase vystoupá. Tohle byl jen malý výmol na cestě k příjemnému zhodnocení.

Nekorigované emoce jsou zkratkou k neúspěchu

Strach není jedinou emocí, které se musíte umět vyvarovat. Další na řadě je třeba vztek. Snad každý investor byl někdy při svém počínání rozhněvaný – na trh, platformu, pomalý internet nebo sám na sebe.

Ne všechny investice jdou zkrátka podle plánu. Občas vám unikne dobrá příležitost přímo před nosem. 

Hlad po bohatství a rychlém výnosu také není nejlepší cestou. Stejně tak vás do investičního pekla může zatáhnout chamtivost, která může vést k nevhodnému prodloužení nespolehlivé investice či k důvěře v neověřená aktiva.

A to je špatně.

Ne všechny emoce jsou ale nutně na škodu. Když uděláte chybu, frustrace je pak kolikrát vhodným plácnutím přes ruku. Víte, že příště musíte být opatrní. Na druhou stranu, přílišné nadšení a euforie ze zisku také vede k unáhlenému – často špatnému – rozhodnutí.

Tipy pro racionální investování bez emocí

Jak se ale dostat z tohoto začarovaného kruhu a udržet si emoční odstup? Jděte na to s rozumem – ale ještě dřív, než vás zasáhnou emoce. To se lehko řekne, že? Ale dá se to, nastavte si pevná pravidla.

Dobře navržená strategie, zavedené postupy a ověřené investiční nástroje jsou k nezaplacení.

Mějte jasný plán. Stanovte si cíle. Musíte vědět, co od investování očekáváte, jaké strategie zvolit a jak dlouho se jich držet. Nepolevujte a nepanikařte kvůli výkyvům či dočasné ztrátě.

Investujte pravidelně. Pokud pouze jednorázově zkoušíte své štěstí, máte větší šanci, že si vytáhnete černého Petra. Nemusíte investovat horentní sumy, ale najeďte na pravidelný plán. Občasná špatná investice vás příliš nezasáhne.

Diverzifikujte. Alfa a omega zodpovědného a účinného investování. Při zhodnocování je někdy potřeba riskovat, ale všeho s mírou. Sestavte si portfolio podle svých potřeb a své peníze rozdělte mezi různá aktiva.

— Investujte rozumně. Nikdy se nestavte do pozice, ve které by vás nezodpovědné investování zruinovalo. Ověřte si aktiva, vkládejte peníze jen tam, kde se vyznáte, a hlavně jen tolik, kolik si můžete dovolit ztratit.

Udržte své emoce na uzdě s Fingoodem

Masivní vliv na investování mají i samotné technologie. Pokud nemáte dostatek vůle a zkušeností, mohou vám pomoct i s unáhlenými rozhodnutími.

Fingood je moderní crowdfundingová platforma, která padne do oka i těm nejskeptičtějším investorům. 

Nabízí transparentní, konzervativní a zároveň odolný způsob investování vůči zbrklým rozhodnutím. Nemusíte sledovat trh a jeho vliv na vaši investici, ani se bát, že váš výnos klesne. Ten je na každý měsíc pevně daný.

Pokud s bezstarostným investováním teprve začínáte, nebo naopak chcete své portfolio vhodně diverzifikovat, tak jste na správné adrese. Od pevně stanoveného zisku vás dělí jen krátká registrace.