ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Jak získat finanční stabilitu na důchod? Stačí správně investovat

Co dělat v době, kdy se neustále dokola řeší důchody? Valorizace, důchodové reformy, intenzivní spoření… Narážíme na to na každém rohu a východisko je stále stejné. Kdo investuje, zhodnocuje dál. Kdo investování zaspal, začíná se pomalu probouzet. Jinak to ani nepůjde. Kvalitu života (nejen) v důchodovém věku totiž v rukou nemá stát, ale vy.

Investování má rozuzlit problémy s důchody

Ach ty důchody.

Jednou nás čekají všechny… doufejme. Už teď je ale nad slunce jasné, že až splníte potřebné podmínky pro starobní důchod, finance ani zdaleka nepokryjí potřebné náklady na život.

Pokud se uskromníte, asi si nějak vystačíte. Budete ale moct vést plnohodnotný život se vším všudy? Stěží.

Pro podnikatele je téma důchodové reformy ještě palčivější. Nejrůznější návrhy, které v současné době rezonují českou společností, se totiž dotýkají zvyšování odvodů pro OSVČ na sociálním pojištění.

To dvakrát nepotěší nikoho – a už vůbec ne menší živnostníky.
Sice stále není rozhodnuto, ale nějaká změna přijít musí. A i ta pravděpodobně bude odkazovat k investování. Samotné ministerstvo financí si pohrává s myšlenkou investičního penzijního účtu.

Kdo se bojí, nesmí na burzu. A co sázka na jistotu?

Vláda zápasí s důchodovým systémem, stejně jako úspory v šuplíku bojují s inflací. Zdlouhavě, bez úspěchu a nějaké to rozumné východisko je v nedohlednu.

Přitom oba problémy mají stejné řešení – pravidelné investování.

Předsudky stranou. Investování opravdu není aktivita, která je vyhrazená jen pro ty bohaté. V současnosti už se jedná o standardní postup, jak zhodnotit finance, ochránit úspory a našetřit si na horší časy.

A to je přesně potřeba!

Problém je, že rozšířené a dokola omílané způsoby spoření a investování nejsou pro všechny lákavé. A možná ani dostupné.

— Starší věková skupina se spoléhá na nepoddajné penzijní fondy, které svou přehnanou konzervativností nenabízí atraktivní investiční příležitost.

— Mladší generace investují do digitálních kryptoměn a NFT lákajících na slušný výdělek, ovšem se slušnou dávkou rizika.

Chybí tu nějaká zlatá střední cesta.

Kolik odkládat na důchod? A kdy začít?

Investování na dlouhou trať vyžaduje trpělivost, a hlavně čas. Čím později si člověk začne odkládat peníze na důchod, tím větší částku musí dávat stranou. Je proto důležité zvážit několik otázek.

  • Kolik času vám zbývá do důchodu?
  • Znáte výši měsíčního příjmu, který chcete pobírat?
  • Jak dlouho plánujete v důchodu žít z úspor a investic?

Máte v tom jasno? 

Chcete jít do důchodu za 40 let? Pokud z nastřádaných financí plánujete žít aspoň dalších 20 let a měsíčně hospodařit s 30 tisíci korun, musíte si začít dávat stranou 3 700 Kč měsíčně.

Pokud se za stejných podmínek chystáte do důchodu už za 10 let, potřebovali byste si měsíčně odkládat 37 900 Kč. Hodně štěstí.

Vidíte ten rozdíl?

Jaká investice je pro vás ta pravá?

Investovat se dá různě a zpravidla neexistují vyloženě dobrá a špatná investiční aktiva. Rozdíl se může ukrývat spíš ve strategii. Pokud si šetříte (nejen) na důchod, vyplatí se vám dlouhodobé investice

Rozhodně se nesmíte spoléhat pouze na spořicí účet.

K dispozici jsou třeba akcie, dluhopisy, fondy, ale také kryptoměny a EFT. Asi nejlepším krokem je vytvoření vlastního portfolia, které bude vyhovovat vašim možnostem i očekáváním.

Klíčová je také jeho diverzifikace.

Některé nástroje zrovna moc nevynáší, jiné jsou zase pro nezkušené investory přímo děsivé. A pro mnoho lidí je investování úplná španělská vesnice. Vracíme se tak už ke zmiňované zlaté střední cestě.

Nebojte, přece jen tu je!

Investujte do prověřených českých firem

A ne, opravdu nemusíte měsíčně investovat nesmyslné částky. Stačí tisícovka!

Fingood nabízí zhodnocení peněz skrze investiční crowdfunding. Jedná se o moderní a chytrý způsob investování, který si zachovává konzervativní povahu.

Příjemný je bohatý výběr investičních příležitostí, a hlavně zaručené a transparentní zhodnocení peněz.

Vy spolu s dalšími investory pomůžete na nohy českým projektům a na oplátku se každý měsíc můžete těšit z pravidelného výnosu na účet. A roční zhodnocení? To se pohybuje mezi 8–12 %.

Není třeba se bát. Nabízené projekty jsou zajištěné a také je nejprve důkladně prověřujeme. Udělejte první krok k příjemnějšímu důchodu – registrace zabere jen pár minut!