ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Co potřebujete vědět ke zdanění výnosů z investic

Investování je oblíbený způsob, jak zhodnotit nastřádané úspory a zároveň budovat spolehlivý pasivní příjem. Vše má ale svá pravidla – jedním z nich je zdanění. Mnoho lidí ani neví, že investice spadají pod daň z příjmu, nebo netuší, jak ji zaplatit. Jsou vaše finance osvobozené od daně? A jak se teda daní jednotlivá investiční aktiva? Pojďme se na to společně podívat!

Zmatek, panika, nekonečné telefonáty s finančními poradci. Je to tak, období podávání daňového přiznání je v plném proudu. Hlavně nezapomenout zdanit veškeré vaše zisky – a ano, patří sem také výnosy z investic.

Jestli se stále najde někdo, kdo si myslí, že investováním jde něco ošidit, tak tady je rychlá ledová sprcha… 

Nejde.

Zdanění investic obecně spadá pod daň z příjmu. Pravidla se nepatrně liší, pokud se jedná o soukromé nebo právnické osoby, které mají investování pevně včleněné do svého podnikání. 

Ti ale dobře vědí, co dělají!


My se vžijeme do modelové situace běžného investora, který v tomto hektickém období hledá záchranný kruh v moři známém jako zdanění investic.

Různé investiční nástroje, odlišné způsoby zdanění

Na trhu je k dispozici je celá řada investičních nástrojů pro generování výnosů. Patří sem akcie, dluhopisy, podílové fondy nebo třeba nemovitosti. Není radno na tyto zisky zapomínat, protože jsou to příjmy z kapitálového majetku, které je nutné zahrnout do ročního příjmu.

Kolik se tedy daní? Směrodatná je částka 15 % ze zisku. Toto číslo si dobře zapamatujte, nevidíte ho naposledy.

Povinnost řádné danit vaše investiční aktivity občas vypadá složitě, jindy by se zase mohlo zdát, že to není fér. Danit totiž za určitých podmínek musíte i přesto, že vám investice nepřinesly žádný hmatatelný zisk… ale k tomu se ještě dostaneme.

Na druhou stranu, některé vklady nám ušetří práci a daň strhnou rovnou za vás.

Důležité je se v tom nezamotat…

Kdy nemusíte danit?

Začneme těmi, kteří nemusí podávat daňové přiznání

Patří sem investoři, kteří za rok nepřesáhli hranici 100 tisíc Kč. Ale pozor! Nemluvíme o čistém zisku. Patří sem nákupy a prodeje cenných papírů, souhrnné aktivity ze všech platforem i diverzifikovaná portfolia

Může se stát, že cenné papíry prodáte se ztrátou. Tak to zkrátka občas je. Pokud jejich objem ale překoná zmiňovanou hranici, papírování se stejně nevyhnete.

A co spořicí účty? Nebo termínované vklady?

Ani tady si se zdaněním nemusíte dělat hlavu. Banka se už o vše postarala a výnosy vám přišly o 15 % lehčí. Spoření ale nedisponuje zrovna velkým profitem a v současné době moc nepomůže ani proti inflaci.
Investování ale ano!

Jak se daní cenné papíry doma a v zahraničí

Cenné papíry nabízí lákavé zhodnocení financí, které je následně nutné zdanit. Řeč je především o akciových dividendách a úrocích z dluhopisů

Teď ale pozor. Původ příjmu hraní při zdanění obrovskou roli.

Investujete na tuzemském trhu a zisky se vám vrací z České republiky? Zas a znovu daníte 15 %. Pokud vše probíhá na domácí půdě, je celý proces znatelně jednodušší, protože daň odvádí sám emitent.

Jestli vás netlačí jiné okolnosti, tak v tomto případě podávat daňové přiznání nemusíte!

V případě, že výnosy pochází od firem se zahraničním daňovým sídlem, to je pak úplně jiná písnička. Daňové přiznání je vždy nezbytné, a to i v případě, že příjmy zdaněním prošly v zahraničí. 

Platit dvakrát ale nemusíte. Většina společností má uzavřenou smlouvu o dvojím zdanění a v daních se to dá zohlednit.

Investiční fondy a platformy: Co musíte znát

Podílové fondy a investiční platformy se zdanění samozřejmě také nevyhnou. Může nastat situace, kdy se vaše výnosy okamžitě reinvestují a do ruky nedostanete nic.

Pro dodržení účinné strategie je občas nutné nakupovat cenné papíry ve velkém. Pokud se o finance stará správce a tyto transakce překročí 100 tisíc Kč, tak o tom ani nemusíte vědět. Zdanit je ale musíte.

Dejte si proto pozor, aby vám platforma dodala přesné výpisy, podle kterých můžete vyplnit daňové přiznání.

Zdanění investic u Fingoodu

Fingood si zakládá na naprosté transparentnosti. Vždy víte, do čeho investujete, za jakých podmínek, i kolik vám každý měsíc přijde na účet (zhodnocení je až 12 %). I tento příjem je ale zapotřebí jednou za rok zdanit.

Na složité procesy nás neužije a ani z nás nemusíte páčit komplikované dokumenty. Svůj přehledný roční souhrn máte k dispozici po přihlášení na svém investičním profilu – stačí přejít do sekce Moje dokumenty.

Že účet ještě nemáte? Tak si ho založte! Investování s Fingoodem je stejně snadné a rychlé, jako samotná registrace.

Mějte prosím na paměti, že článek je pouze informativní. Nejde o daňové poradenství – pro více detailů se obraťte na svého daňového poradce.