ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

36 měsíců s 12% výnosem? Pro mě skvělá příležitost, říká Vít Endler, CEO Fingoodu

Vyzpovídali jsme Vítka Endlera na téma dlouhodobý investiční horizont a jak na tyto investice nahlíží on. 

Vítku, na Fingoodu se poslední dobou objevují investice s delší časovým horizontem (24 nebo 36 měsíců), jak se na to z pohledu investora mám dívat? Je to pro mě dobře nebo špatně?

Nechci a vlastně ani nemohl rozdávat investiční rady, ale rád prozradím, jak na tyto investice pohlížím z pohledu investora, který si buduje vlastní portfolio. Určitě je to dobře. Hlavní výhodou je to, že já si nyní můžu “uzamknout” výnos na 3 roky, kdy 12 % výnosy budou z říše snů. Pomalými krůčky se dostaneme z ekonomické recese, takže možnost 12% pevně stanoveného a neměnného výnosu na delší horizont je pro mě investice, která by neměla chybět portfoliu žádného rozumného investora. Zvlášť pokud k tomu připočítám i fakt, že tyto investice jsou zajištěny nemovitým majetkem.

Objevují se ovšem hlasy, že nemovitostní trh je v útlumu. Situaci moc nenahrávají ani hypoteční sazby. Není to z tohoto pohledu riskantní?

Naopak, za tři roky bude situace diametrálně odlišná. Na nemovitostním trhu teď “leží deka”, ale toho jsme byli v minulosti svědci už několikrát. Přirovnal bych to k situaci během covidu, kdy bylo v z pohledu bank nefinancovatelné například gastro. Přestože podniky byly strukturálně v dobré kondici a jejich byznys dával dlouhodobě smysl. Trh se ze situace za rok oklepe a poptávka po bytech a nemovitostech bude tak jako dřív. Proto se teď vyplatí vybrat si tu investici s delším horizontem. Výborný příklad takové investice je projekt Marica od společnosti Rybka.

Proč je za tebe projekt Marica příkladem dobré investice?

Hned z několika důvodů. V první řadě se jedná o projekt úspěšného a zkušeného podnikatele pana Davida Rybky ml., který je naším dlouhodobým a velmi solidním partnerem. Má za sebou několik úspěšně splacených projektů a investoři díky němu vydělali několik milionů korun. Právě proto jsme si loni vybrali jeho firmu pro první tzv. Kontinuální investici a projekt Marica je jejím nástupcem.

Tím druhým důvodem je fakt, že výstavba Marici má silnou podporu ze strany města Ostrava, která se chce zbavit ruiny hyzdící okolí a velmi ráda ho vymění za moderní komplex budov. Takže v tomhle případě jde celé stavbě jak se říká na ruku. A opět musím zdůraznit, že investice je zajištěna nemovitým majetkem. 

Je rozumné opakovaně investovat do jednoho projektu?
Ty opakované investice, nebo slušelo by se říct investice rozdělené do více tranší, jsou právě u zmiňovaných Kontinuálních investic. Tam to kouzlo spočívá v tom, že já ten konkrétní projekt už znám a nemusím ho znovu studovat. Navíc se s každou další tranší posune výstavba nemovitosti, která slouží jako zástava. Takže tím roste i zajištění celé nemovitosti. Takže z tohoto pohledu jsou Kontinuální investice určitě dobrým krokem. 

Najdeme podobnou dlouhodobou investici také ve tvém portfoliu? 
Samozřejmě. Před několika měsíci jsem nepatrně změnil svoji strategii a spíše se zaměřuji na investice s delším horizontem. Je sice fajn zainvestovat do příležitosti se splatností 6–12 měsíců, ale proč bych si měl nechat ujít šanci na zajištěnou investici a výnos na 3 roky. To bych byl sám proti sobě.

Ještě doplňující otázka. Nedávno se na Fingoodu změnil způsob investování, který nyní probíha prostřednictvím investorských peněženek. Jak s peněženkou zacházíš ty a jak jsi s tímto způsobem zatím spokojen?
Je to první měsíc, takže si zvykám, ale můj plán je nabít si vždy na začátku měsíce částku „nových peněz“, kterou hodlám v daném měsíci na Fingoodu investovat. Samozřejmě s ohledem na nějaký průměrný počet nových investic. Je to tak pro mě nejpohodlnější a mám jistotu, že stihnu i investice s nižší cílovou částkou, které se mohou zafinancovat rychle. Pokud by se objevila nějaká neodolatelná investiční lahůdka, tak bych si nějaké peníze navíc do peněženky nabil. Samozřejmě to bude o to zajímavější, až mi do peněženky přistanou také „staré peníze“, tedy splátky z dříve provedených investic. Zůstatek v peněžence mám v plánu opakovaně refinancovat a maximalizovat tak svůj výnos pomocí složeného úročení.