ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Je zafixovaný výnos 12 % v současnosti svatý grál?

Investování s vysokými výnosy je zpravidla spojeno s vyšším rizikem, ale pokud se podaří najít stabilní investici a provést důkladnou analýzu rizik, máte vyhráno. A když si navíc výnos můžete zafixovat na 3 roky, můžete si gratulovat. Proč je fixovaný výnos do budoucna takovou výhodou? 

Česká ekonomika v prvním kvartále 2023 rostla mezičtvrtletně o 0,1 % a postupně se tak dostává z recese. Inflace však stále zůstává na vysoké úrovni (v dubnu 12,7 % meziročně) a stejně tak úrokové sazby (7 %).

Předpokládá se však, že inflace i sazby v nejbližší budoucnosti budou klesat. Podle aktuální prognózy ČNB dosáhne za rok 2023 meziroční inflace 11.2 % (svou osobní inflaci si můžete spočítat) a úrokové sazby budou na úrovni 6,8 %. Už za rok 2024 však inflace podle prognózy klesne na 2,4 % a úrokové sazby rada ČNB sníží na úroveň 4,6 %.

Cena peněz klesne, ale pro vás může zůstat stejná ještě 3 roky

Co bude znamenat pokles úrokových sazeb? Zjednodušeně řečeno se zlevní peníze a jednotlivci i firmy si budou moci půjčovat levněji za nižší úrok.

Tím pádem se dá očekávat i mírný pokles výnosů z investic právě do úvěrů. Výnosy jsou totiž vázané na úrok, za který firma požadované finance získá.

Vy ale momentálně můžete investovat s výnosem více než 12 % s fixací na 3 roky. To znamená, že v roce 2023 své peníze ochráníte před současnou extrémní inflací a až v roce 2024 klesne inflace na úroveň 2,4 %, bude váš roční zisk z investice 9,6 % i po započtení inflace. 

A to je excelentní výsledek v jakékoliv době.

V roce 2024 se navíc k podobné investici dostanete horko těžko. Získat fixovaný úrok své investice na úrovni 12 % bude pravděpodobně velmi náročné, ne-li nemožné. Vy ale můžete přemýšlet o několik tahů dopředu a využít tuto příležitost teď.

Jak se dostat k investici s 12% výnosem a fixací na 3 roky

Na crowdfundingové investiční platformě Fingood z posledních 30 investičních příležitostí mělo 10 (tedy celá ⅓) splatnost 36 měsíců. Ostatní příležitosti mají splatnost nejčastěji mezi 12 a 24 měsíci, což se hodí pro ty, kteří potřebují mít své peníze brzy k dispozici (samozřejmě žádná investice není bez rizika, takže pokud víte, že peníze budete potřebovat nutně, důkladně si rozmyslete, jestli je chcete vůbec investovat). Můžete své investice také snadno diverzifikovat a rozložit je do více příležitostí.

Jedno je jisté, výnos 12 % je fixní po celou dobu splatnosti, takže tyto vaše investice budou imunní vůči tržnímu riziku. Jinými slovy, i kdyby například v roce 2023 vyklesaly trhy o desítky procent, vy se ve svém portfoliu můžete spolehnout na jistotu v podobě 12% výnosu. V případě splatnosti 36 měsíců máte tuto jistotu dokonce 3 roky.

Za 3 roky navíc máte peníze k dispozici a můžete je buď průběžně znovu investovat – díky nové funkci peněženky na Fingoodu je tato možnost teď mnohem jednodušší – nebo je využít pro různé účely.

Získejte výnos 12 % p.a. na příští 3 roky s investicí do zavedené developerské společnosti

Bezpečnost investic

Bezpečnost investicí do českých firem na Fingoodu je přitom maximální možná. Než se totiž investiční příležitost dostane na platformu, podstupuje firma důkladný prověřovací proces. Nejprve naši zkušení analytici a risk manažeři prověří:

  • finanční výkazy,
  • externí data
  • ale také informace získané při osobních návštěvách.

Na základě těchto údajů posuzujeme kreditní historii i platební morálku klienta. Situaci dané firmy poté vyhodnocujeme s ohledem na historii i budoucí záměry a byznys plán. Jakmile firma projde risk managementem, přichází na řadu ještě finální schválení investiční komise, která mimo jiné znovu posuzuje hodnotu aktiv, kterými firma za úvěr ručí. 

  • 70 % investičních příležitostí je zajištěno zástavou nemovitého majetku,
  • 20 % zástavou movitého majetku
  • a zbývajících 10 % tvoří zajištění v podobě směnky.

Riziko investování na Fingoodu můžete ještě snížit sami rozdělením (diverzifikací) svých investic mezi různé společnosti. Příležitostí na Fingoodu přibývá v průměru 4 až 5 měsíčně. 

Podrobnou analýzu najdete u každé investiční příležitosti, takže si ji sami můžete před rozhodnutím projít. Podívejte se, jaké investice jsou v nabídce právě teď