ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Balonové vs. anuitní splácení. Znáte rozdíl?

Nově nabízíme společnostem i úvěr s balonovou splátkou na konci, která investorům na platformě finGOOD přináší velmi zajímavé zhodnocení investovaného kapitálu.

Pro pokročilé investory to možná nebude žádná převratná novinka, ale určitě stojí za to podívat se na základní rozdíly: u anuitně spláceného úvěru firma splácí investorům jistinu i úrok v pravidelných měsíčních splátkách. Úroková míra sice zůstává po celé úvěrové období na fixní úrovni, avšak s klesající jistinou se v čase snižuje výnosová část splátky, kterou investor obdrží.

Úvěr s balonovou splátkou na konci se chová odlišně. Společnost splácí průběžně pouze úrok, který je rozpočítaný do pravidelných měsíčních splátek. Jistina tak po dobu splácení neklesá a je splacena jednorázově v rámci poslední splátky.

V nedávno zafinancované investiční příležitost do společnosti Rybka – stavby a služby s.r.o. byl tento způsob splácení úvěru využit a (i vzhledem k poměrně krátkému úvěrovému období 24 měsíců) si investoři přišli na nadstandardní zhodnocení 8 % ročně. Srovnejte si výnos při anuitním a balonovém splácení sami v jednoduché kalkulačce níže:

Modelový příklad

Pokud do kalkulačky zadáme částku 100 000 Kč na 24 měsíců při zhodnocení 8 % ročně, můžeme vidět, že investor z vloženého kapitálu při anuitním splácení získá 8 546 Kč, zatímco při splácení s balonovou splátkou na konci získá celých 16 000 Kč, což znamená o 87 % vyšší zhodnocení.

Aktuální investice >>