ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Chraňte své úspory! Spoření inflaci neporazí, ale investování ano

Nebudeme si nic nalhávat, když každý měsíc rostou úspory na účtě, je to příjemný pohled. Spousta lidí si ale neuvědomuje, že to nestačí. Peníze musí pro vás neustále pracovat, jinak ztrácí na hodnotě. Inflační drak zkrátka nezná slitování a spálí vše, co leží na účtu. V článku se podíváme, proč je investování důležité, ale i třeba jaké má výhody oproti spoření.

Jak naložit s přebytečnými financemi? Investujte!

Než se pustíme do výhod a rizik investování, je potřeba se odrazit od naprosto klíčové otázky. 

Proč začít investovat?

Důvodů je určitě víc než dost. Někdo by rád ukryl úspory před chtivými spáry inflace, jiný si chce vytvořit únikovou cestičku pro případ nouze. Hlavní roli tak hraje čas, ale i způsob, jak s penězi naložíme.

Investování neznamená pouze růst nahromaděných financí. Ano, zhodnocení peněz je většinou hlavní motivace. Investice ale především chrání úspory před jejich znehodnocením v průběhu času. 

„Já mám ale spořicí účet, to stačí, ne?”

Ano i ne. Záleží, co od financí očekáváte. Investování i spoření slouží k jiným účelům, ale to neznamená, že je nemůžeme účinně kombinovat.  

  • Jestli chcete mít své prostředky neustále po ruce (na nové auto, příjemnou dovolenou, pro případ nouze apod.) – zvažte spoření. Tato možnost je ideální pro odkládání přebytečných financí, které se chystáte použít.
  • Pokud ale hledáte způsob, jak své úspory nejen ochránit před inflací, ale navíc jim dovolit pro vás vytvářet pasivní příjem, určitě se poohlédněte po investicích. Spoření vám v delším měřítku akorát prokáže medvědí službu.

Pamatujte! Nejhorší možné rozhodnutí je nechat peníze jen tak ležet ladem.

Proč je důležité investovat? Kdy nám stačí spoření?

Spoření není nijak složité. Spadá sem prakticky jakékoliv pravidelné odkládání příjmů, které zajistí finanční rezervu.

Nejvýraznější rozdíl mezi spořením a investováním najdeme v míře rizika

Odkládání peněz na bankovní účet nepředstavuje nijak velké nebezpečí. Banka má navíc takové vklady pojištěné. Pokud jste alespoň letem světem nahlédli do světa investic, pak ale určitě víte, že čím menší riziko, tím nižší výnos.

A to je největší nedostatek spořicích účtů. 

Už tak drobný výnos si navíc ještě musí projít 15% srážkovou daní. Spoření rozhodně není nic špatného. Každého mohou potkat nečekané výdaje a finanční rezerva se vždy hodí.

Ale…

Inflace je nelítostná a uchovávat dlouhodobě peníze na spořícím účtu není dobrý nápad. V případě, že si inflace nedá říct a neustále poroste, tak hodnota naspořených peněz naopak postupem času poletí raketově dolů.

Za inflační brzdu vám pomůže účinně zatáhnout právě investování.

Investování v sobě ukrývá řadu výhod

Způsobů investování je spousta a je na každém, aby si zvolil dostupné nástroje i strategie, které mu budou nejvíc vyhovovat. Výhody se ale dostaví vždy. A není jich pomálu!

Investováním:

  • bojujete s inflací proti znehodnocení vašich úspor,
  • dosáhnete na zhodnocení, které vám žádná banka nenabídne,
  • si vytváříte pasivní příjem skrze diverzifikované portfolio,
  • podporujete firmy a bez námahy vyděláváte na jejich úspěchu.

Investování má mnoho pozitiv, ale stejně tak nečekejte spásu ani okamžité zbohatnutí. Držte se jednoduchého pravidla – investuje finance, které si můžete dovolit ztratit

Vždy také pečlivě zvažte výnosy, rizika a likviditu!

Fingood: Podpořte prověřené české firmy a ještě na tom vydělejte!

Tak. A teď si určitě říkáte:

  1. Na investování nemám dost peněz a můj příjem taky není žádná sláva.
  2. Dobrý pokus, každý ví, že investovat můžou jenom boháči.
  3. Investování je na mě moc komplikované, nemám na to čas a ta rizika mi za to nestojí.

Na první dva body hned zapomeňte. 

Není to pravda, investovat může každý. Opravdu. Není důležité, kolik vyděláváte, ale že vůbec začnete. A abychom vás opravdu vyvedli z omylu – s Fingoodem můžete začít investovat už od 1000 Kč s pevně stanoveným ročním zhodnocením 7–12 %.

Nad třetím bodem by se dalo chvíli polemizovat, ale přesně z toho důvodu existují investiční platformy jako Fingood. Vše komplikované za vás vyřídíme my, vybrat si z naší nabídky ověřených projektů vám zabere minutu a rizika… těm se nevyhne žádná investice.

My vás ale nenecháme na holičkách. Naopak! Bojujeme jako lvi za spokojenost našich klientů a rizika každý den srážíme na minimum. Vždy předem víte, do čeho jdete, i kolik peněz si vyděláte.

A je to! Žádná věda ani žrout času. Pouze pravidelný a jistý výnos. Začít můžete krátkou registrací, která vám zabere pár minut.