ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Kam investovat v roce 2023?

Začátek roku se tradičně nese v duchu novoročních předsevzetí. Odrazit se od pomyslné startovní čáry a začít nanovo s čistým štítem však není jen záležitostí pevného zdraví nebo životního stylu, ale také financí. Jak ochránit našetřené peníze? Kam investovat v roce 2023, když rekordní inflace neúnavně drásá vaše úspory?

Válka s inflací! Vstupte do nového roku připraveni

Nemá cenu chodit kolem horké kaše, tak začneme hned zostra. 

Inflace – jedno z nejskloňovanějších témat roku 2022. Sice její řádění nemusí být vždy na první pohled vidět, ale úsporám dala zabrat pořádně. Největší dopad na vlastní kůži však pocítí hlavně každý, kdo ještě nezačal investovat.

Úspory se samy od sebe nezhodnotí, ba právě naopak. 

Z toho plyne ponaučení, které by si do nového roku měli vzít k srdci všichni.

Uložené peníze, které pouze leží ladem a nevydělávají, ztrácí rychle na hodnotě.

To není žádná novinka. Takové pravidlo platilo vždy a platit bude i nadále. Je proto zapotřebí jednat a pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas začít. Už včera totiž bylo pozdě.

V současné době se potýkáme s nejvyšší inflací za posledních 30 let a nikdo neví, kdy se situace konečně srovná.

Jaké podniknout kroky?

Investujte. Příležitostí ke zhodnocení peněz se nabízí celá řada. Některé na sebe berou spíš formu spoření a pomáhají pouze zeslabit negativní vliv inflace, jiné s dávkou rizika nabízí lukrativní výnos.

Jak se v nich vyznat a čemu věnovat pozornost v roce 2023? Pojďme se na to podívat!

Investice do zlata: skutečné versus digitální

Zlato a další drahé kovy z investičních portfolií nezmizí asi nikdy. Je to taková sázka na jistotu, zvlášť při běhu na dlouhou trať. Riziko je malé, ale stejně tak i růstový potenciál.

Drahé kovy jsou nadčasové a používají se třeba i v elektrotechnice. I proto jsou zvlášť spolehlivým investičním nástrojem v dobách krize. Od zlata ale neočekávejte další výnosy, šikovné je především proto, že uchovává hodnotu peněz.

Vysoké zhodnocení naopak nabízí kryptoměny. Stejně tak ale není těžké na nich prodělat. 

Například opěvovaný Bitcoin se ke konci roku 2022 dostal na úplné minimum. Na druhou stranu, teď je nejlepší příležitost k jeho koupi. Musíte se ale připravit na všechna rizika.

Investujte vždy jen to, co si můžete dovolit ztratit. Stabilita kryptoměn je diskutabilní a po dlouhodobé investici se proto vyplatí poohlédnout jinde.

Pokud máte raději hmatatelné investice než ty digitální a jde vám převážně o uchování peněz, tak drahé kovy nejsou jedinou alternativou. 

Popularitě se také těší investice do umění nebo třeba do automobilových veteránů!

Nezapomínejte ani na investiční klasiku

Cenné papíry a fondy jsou další investiční aktiva, která nechybí v portfoliu žádného zkušeného investora. 

Akcie a dluhopisy nabízí slušný výnos, ale ne vždy jde vše jako po másle.

Ať už dáte přednost úrokovým výnosům nebo vám do oka padl podíl z majetku a zisku nějaké společnosti, stále je to ta samá pohádka. Čím vyšší výnos, tím větší riziko. 

Akcie mají vysokou volatilitu, dluhopisy zase nejsou ničím kryté.

Podmínkou je také znalost trhu, schopnost vyhledat si relevantní a aktuální informace… a hlavně jim pak porozumět. Nemá cenu investovat do společnosti, která nemá dobré vyhlídky.

Se starostmi a automatizovanou diverzifikací mohou pomoct podílové fondy

Samozřejmě za poplatek. O finance a investiční strategii se vám sice postarají odborníci, ale zase ztrácíte moc nad rozložením investic a také dopředu přesně neznáte výši výnosu.

Začněte nový rok chytře, investujte s Fingoodem

Jednoduchou cestou, jak zhodnotit finance a zároveň mít nad investováním absolutní kontrolu, je určitě crowdfunding. Navíc v sobě obsahuje kousek z obou světů. 

Představuje snadné a moderní investování. Zároveň je sympatický svou konzervativní povahou. 

A je jako dělaný pro začátečníky i zkušené investory!

Fingood nabízí široký výběr investic do prověřených českých firem. Investoři tak vkládají peníze do zajištěných projektů, které jim zrovna padnou do oka. Vše je transparentní, a to včetně přehledu, kolik peněz mohou každý měsíc očekávat na účtu.

A žádné strachy! S Fingoodem je možné investovat už od 1 000 Kč s ročním zhodnocením 7–12 %.

Vykročte do nového roku pravou nohou a nechte své peníze konečně vydělávat za vás! Prvním krokem je registrace, která vám zabere pouze pár minut.