ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Proč investovat do značek jako je Kilpi?

Máme zkušenosti s peer to peer i peer to business úvěrováním. A celkem snadno lze vysledovat, že půjčky s vysokými úroky lákají investory mnohem víc, než ty s nízkým. Proč tomu tak je? Nic složitého v tom nehledejte. Člověk si říká, když už někomu půjčím, chci na tom co nejvíc vydělat.
Je tento přístup více profitabilní než půjčování firmám s nižším úrokem? Historie českého P2P a P2B investování je na úsudky celkem krátká, přesto se domníváme, že nikoliv. Úroková sazba u P2B úvěrů se obecně pohybuje někde mezi 4,5 – 10 % p.a. Na finGOOD je to typicky 8 – 9 % p.a.

 

V bankách nedostaneme ani polovinu.

U sdíleného financování vyšší úroková sazba nemusí nutně odrážet vyšší riziko spojené se splácením. Avšak z opačného konce můžeme říct, že pokud se přes P2B platformu rozhodne financovat známá expandující značka s obraty už ve stovkách milionů korun s finančním ratingem o level lepším (1,98), než doposud všechny ostatní firmy na platformě, riziko velmi významně klesá směrem k nule.

Pokud Vás napadne, že čisté 0 nelze u firmy dosáhnout nikdy, je to v pořádku. Přemýšlejme nad tím dál. Firma s tak vysokými obraty si půjčuje pro ni relativně malou částku 5 mil. Kč a na věc, se kterou už dnes funguje a expanduje. Jen ji potřebuje posunout na vyšší úroveň.

Přejítí na nový Warehouse management systém Kilpi umožní zrychlit skladové operace,

zajistit přesnost a včasnost dodávek, v neposlední řadě i snížit náklady a zefektivněnit práce (více o projektu).

Ve světle těchto jednotlivých dílků skládačky je zřejmé, že Kilpi bude fungovat a expandovat i bez finGOOD a investorů. S námi však ještě lépe. Společnost Ponature s.r.o., vlastník značky Kilpi, s vlastním kapitálem 100 mil. Kč k 12/2018 je z našeho pohledu TOP investiční příležitost pro spořivé opatrné typy investorů, stejně jako součást konzervativní složky portfolia odvážnějších investorů.