ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Ustupující inflace tlačí úrokové sazby dolů. Co to znamená pro investory?

Téma inflace bylo poslední rok a půl v mediálním prostoru skloňováno v mnoha pádech. Nyní se zdá, že se Česká republika přestala řítit do inflační propasti. Podle aktuální statistiky České národní banky se blýská na lepší časy. Na co se na poli investic připravit?

Optimistická inflační prognóza

Dle Aleše Michla, guvernéra ČNB, by se inflace měla v příštím roce ustálit a dosáhnout dlouho vyhlíženého 2% inflačního cíle. 

Česká republika se tak pomalými krůčky dostává z recese a vyhlíží lepší zítřky. Od ledna letošního roku má inflace klesající tempo, které jen potvrzuje Michlova slova.

Tip na článek: Aleš Michl: Zdražování polevuje, inflace do dvou měsíců zamíří pod 10 % a bude klesat dál
Přečíst>>

Zdroj

Zdroj

Blíží se konec dvouciferných úrokových sazeb

Pozitivní zpráva pro běžné spotřebitele jde logicky ruku v ruce s nižšími výnosy pro investory. Snižování sazeb povede k postupnému poklesu dvojciferných výnosů pro investory a také pro střadatele na spořících účtech, kteří si zvykli na 5–6 % p.a.

‚‚Aktuální situace je pro investory velmi zajímavá a unikátní. Ve Fingoodu pozorujeme, že v nejistém roce 2022 investoři preferovali investice s co nejvyšším výnosem, ale krátkou splatností 6–12 měsíců.

Dnes vidíme, že s uklidňující situací se trend otáčí. V posledních měsících si investoři chtějí >>zamknout<< nadstandardní dvojciferné zhodnocení nad 10 % na co nejdelší dobu. Velmi rychle roste chuť investorů po kvalitních projektech se splatností 24–36 měsíců. Já jako investor nejsem výjimkou,’’ říká Vít Endler spolumajitel platformy Fingood.cz a individuální investor.

Pro srovnání v letech 2020–21, kdy inflace dosahovala 2,8–3 % se úrokové sazby na Fingoodu pohybovaly mezi 7–8 %. V posledních 2 letech se pak investoři mohli těšit na výnos mezi 11–12 %.

S poklesem inflace je zcela jasné, že také velmi brzy dojde k poklesu úrokových sazeb nabízených na Fingoodu. Dvoucifernému zhodnocení tak pomalu, ale jistě zvoní umíráček.

Je čas propadnout investiční skepsi?

Rozhodně není! Ještě nějaký čas máte možnost investovat do prověřených českých společností s pevně stanoveným výnosem. Ti, kteří včas zatáhli inflační brzdu a zafixovali si své výnosy na příštích 36 měsíců si mohou mnout ruce. 

Pokud mezi ně nepatříte, tak není potřeba házet flintu do investičního žita. Náš sales tým neúnavně pracuje na tom, aby na platformu přinesl kvalitní a zajištěné projekty s dvojcifernými výnosy a zatím se jim to daří. Investoři tak stále ještě mohou investovat se zhodnocením 10–12 % p.a. v následujících 24 nebo i 36 měsících. 

Tržní a inflační situace však naznačuje, že takové investice budou za rok až dva z říše snů.